Preview: Etida

23.10.2007.

Etida

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Slike

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tagline: A new improved kind of Western/Withness the Love...or don´t

Trailer A - Scottish trailer
Trailer B - Western trailer
Trailer C - WWII trailer

Redatelj: Luka Hrgović
Scenarij: Luka Hrgović, Anton Svetić,
Žanr: Western, Ratni, Komedija, Povijesni, Drama, Akcija
Godina: 2007/2008.
Država: Hrvatska
Glume: Miran Šabić, Marin Bušić, Stipan Tadić, Ivan Mihoci, Duje Medić, Vibor, Vedran Štefan, Anton Svetić, Nikolina Knežević, Luka Hrgović...itd.

Radnja: "Etida" je omnibus od šest priča koje se odigravaju u potpuno različitim vremenskim razdobljima ali imaju uglavnom istu temu i uglavnom su isprepletene, a njihov redoslijed je sljedeći:

MOZART - ŠKOTI: Mozart se zaljubi u carevu kćer Katrine koju nije nikad upoznao nego joj je vidio samo portret, ali joj u znak ljubavi odluči napisati operu, iako ona njega baš i ne zamjećuje. Radnja opere je o škotima u kojoj se glavni junak zaljubi u curu iz suparničkog klana koja se također zove Katrine i budući da je njihova ljubav zabranjena dogodio se rat.

WWII (ROV) - RUSKA PODMORNICA: Vojnik u rovu piše priču potaknut ljubavlju prema ženi koju voli a koja se zove Katrine, ali koja njega zapravo baš i ne voli samo on to ne shvaća. Piše priču o podmornici koja se zove Katrine i kapetanu koji jako voli svoju podmornicu. No na podmornici se dogodi pobuna dviju strana koje se posvađaju i dogodio se rat.

VINAR - WESTERN: Vinar jako voli svoj vinograd i bere grožđe da bi proizveo posebnu sortu vina po imenu - Katrine. Pitaju ga otkuda ime tom vinu a on počne pričat priču sa divljeg zapada o tome kako su zli kauboji oteli ženu koja se zove - probajte pogodit kako - ali ju je dobri kauboj krenuo spasit. Kauboj ih je pronašao kraj jedne crkvice i dogodio se ra... obračun.

Kako točno svih šest priča završava, morat ćete otkriti sami. Sve tri priče pričaju sami protagonisti. U filmu ne slušamo njih kak ih pričaju, nego ono što bi oni inače pričali zapravo vidimo, tako da se te tri priče zapravo dijele u njih šest.

Očekivanja: Od ekipe koja je prije par godina snimila kratkometražnu parodiju "Epopeja o Bureku" koja je zatim na raznoraznim festivalima pokupila bezbroj nagrada i pohvala dolazi nam ovaj novi, ovoga puta dugometražni film "Etida", ljubavna priča epskih proporcija. Za razliku od "Epopeje" koja je snimljena sa gotovo nikakvim budžetom i sa običnim malim digitalnim kamerama, dečki su ovoga puta odlučili sakupiti i kakav takav budžet te nabaviti nešto kvalitetniju kameru. Po nekoj njihovoj procjeni film će vjerojatno koštati malo više od 10.000 kn, što svakako nije mali iznos, tim više što su svi do jednoga studenti i što sve naravno financiraju sami iz svoji džepova. Al budući da se film snima u "etapama", te taj iznos troše kroz cijelu godinu pomalo, kako su i sami izjavili, nekako se snalaze.
Dosad su redom snimili western priču, priču o vinaru, priču o škotima i priču o vojniku u rovu. Trenutačno se čeka sa snimanjem priče o Mozartu. No problem im predstavljaju dozvole za snimanje u Zagrebačkom HNK-u koje je teško nabaviti te barokni kostimi. Inače snimanje je započelo u 8. mjesecu 2006. godine., a autori su se nadali da će film privesti kraju do kraja 8. mjeseca 2007., no zbog spomenutih i drugih poteškoća to im nije pošlo za rukom. Iako još nije određena točna minutaža filma, predviđa se da bi trajanje moglo bit otprilike sat vremena.
Snimanje svake od do sada snimljenih priča je trajalo dva, tri dana, ali su zato pripreme trajale i po dva/tri mjeseca. No iako su snimanja bila relativno kratka, daleko do toga da su bila i lagana. Tako je snimanje western priče, koja je inače snimljena na otoku Murteru, bilo je katastrofalno jer je ekipa tri dana stajala u kaputima na suncu i temperaturi od skoro 40 C te se pravila da im nije vruće, a zapravo je pola ekipe povraćalo u stankama od vrućine.
Priča o Vinaru je snimljena u Jaski u nekom vinogradu gdje je grožđe na njihovu nesreću bilo već pobrano pa se je ekipa morala snalaziti kako bi dočarala vinograd pun grožđa, što im je pošlo za rukom tako što su vješali novo grožđe po lozi i pravili se da ga beru.
Priča o škotima je snimljena u Moslavini kod bake samog redatelja filma Luke Hrgovića. I upravo je ta priča zahtijevala najviše glumačke ekipe i statista ispred kamere. Za te potrebe se okupilo njih čak 30-ak, te su bili podijeljeni u dvije skupine, pa se pola obuklo u crvene(dobre), a pola u zelene(zle) škote. Neki su bili naoružani sa vilama, neki sjekirama i mačevima koje je iskovao jedna od članova ekipe te su trčali gotovo dva dana simo/tamo po polju koje je inače bilo zapaljeno kako bi vatra i dim još bolje dočarali bojište. Iako se neveliko prolijevala umjetna krv od pekmeza od šljiva, bilo je tu i prave krvi. Naime kako su se neki malo previše uživjeli u svoje uloge i kako su gotovo svi mačevi i sjekire bili od pravog ali ne oštrog metala, kao i štitovi, našlo se tu i nešto ozljeđenih, no Hvala Bogu ništa ozbiljno, tek tu i tamo koja ogrebotina.
Priča koja se odvija za vrijeme WWII, sa vojnicima u rovu je prema riječima autora bila jedna od najtežih za pripremu jer je trebalo nabaviti tri realne američke uniforme i nekoliko njemačkih. plus još pripadajuće naoružanje. Američke su na kraju kupili na sajmu na Hreliću (!), a Njemačke im je posudio jedan kolekcionar koji je bio oduševljen time što su oni radili, pa im je odlučio pomoći. Cijela ta priča je snimljena opet na lokacijama u Moslavini, gdje je ekipa snimala dva dana u katastrofalnom blatu.
Inače sve kostime su ljudi nabavili sami, neki su kupljeni, neki su sašiveni po narudžbi, a neki su skrpani od raznoraznih krpica koje su pojedini članovi ekipe donijeli os dvojih kuća.
Kao što spomenuh na početku, trenutačno se čeka sa snimanjem priče o Mozartu, a autori su odlučni čak otići u HNK u Splitu ukoliko to ne bude moguće ovdje u Zagrebu. Također tu je i priča o podmornici. Kako dečki naravno nemaju ni pravu podmornicu niti pristup istoj, kao što je izjavio sam redatelj "vjerovali ili ne dovoljno smo glupi da ćemo sami izgraditi interijer podmornice sa cijevima i raznim detaljima u štali moje bake". Pripreme za tu priču su navodno u tijeku, nacrti za izgled podmornice su napravljeni, materijal se pribavlja a kostimi su na šivanju.
U filmu inače nastupa gotovo identična glumačka ekipa koju smo imali prilike vidjeti i u "Epopeji o Bureku", Luka Hrgović, Marin Bušić, Miran Šabić, Ivan Mihoci, Ivan Šivak, plus još neka nova imena kao što su Anton Svetić, Stipan Tadić, Duje Medić Vibor, Vedran Štefan i Nikolina Knežević u ulozi Katrine, djevojke oko koje se vrti svaka priča ovog omnibusa.

Na kraju svega možemo samo zaželjeti dečkima i curama koji sudjeluju u stvaranju ovoga filma da sretno privedu snimanje kraju, i da sav njihov trud bude ponovno nagrađen mnogobrojnim nagradama i pohvalama u što ja osobno niti ne sumnjam. I još nešto što vjerojatno mnoge zanima, gdje će se ovaj film moći pogledati?! Budite sigurni da to zasigurno neće biti moguće u Cinestaru ili nekoj srodnoj velikoj kino dvorani, no zato su tu raznorazni festivali, na kojima će ovaj naslov zasigurno biti među zvučnijima, pa stoga pratite domaća festivalska zbivanja. A tu je naravno i internet, na kojem će sa film zasigurno pojaviti s vremenom, najvjerojatnije tijekom sljedeće godine.

By Dragonrage

Galerija fotografija:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Online movies: Epopeja o Bureku

19.10.2007.

Epopeja o Bureku - spektakl nad spektaklima

Predgovor

Za ovaj film ste već zasigurno mnogi čuli ili ga čak i gledali, bilo na Reviji Amaterskog Filma prije par godina, bilo na službenom DVD-u Revije Amaterskog Filma "BEST OF THE BEST- RAF- Revija amaterskog filma" u izdanju Discovery Film i Videa ili pak na stranicama Žutog Titla. Stoga vam sam film koji možete pogledati od sada i na ovom blogu možda i neće biti neka novost, no osim samog film donosim vam ipak nešto interesantno što do sad niste imali prilike saznati. Naime kako i osobno znam autora ovog uradka, Luku Hrgovića, inače student i moj kolega na Zagrebačkoj Akademiji Likovnih Umjetnosti - smjer Animirani film i novi mediji, zamolio sam ga da mi u par rečenica opiše kako je došao na ideju za ovaj film, kako je općenito proteklo snimanje "Epopeje o Bureku", te kako je film bio prihvaćen na raznoraznim festivalima? Pa evo što je on ukratko rekao o svemu tome...

Image Hosted by ImageShack.us


Film



Kako je nastala Epopeja...?

Kaj reći o Epopeji? Snimljena je prije 2,5 godine, a snimanje je trajalo nekih 3-4
mjeseca. Veći dio je snimljen u šumi iznad gornjeg vrapca (Indiana Jones, Rambo, LOTR), Psiho u kupaoni od frenda, Matrix na nekom ruševnom djelu nekog dvorišta te Chaplin (The Gold Rush) u štali od moje bake u kojoj sad snimamo pola "Etide"
(O tome će biti inače riječi u skorije vrijeme op.ur.).
Ideja je pala kad smo kolega Marin i ja na Črnomercu uživali u blagodatima obližnje pekare i smišljali kak burek stavit u poznate filmove. Smislili smo oko 30 skečeva, a realizirali 7. U filmu inače osim mene glume i Marin Bušić, Miran Šabić, Ivan Mihoci, Ivan Šivak, Neven Boroja i Antonia Hrgović, a većina njih ne obavlja i druge raznorazne funkcije poput kamermana, make-up artista, producenta itd.

Chaplin - 5 sati sam proučavao njegov skeč dok jede čizmu koji traje 2,5min i zapisivao svaki detalj, pokret, pogled. Bilo je dakle bitno da se krećem potpuno isto ko on i da gledam na ista
mjesta. To smo izveli tak da mi je frend čitao s papira šta moram
radit, a ja sam glumio-jer drukčije ne bi mogao zapamtit toliku količinu pokreta. Naravno, ponavljalo se tisuću puta.


Psihoja sam 9 sati stajao u kadi od frenda i ironično je to sto sam se nakon toga morao
otuširati ponovo jer sam bio sav masan od bureka. Isto smo kopirali kadar po kadar, pokret po pokret, makar nismo sve kadrove mogli kopirati pa smo neke izbacili. Zanimljivo
je da ja glumim Janet Leigh u kadi, ali samo gornji dio, noge joj glume noge od frenda koji je troduplo deblji od mene i to izgleda vrlo...čudno.


RamboDan prije snimanja tog segmenta je pao snijeg i bilo je jako hladno a ja sam trčao u
potkušulji okolo i valjao se po blatu i vodi i onda sam naravno bio bolestan slijedećih nekoliko dana. Tu je prvi put nekakav 3d objekt uklopljen u film i to vrlo lose, napominjem. Al na greškama se ući. Danas recimo ako bi planirao stavit helikopter na snimku vjerojatno ne bi snimao kadar iz ruke jer je onda teže trackat kasnije, a i helić bi valjda izgledao realnije. Al to je sve ok, jer bili smo klinci i zapravo je činjenica da sve izgleda pomalo jadno i šugavo doprinijela humoru.


Indiana JonesNajnebuloznija stvar iz Indy segmenta je bila ona kugla koja se kotura za mnom i raspada se po putu. Hrpu granja smo sklupčali u nešto što je trebalo biti loptastog oblika i zalijepili preko toga karton. U kombiju od mog starog (official driver) smo to dovezli do ulaza u šumu, a dalje smo ju gurali i gurali do mjesta gdje smo snimali. Pobojali smo ju u sivo na licu mjesta. Problem je bio sto to uopće nije bilo okruglo i nije se htjelo koturat nizbrdo. I tako je Marin morao čučati iza kugle i gurat ju i trčati za njom nizbrdo, a ja sam ispred nje bježao. Par puta sam pošteno pao i ogrebao se pošteno preko pola leda na neku granu. Kasnije su ozlijede na snimanjima postale najnormalnija stvar i čak im se i veselim pomalo.

MatrixSvi uvijek pitaju koliko smo dugo vježbali koreografiju za fight. Odgovor je: NISMO
UOPĆE! Došli smo na lokaciju, bio je Uskrs mislim, i izmišljali sve kadar po kadar sa naravno očitim referencama na neke poznate detalje iz matrix fightova. Padala je i kiša i sve je bilo blatno i prepuno lokvi i ak padneš (sto smo uspjeli) zasereš si čitav kostim. Inače SFX u matrixu su po mom mišljenju ispali bolje nego u Rambu.


LOTRPenjemo se bosi Samwise i ja po brdu u dragom nam Vrapcu, a svako ko inače prolazi kraj tog brda baci gore bocu koja se razbije u bezbroj komadića. Samwise kojeg glumi Miran Šabić je naravno za uspomenu imao ostatke stakla u tabanu do daljnjeg. O da, ovdje smo usavršili svoju tehniku Make up-a. Trebali smo izgledati blatno i čađavo. To je najlakše bilo izvedivo da se namažemo sa blatom, zapalimo vatru i onda još popravimo šminku sa ugljenom. Naravno koristio se i kečap i pijesak. Zanimljivo je bilo sto smo si dobar sloj tog-sranja- stavili i na usne i cijelo snimanje imali čađavo-pješčani okus rajčice u ustima - Fuj!

Kraj - Na kraju smo opet u štali gdje je sniman chaplin. Kadar je bio jednostavan - hobiti se gledaju i jedu burek s jogurtom. No na kraju smo taj jedan kadar ponavljali 56 puta sto nam je rekord do dan danas.

Nagrade

"Epopeja o Bureku" je osvojila nekoliko nagrada na raznoraznim festivalima. Tako je film osvojio prvo mjesto na festivalu mladeži u Zadru, drugo mjesto na KRAF-u, Kvarnerskoj reviji amaterskog filma, izabrana je medu najbolje na Rafu i na kraju je još upao na Dane Hrvatskog Filma, gdje te godine nije nitko dobio nagradu za najbolji film. To je svakako dečkima dalo poticaj za daljnje projekte, pa tako trenutačno rade na novom filmu kojeg je gore u tekstu spomenu već i sam Luka, radi se o dugometražnom omnibusu "Etida", o kojem će kao što rekoh također ranije, više biti riječi u skorije vrijeme...možda već u sljedećem postu.

Slike sa snimanja

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

By Dragonrage

Preview: The Brave One

15.10.2007.

The Brave One

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Slike

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tagline: How many wrongs to make it right?

Trailer

Redatelj: Neil Jordan
Scenarij: Roderick Taylor, Bruce A. Taylor, Cynthia Mort
Žanr: Krimi, Drama, Triler
Godina: 2007.
Država: SAD
Glume: Jodie Foster, Terrence Howard, Nicky Katt, Naveen Andrews, Mary Steenburgen...itd.


Radnja: Njujorška radio voditeljica Erica Bane ima predivan život, posao koji voli i zaručnika kojeg obožava. Ali jedne večeri tijekom šetnje ona i njezin zaručnik bivaju brutalno napadnuti od strane trojice nepoznatih napadača. Nju rane a zaručnik podlegne ozljedama i umre. U nemogućnosti da se nosi sa tim gubitkom i nezadovoljna učinkom policije, Erica odluči nabaviti pištolj te sama potražiti pravdu ubijajući nasumično kriminalce na ulicama New Yorka u potrazi za trojkom koja joj je oduzela sve što joj je nešto značilo u životu. Uskoro se sprijatelji sa New Yorskim detektivom Mercerom koji istražuje slučaj tajanstvenih ubojstava u kojima su žrtve kriminalci sami. Kako stvari odmiču sve dalje i dalje, ona se nađe u dilemi da li je ispravno to što radi ili je i sama postala jedna od onih za kojima traga.


Očekivanja: Danas iznimno cijenjena karakterna glumica i Oscarovka Jodie Foster je svoju filmsku karijeru započela ulogom krhke ali hrabre maloljetne djevojčice koju iz ralja prostitucije izbavi Robert De Niro u kultnom remek djelu redatelja Martina Scorsesea, "Taxi Driver". No većina uloga koje su uslijedile nakon toga, a po kojima ju današnja publika pamti su bile uglavnom uloge snažnih, odvažnih i hrabrih žena koje su se uvijek odlučno suprotstavljale svakome na putu kako bi ostvarile svoje naume. Tako smo ju u "The Silence of the Lambs" gledali u kultnoj ulozi policajke Clarice Starling koja se hvatala u koštac sa najokrutnijim filmskim ubojicama, Hanibalom i Buffalo Billom. U western komediji "Maverick" je igrala pomalo drsku i hrabru prevaranticu koja se bez imalo problema suprotstavljala svojim muškim kolegama Mel Gibsonu i Jamesu Garneru. Zatim je u SF triler drami "Contact" igrala znanstvenicu koja je spremna učiniti bilo što kako bi ušla u kokpit letjelice uz pomoć koje je navodno moguće stupiti u kontakt sa izvanzemaljskom rasom, te se zbog toga suprotstavlja i svojim muškim kolegama koji također žele to mjesto i vjerskim fanaticima koji cijeli taj projekt smatraju svetogrđem. U filmu Davida Finchera "Panic Room" je igrala majku koja se sa svojim djetetom nađe zatočena u sigurnoj sobi unutar svoje kuće a u koju na sve načine žele provaliti provalnici, dok ih ona na sve moguće načine pokušava onesposobiti u tome. Veoma sličnu ulogu majke koja je spremna na sve kako bi pronašla svoje nestalo dijete na letu iz Njemačke u Ameriku odigrala je i u narednom filmu "Flightplan", a u hvaljenom trileru Spike Leea "Inside Man" igrala je ulogu odlučne poslovne žene koja se ne libi i prekršiti neke zakone kako bi svog šefa zaštitila pred očima javnosti.
Filmom "The Brave One" ona nastavlja taj niz uloga snažnih i odlučnih žena koje se same moraju izboriti za svoja prava. ovoga puta kao što ste mogli i sami zaključiti iz uvodnoga sinopsisa ranije, Jodie igra radijsku voditeljicu koja biva brutalno napadnuta i ranjena, i koja nakon što ju zakon iznevjeri odluči sama potražiti krivce za taj užasni zločin i ubiti ih.
Kritičari film opisuju kao iznimno kvalitetan i mračan film osvete, kombinaciju kultnoga naslova "Death Wish" sa Charlesom Bronsonom, jednako kultnoga "Falling Down" sa Michaelom Douglasom i filma "The Accused" u kojem je Jodie također glumila žrtvu napada. No dok je u filmu "The Accused" pravdu i osvetu tražila uz pomoć suda, ovdje ju traži sama sa pištoljem u rukama. Hvale prvenstveno Jodienu izvedbu i to kako je izvrsno odigrala ženu koja od obične preplašene žrtve polako postaje ljutita i hrabra žena koja bez imalo straha i morala se suprotstavlja svojim napadačima. Jodin lik, Erica Bain je navodno izvrsno profiliran i karakteriziran, te film u biti prikazuje što se događa sa njezinom psihom nakon tako traumatičnog događaja, i više se oslanja na njezine postupke nego na samo nasilje koje proizlazi iz njih. Film nam prema riječima kritičara navodno pruža priliku da shvatimo njezine emocije i motive dok ona polako postaje "vigilante" i koristi se pri tome i drugima kako bi ostvarila svoj cilj. Neki su otišli čak tako daleko te su izjavili da je za ovu ulogu zaslužila i Oscara. Da li je zaista tako, imat ćemo se prilike uvjeriti i samo već ovaj mjesec kada film zaigra u našim kinima 18.10.
Film je inače režirao Neil Jordan, svima vjerojatno poznat po naslovima kao što su "The Crying Game" (za kojeg je dobio i OScara), "Michael Collins", "Interview with the Vampire", "The Butcher Boy" i još neki, a uz Jodie Foster u filmu nastupaju Terrence Howard (također Oscarovac) koji je također dobio pohvale kritičara za svoju izvedbu, te Nicky Katt, Naveen Andrews i Mary Steenburgen.

U svakom slučaju izgleda da možemo očekivati jedno ukusno jelo koje je najbolje kada je servirano hladno.


By Dragonrage

Galerija fotografija:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Preview: Exiled

01.10.2007.

Exiled

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Slike

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tagline: Brotherhood, honor, loyalty, assassination - which one is the strongest?

Trailer

Redatelj: Johnny To
Scenarij: Kam-Yuen Szeto, Tin-Shing Yip
Žanr: Akcija, Krimi, Triler
Godina: 2006.
Država: Hong Kong
Glume: Anthony Wong Chau-Sang, Francis Ng, Simon Yam, Nick Cheung, Richie Ren, Roy Cheung, Josie Ho, Suet Lam...itd.

Radnja: 1999. je godina, i upravo traju pripreme da Portugal Kini preda svoju koloniju Macau baš kao Velika Britanija Hong Kong dvije godine ranije. U tom razdoblju svi pokušavaju na brzinu zaraditi novac, no ne i dva Hit Mena koji dođu iz Hong Konga sa zadatkom da ubiju odmetnutog člana trijade koji u Macau pokušava započeti novi život sa ženom i nedavno rođenom bebom. Njih dvojica se ubrzo nađu u dilemi što da učine kada se pojave njihova dva bivša suradnika koji im pod svaku cijenu odluče zasmetati na putu da obave zadatak.

Očekivanja: U posljednjih par godina često smo mogli čuti u društvu ili smo imali prilike pročitati po raznoraznim člancima i forumima vezanima uz film kako se ljudi, filmofili žale na današnji Hollywood i kino ponudu u nas koja se sastoji većinom od tih Hollywoodskih komercijalnih naslova. A kako ljudi i ne bi bili ogorčeni tom ponudom kada u zadnjih 6-7 godina veći dio Hollywoodske produkcije koji nam se servira, odnosno barem nekih 85% otpada na nastavke, prequele, remakove i raznorazne ekranizacija, što stripova, što video igara, što knjiga. Naravno, nađe se tu i kvalitetnih filmova, dapače, no ljudima je već dosadilo da svaki iole uspješan pa čak i donekle originalan film u roku od samo par godina zbog pohlepe producenata dobije još barem najmanje dva nastavka ako ne i više ("The Matrix", "Pirates of the Caribbean", "Saw" itd.) i pretvori se u puki štanceraj bez mozga. Zbog toga se filmofili sve više i više okreću drugim kinematografijama koje imaju tako mnogo za ponuditi, poput recimo Češke, Francuske, Talijanske ili pak Azijske. No, filmovi tih kinematografija i nisu baš pretjerano zastupljeni kod nas, te ih se rijetko može pronaći na domaćem kino programu kao što se u ostalom može i zaključiti iz negodovanja publike. Doduše, tu je kino Tuškanac čiji program se za razliku od jednog Cinestara ili Broadwaya sastoji uglavnom od filmova Europskih i inih kinematografija ili kultnih naslova. No Tuškanac je ograničen samo na jedan grad, Zagreb, te su svi ostali filmofili željni nečeg drugačijeg iz drugih dijelova Hrvatske zakinuti za filmsku ponudu koja se tamo nudi (suvremena japanska kinematografija - Kaneto Shindoa, Gen Yamakawe, filmovi Ingmara Bergmana itd.). Stoga se mnogi okreću i piratstvu, jer je u današnje vrijeme gotovo sve moguće nabaviti putem interneta, i tako dolaze u doticaj sa prije spomenutim kinematografijama. Tu posebice prednjači Azijska (Japan, Kina itd.), koja je u posljednjih par godina doživjela veliki bum u cijelom svijetu, pa tako čak i kod nas, iako u daleko, daleko manjoj mjeri nego u Americi ili Velikoj Britaniji.
A da ne bi sve bilo tako sivo, kao što kaže popularna pjesma Hladnog piva, pobrinuli su se neki vrijedni domaći distributeri, posebice Discovery film koji je u zadnje dvije godine u Broadway kinima organizirao i projekt "Revija Azijskog Filma" (1 & 2) gdje su svi ljubitelji Azijskog filma i oni željni nečeg novog mogli uživati u vrhunskim naslovima sa Azijskog kontinenta. S vremena na vrijeme Discovery filmu je "asistirao" i Blitz Film & Video, te smo zahvaljujući njima u posljednjih par godina u domaćim kinima mogli pored američkih naslova pogledati i filmove kao što su "Crouching Tiger, Hidden Dragon", "Kung Fu Hustle", "Infernal Affairs" (cijela trilogija je dostupna u videotekama), "The Host", "Oldboy", "A Bittersweet Life" itd. Na našu žalost, to je samo kap u moru od onoga šta ta kinematografija nudi i što jer vani dostupno, no opet kako kaže ona stara narodna, "bolje išta nego ništa".
Jedan u nizu od tih naslova koji nam se nude na kapaljku je i "Exiled", kojeg ćemo uskoro u domaćim kinima moći pogledati zahvaljujući Blitz Filmu. Ono što je važno spomenuti odmah na početku najave ovog filma je ime redatelja, a on je Johnny To. Oni koji su upoznati sa Azijskim filmom ili su imali prilike pogledati njegove filmove "Election", "Election 2" ili "Breaking News" a koji su dostupni i kod nas na DVD-u, samo na spomen njegovog imena već znaju što mogu očekivati od ovoga filma. No, oni koji nisu gledali ni jedna od navedenih naslova, ili nisu uopće niti čuli za Johnny To-a, evo par informacija.
Johnny To je Hong Kongoški redatelj koji djeluje još od kraja 80-ih godina, no tek je u posljednjih 5-6 godina postao popularan na internacionalnoj razini prvenstveno gangsterskim krimi filmovima (spomenuti "Election" serijal, "The Mission", "Fulltime Killer", "PTU" itd.) u kojima se često bavio obračunima između trijada i policajaca, u kojima je često kombinirao emotivne i dramom nabijene scene sa onim krvavim i nasilnim akcijskim sekvencama. Zbog svog specifičnog redateljskoga stila i krvavih obračuna koji se protežu gotovo kroz sve te filmove dobio je i titula nasljednika John Woo-a, te se premetnuo u najcjenjenijeg i vjerojatno najpoznatijeg Hong Kongoškog akcijskog redatelja današnjice.
"Exiled" je prema riječima kritičara koji su film već odavno pogledali (a kako i ne bi kad je to film iz 2006.) To-ov najbolji film do sada - punokrvna gangsterska triler drama sa elementima noir krimića i spagheti westerna sa impresivnom režijom akcijskih scena prema kojem je "The Departed" Martina Scorsesea čisti crtić, te su mu na portalu rottentomatoes.com dali impresivnih 80% od 100 mogućih. A i publika je prigrlila film te mu na imdb-u dala visoku ocjenu 7,6/10. Film je svojevrsni "nastavak" To-ovog filma "The Mission" iz 1999. godine, iako to zapravo i nije. Naime u ovom filmu se u gotovo identičnim ulogama pojavljuju isti glumci koji su igrali i u filmu "Ther Mission", ali ovaj puta igraju druge likove. A ta glumačka imena su Anthony Wong, Francis Ng, neizbježni Simon Yam s kojim je redatelj surađivao već 9 puta, zatim Nick Cheung, Richie Ren, Roy Cheung, Suet Lam i drugi. Ta imena vam možda ništa ne znače, no neki od ovih glumaca su velike ikone Azijskog filma, baš poput De Nira, Pacina ili Nicholsona u zapadnom svijetu.
Ako vam preporuka za odlazak u kino nisu ni ocjene ni odlične kritike ni glumačka imena, onda uzmite u obzir da je film bio prikazan i zaradio mnoštvo nominacija te osvojio nekoliko nagrada na raznoraznim filmskim festivalima kao što su recimo Film Festival u Veneciji, Internacionalni Film Festival u Torontu, Internacionalni Film Festival u Seattleu itd.
Vani je film već dobio i svoje DVD izdanje koje se već može nabaviti sa raznoraznih filmskih online dućana (Amazon i ostalo), a mi ćemo ga (tek) moći pogledati u kinu (prvenstveno Cinestaru) od 25.10. pod prijevodom "Progonjeni".

U svakom slučaju naslov koji se nipošto ne bi smio propustiti na velikom platnu, tim više što je kao što spomenuh ranije Azijski film pravi raritet u domaćoj kino ponudi.

By Dragonrage

Galerija fotografija:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0