Zanimljivosti Vol 6.

27.02.2007.

Rezime 2006 Vol 4.

Najbolji filmovi 2006-e (prema izboru kritike i publike) - part II


Kao što sam vam obećao u jednom od tekstova prije nekih tjedna/dva dana kada sam vam predstavio prvih 25 naslova od ukupno 50 koje je publika i kritika diljem svijeta izdvojila kao najbolje od najboljega iz 2006-e, predstavljam vam sada i drugi dio te ljestvice. Dakle, sljedećih 25 naslova koji su izabrani od strane publike i kritike kao najbolje što je filmska industrija ponudila u prošloj godini. Za razliku od prvog dijela ljestvice sa koje sam osobno pogledao čak 15 filmova od 25, ovdje sam gledao svega 6 naslova sa ljestvice, no moram se složiti da su se tih 6 naslova sasvim zasluženo našli na njoj, a siguran sam da je isti slučaj i sa ovim ostalima, koje nisam imao prilike pogledati. Dakle, nastavak ljestvice ide od prilike ovako (bez nekog određenog redoslijeda)...

Drugih 25:

Image Hosted by ImageShack.us

26. "Dreamgirls"
- među miljenicima publike i kritike se je našla i ova muzička drama sa mnoštvo crnačkih zvijezda bazirana na Broadwayskom mjuziklu. Publika, tj., njih 7046 mu je dala za sada odličnu ocjenu 6.7, a i kritika ga je relativno dobro prihvatila. Najveće pohvale su išle na ruku Eddie Murphya i Jennifer Hudson, tj., njihovih izvedbi za koje su oni čak zaradili i nominacije za Oscara u kategoriji najbolje sporedne muške, odnosno ženske uloge, a kao što je već poznato, Jennifer je tu nominaciju u među vremenu "pretvorila" i u pobjedu. Inače, film je zaradio sve ukupno 8 nominacija za Oscara i od toga osvojio svega 2. A osim izvedbi Murphya i Hudsonove za koju kažu da je doslovno ukrala film, također pohvaljene su i vokalne izvedbe svih glumaca, kao i zadivljujući setovi i kostimi. Neki kritičari su film proglasili odličnom laganom zabavom sa dubokom i intrigantnom pričom i zanimljivim likovima koja nas vrača u vremena fenomenalnih mjuzikla, a neki su ga pak proglasili tek djelomičnim uspjehom koji pršti energijom i talentom, ali nema srca i duše.
Bilo kako bilo, prema mišljenju većine, jedan od kvalitetnijih filmova 2006- godine.

27. "V For Vendetta"
- ovaj naslov je zapravo još iz 2005-e, ali se je tek 2006-e godine počeo prikazivati u kinima, pa ga tako kritičari a i publika uvrštavaju među najbolje naslove prošle godine, a ne pred prošle. Ovaj "viktorijanski" SF triler za koji su scenarij napisala braća Wachowski, tvorci kultnog "Matrixa" je iznimno dobro prihvaćen od strane publike i od strane kritike. Zapravo, i više nego dobro. Naime, čak 78584 gledatelja mu je dalo visoku i iznimno zavidnu ocjenu 8.3, a kritika je pohvalila izvrsne dijaloge, inteligentan scenarij prepun napetosti, zatim odličnu izvedbu glumca Huga Weavinga u naslovnoj ulozi te fenomenalan vizualni izgled filma, posebice dizajn "fašističke" budućnosti. No našlo se i onih koji nisu prežalili nastavke "Matrixa", pa su ovaj film proglasili dosadnim, hladnim, ne simpatičnim i previše politiziranim filmom, a glavni lik V-a, nazvali Shakespeareanskim gay filozofom sa creepy ali vidljivo njegovanom frizurom koji pleše naokolo poput baletana ali sa noževima, te izjavili da se je film zapravo trebao zvati "T for Terrible" a ne "V For Vendetta".
Bilo kako bilo, ti negativni komentari su gotov nezamjetni, te je film doslovno obožavan od strane mnogih koji su ga svrstali među svoje miljenike 2006-e.

28. "Flushed Away"
- Aardman studio (doduše ovaj puta u koprodukciji sa Dreamworksom), zaslužan za pred prošlogodišnji hit filma "Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit" je ponovno napravio jedan fenomenalan crtani film za cijelu obitelj i za sve uzraste, a tome u prilog ide i odlična ocjena publike na imdb-u, 6.9 (3647 glasova), kao i jednako odlične pohvale od strane kritike. Kritika je proglasila "Flushed Away" odličnom i dražesnom zabavom prepunom izvrsnih i inteligentnih gegova i britanskoga humora u kojem će jednako uživati i mali i veliki. Pohvalili su također i odličan prepoznatljivi Ardmanov dizajn, fenomenalne i dinamične akcijske sekvence te odlične likove. Neki su otišli čak tako daleko i proglasili film boljim od 90 % animiranih filmova snimljenih zadnjih par godina koji samo u prvih 15-ak minuta ima daleko više inventivnosti i humora nego "Cars" i "Monster House" zajedno. No neki su progovorili filmu pretjerano ponavljanje nekih gegova te nedostatak šarma koji su imali njihovi prijašnji filmovi rađeni stop motion animacijom (ovo je njihov prvi CGI film).
Uglavnom, negativnih komentara je bilo jako malo.

29. "The Good Shepherd"
- u svom drugom redateljskom projektu koji se bavi osnivanjem CIA-a, inače fenomenalni glumac Robert De Niro je uspio okupiti impresivnu glumačku ekipu (Matt Damon, Angelina Jolie, William Hurt, Joe Pesci itd.) kojom je prema mišljenju kritike i publike odlično orkestrirao, jer je podjednako osvojio i jedne i druge. 5949 gledatelja je za sada dalo filmu visoku ocjenu 7.0, dok je kritika pohvalila kompleksnu ali interesantnu priču, odličnu atmosferu ere u kojoj se odvija radnja te vizualnu eleganciju proglasivši film solidnim, mrvicu predugačkim ali svakako i više nego gledljivim djelom. No našlo se tu i podosta loših komentara, pa su tako neki proglasili film ultradosadnim, razočaravajućim, realističnim ali nedovoljno interesantnim filmom kojemu nedostaje humanosti, humora te koji definitivno predugo traje jer se 160 min. čini kao 7 sati. Posebice u zamjeraju što mu za jedan špijunski film nedostaje suspensa i akcije.
Sve u svemu, film je privukao pažnju kao jedan od naslova vrjednijih pažnje, no koji nije za svakoga.

30. "Blood Diamond"
- redatelj Edward Zwick je do sada snimio nekoliko kvalitetnih filmova koji su se svidjeli i publici i kritike, kao npr. "The Last Samurai", "Glory", itd., a ništa lošije nije bio prihvaćen ni ovaj naslov, zapravo, možda čak i bolje nego prije spomenuti filmovi. Film je zaradio visoku ocjenu 7.8 od strane publike (15412 glasova), te čak 5 nominacija za Oscara, između ostaloga i onu Leonarda DiCapria za najbolju mušku ulogu kojeg na kraju ipak nije dobio. A njegovu odličnu izvedbu je pohvalila, kako publika tako i kritika, opisavši njega kao glumca iz kojeg izvire snažna karizma kada je na ekranu. Također pohvalili su i Zwickovu režiju, njegov osjećaj za pričanje priče, izvrsnu naraciju i osjećaj za moralno. Neki su ovaj naslov proglasili i najboljim filmom 2006-e godine, ponajviše zbog toga jer tako provokativno, realno i brutalno prikazuje stanje u Africi, odnos prema terorizmu i politici, a neki su pak u njemu vidjeli odličnu i uzbudljivu "vožnju". Ali po običaju našlo se tu i nešto negativnih komentara, iako u nešto manjoj mjeru nego kod "Good Sheparda". Tako su neki izjavili kako je Zwick po običaju nabasao na odličnu priču, ali ju je pretvorio u predugački ep u kojem umjesto da zabavi publiku, ih pokušava naučiti još jednoj povijesnoj lekciji o političkoj nekorektnosti. Također bilo je tu i komentara kako je ovo tip filma u kojem bi obično nastupao Pierce Brosnan prije Bonda i koji bi izašao direktno u videoteke, te kako film ne nudi ništa novo što već ne znamo.
U svakom slučaju jedan od većih miljenika i favorita i kritike i publike.

31. "The Queen"
- da je ovaj film iznimno dobro prihvaćen i od strane publike i od strane kritike dokazuje i činjenica da mu je čak 7589 gledatelja, što je mnogo s obzirom da se radi o Britanskom filmu i još k tome drami dalo visoku ocjenu 7.7, te da je film do sada osvojio nekoliko velikih kritičarskih nagrada kao što je npr. BAFTA za najbolji film, Zlatni Globus i BAFTA te Oscar Helen Mirren za najbolju žensku ulogu itd., a bio je još nominiran za Oscara u kategorijama za najbolji film, najboljeg redatelja i još neke druge kategorije (sve ukupno 6 nominacija o kojih je realizirao samo tu jednu). Kritičari su također iznimno pohvalili njezinu izvedbu, opisujući ju energičnom, snažnom, blistajućom i nadasve briljantnom, a sam film su proglasili iznimno zabavnom, dramatičnom i humanom dramom sa srcem. Pohvaljena je i Frearsova režija, te njegova sposobnost da balansira između drame i komedije. Negativnih komentar gotovo da i nije bilo, tek se je tu i tamo našao netko tko bi izjavio da mu je film bio dosadan, no takvi i slični komentari su gotovo nezamjetni.
Bilo kako bilo, mnogi su film proglasili malim remek djelom koje bi sasvim zasluženo osvojilo Oscara kad bi do toga kojim slučajem došlo.

32. "The Descent"
- jedna od velikih miljenika kako publika tako i kritike je prema riječima mnogih i ovaj izvrstan horror redatelja i scenariste Neila Marshalla, poznatog po još jednom odličnom horror filmu, "Dog Soldiers". Publika je ovom filmu dala iznimno visoku ocjenu 7.4 (čak 22199 glasova), te ga proglasila iznimno napetim i zastrašujućim horrorom u maniri "Aliena" i jednim od najboljih horror filmova snimljenih u zadnjih par godina. Ni kritika nije imala puno drugačije mišljenje, te su tako neki opisali film kao iznimno klaustrofobičnim, zastrašujućim, uznemirujućim, napetim, pa čak i pametnim remek djelom žanra. Posebno je pohvaljena mračna i zastrašujuća atmosfera od koje će vam se dizati kosa na glavi, također pohvale je dobila i jednako jeziva glazba te režija i glumice. Također, ne bi smjeli ostati zakinuti ni ljubitelji krvi, jer ovaj film ima i toga. Tek tu i tamo je netko izjavio kako film gubi na snazi u drugoj polovici te postaje predvidljiv, kako su karakteri slabo razrađeni, i kako scenarij ima nekoliko rupa, te da film iako zabavan i na momente efektan ipak ne nudi ništa novo.
Sve u svemu, ipak prema mišljenju većine, iznimno efektivan film koji vas neće ostaviti ravnodušnim ni smirenim.

33. "Thank You For Smoking"
- ova nezavisna i satirična komedija o predstavniku velike duhanske kompanije koji istovremeno ljude "nagovara" da puše, i pokušava biti uzor svome 12-godišnjem sinu, kojeg uči suprotno je od strane publike, zahvaljujući čak 19449 glasova zaradila visoku ocjenu 7.9 i smjestila se među one kvalitetnije naslove vrijedne vaše pažnje. Inače, film je režirao i napisao Jason Reitman, sin mnogo poznatijeg redatelja Ivana Reitmana. Kritika je proglasila njegov film iznimno osvježavajućim, inteligentnim, zabavnim, odličnom politički nekorektnom satirom koja preispituje ljudski moral i kakva nije snimljena u Hollywoodu već godinama. Pohvaljena je i gluma Aarona Eckharta, čiji su lik neki proglasili dražesnim čudovištem sa ljudskom stranom. A ništa lošije od Eckharta nije prošao ni ostatak glumačke ekipe. Tek je tu i tamo netko izjavio kako se film previše bavi moralnim dilemama, te kako mu fali oštrine s obzirom da se radi o satiri.
Sve u svemu, jedna od onih naslova koje ćete malo duže pamtiti.

34. "Clerks 2"
- Nakon što je proteklih par godina snimio nekoliko "loših" filmova koje nije baš najbolje prihvatila ni kritika ni publika ( npr. "Jersey Girl"), Kevin Smith je odlučio snimiti nastavak svog prvog poznatijeg i većeg hit filma, "Trgovci", koji je snimio za siću kao nepoznati mladi redatelj još 1994 godine i kojim je osvojio mnoge pohvale i nagrade. Ni nastavka nije prošao ništa lošije od originala, te je na temelju 21316 glasova film zaradio visoku ocjenu 7.9 od strane publike, te mnoštvo pohvalnih kritika od strane kritike (i publike). Uglavnom, mnogi su film proglasili iznimno zabavnim, pametno napisanim, pa čak i boljim od samog originala. No našlo se naravno i onih koji su proglasili ovaj film nepotrebnim i razočaravajućim nastavkom bez nekih noviteta, koji ne nudi ništa novo u odnosu na prijašnje Smithove filmove. Neki su pak izjavili kako se definitivno vidi da je Smith sazrio, ali njegovi filmovi nisu.
Bilo kako bilo, ako ste voljeli "Trgovce"m trebali bi ste voljeti i ovaj nastavak...tako barem kaže velika većina.

35. "Crank"
- Jason Statham se je do sada već nekoliko puta uspješno dokazao kao karizmatični akcijski junak u filmovima kao što su "Transporter" i "Transporter 2", te je bilo i za očekivati da bi i ovaj film mogao biti također jako dobar i zabavan kao i Transporteri. A i sama ideja filma, priča o čovjeku koji mora stalno biti u pokretu, jer u protivnom umire se činila iznimno interesantnom, "originalnom" i nepredvidljivom. No na kraju se ispostavilo da je film još i bolji od očekivanoga, te i više nego dobar i kvalitetan u domeni žanra, te mu je 15059 gledatelja dalo iznimno visoku ocjenu 6.9. Kritika je ovaj film proglasila hrabrim pokušajem koji "lomi" zadana pravila Hollywoodskog akcijskog filma, a istovremeno je i zabavan, glasan, šokantan, vulgaran, agresivan, provokativan te apsolutno nezaboravan. Bilo je tu i komentara tipa da za razliku od većine današnjih akcijskih filmova koji traže od gledatelja da isključi mozak, ovaj naslov traži sasvim nešto suprotno, da ga uključite. Pohvaljen je i Stathamov divlji nastup, za kojeg je prema riječima nekih trebalo imati hrabrosti i "muda". Naravno, bilo je i onih koji su film proglasili glupim, vulgarnim (u lošem kontekstu), pretjerano nasilnim, rasističkim i smiješnim.
Sve u svemu, krvava, inteligentna, adrenalinom nabijena vožnja koja će vas oduševiti ili barem zabaviti.

36. "The Pursuit of Happyness"
- Biografska drama nepoznatog Talijanskog redatelja Gabriele Muccinoa sa Will Smithom u glavnoj ulozi samohranog oca koji pokušava dobiti očinstvo nad sinom je na sveopće iznenađenje, osvojila box office liste, publiku a bome i kritiku. Publika mu je na temelju 11505 glasova (za sada) dala iznimno visoku ocjenu 7.4, a i kritika je nahvalila film, posebice Smitha i njegov nastup za koji je on čak zaradio i nominaciju za Oscara, iako ga na kraju ipak nije osvojio. Inače zanimljivo, njegovog filmskog sina glumi njegov pravi sin, Jaden Smith. Kritika je proglasila ovaj naslov najtužnijim Smithovim filmom u karijeri, iznimno toplim, ali nipošto pretjerano patetičnim. Neki su mu zamjerili predvidljivost i pretjeranu "uljepšanost" pa se film čini poput realistične bajke.
Bilo kako bilo, prema mišljenju većine, odlična melodrama vrijedna gledanja.

37. "Fearless"
- Azijski povijesni borilački epovi su u posljednje vrijeme IN, te smo tako u zadnjih par godina imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih naslova kao što su "Hero", "House of Flying Daggers", "Crouching Tiger, Hidden Dragon" itd. Ovim naslovom je velika borilačka zvijezda Jet Li najavila oproštaj od žanra koji ga je proslavio, povijesnih borilačkih epova, te bi smo mogli reći da je je oprostio sa stilom, jer i kritika i publika su oduševljeni viđenim. Publika mu je na temelju 9161 glasova dala visoku ocjenu 7.7, a kritika ga je proglasila najboljim Li-evim filmom, čak boljim i od "Heroja". Pohvalili su odlične koreografije, spoj akcije i filozofije, predivne scenografije i kadrove, odličnu kameru i režiju redatelja Ronny Yu-a, kao na kraju krajeva i samog Jet Li-a i njegovu izvedbu, što glumačku, što fizičku, u borbama. Negativnih komentara gotovo da i nije bilo, tek je tu i tamo netko izjavio kako se radio o pretjerano razvikanom filmu koji prati "posljednju modu" Azijskih povijesnih spektakala i ne nudi ništa novo što već nije viđeno.
Bilo kako bilo, ako volite borilačke filmove, i ako volite Azijske filmove, nemojte nipošto propustiti ovaj naslov jer se radi o jednom od kvalitetnijih izdanaka Azijske kinematografije.

38. "The Fountain"
- redatelj Darren Aronofsky je već dobro poznat i kritici i publici svojim filmovima "Pi" i "Requiem for a Dream", koje su i jedni i drugi iznimno nahvalili, tako da su očekivanja od ovog projekta bila iznimno visoka. I publika očito nije ostala razočarana jer mu je njih 8668 dalo visoku ocjenu 7.7, te su ga jako podosta nahvalili. No kritika je bila nešto podjeljenija. Naime, jedni su ga proglasili impresivnim fantasy filmom, pokretnom poezijom, pohvalili su izvrsnu fotografiju, muziku, kompleksnost priče i odlične glumačke izvedbe Hugh Jackmana i Rachel Weisz. A drugi su ga pak proglasili tehnički impresivnim, ali karakterno plitkim, razvučenim, pretenziranim, ne fokusiranim, nerazumljivim i preozbiljnim filmom, prepunim pretjerane filozofije i bez vezne poruke, sve u svemu Art Fantasy katastrofom. Uz to, film je baš i nije bio najbolje prihvaćen na filmskom festivalu u Veneciji, izviždali su ga.
No, bilo kako bilo, ocjena govori sama za sebe, pa ako i sami obožavate filmove spomenutog redatelja, mogli bi zasigurno uživati i u ovom.

39. "Volver"
- španjolski redatelj Pedro Almodóvar je miljenik publike i kritike več mnogo godina za redom, te su njegovi filmovi poput "Live Flesh", "All About My Mother", "Talk to Her" i još mnogi iznimno hvaljeni i dobro prihvaćeni od strane jednih i drugih. Ni ovaj naslov nije prošao ništa lošije, te je na temelju 8970 glasova gledatelja zaradio visoku ocjenu 7.8, te osvojio oko 20-ak nagrada, između ostaloga i na Canneskom festivalu, a posebice je trijumfirao na dodjeli Španjolske filmske nagrade Goya, gdje je ubrao sve one u najvažnijim kategorijama. A zaradio je i nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje ženske uloge, Penélope Cruz, no na nominaciji je samo i ostalo. Kritičari su ovaj film proglasili gotovo bez mane, hvaleći odličnu Penelope i njezinu izvedbu koja je nikad bolja, a i ostatak glumačke ekipe je dobio također mnoštvo pohvala. Također pohvalili su kritičari i odličan humor, odličnu fotografiju, zrelu i pametnu priču prepuni intenzivnih emocija i životopisnih karaktera. A negativnih komentara gotovo da i nije bilo, barem ne nekih vrjednijih izdvajanja.
Sve u svemu odličan film vrijedan vaše pažnje.

40. "The Last King Of Scotland"
- ova povijesna drama o suludom ugandskom diktatoru, Idiju Aminu koji je svojevremeno vodio smrtno ozbiljnu politiku terora koja je odvela u smrt između 80.000 i 500.000 stanovnika Ugande, a u kojoj je naslovnu ulogu kralja odigrao Forest Whitaker je oduševila posebice kritiku, a bome i publiku koja je gledala ovaj filmu. 4548 gledatelja mu je dalo visoku ocjenu 7.9. Film je dobio brojna priznanja i nagrade, kao npr. BAFTU, Zlatni globus te naravno Oscar za najbolju mušku ulogu. Kritika također hvali Withakera i njegovu fenomenalnu izvedbu simpatičnog "psihopata" te je prema riječima mnogih odigrao jednu od najboljih uloga u karijeri, čemu u prilog govori i osvojeni Oscar. Također pohvalila je kritika i ostatak glumačke ekipe, kao i samog redatelja, te njegov smisao za detalj, i naglasila kako je film prepun ritma, duha i karizme. Tek tu i tamo mu je tko zamjerio to što film na cijelu tu situaciju gleda iz gledišta zapadnog svijeta, te se bavi isključivo samo likom Amina, a ne samim problemom afrikanaca.
Bilo kako bilo, kažu mnogi, iznimno kvalitetan film iz 2006-e godine, vrijedan gledanja.

41. "A Scanner Darkly"
- mladi redatelj Richard Linklater se je do sada pred publikom i kritikom nekoliko puta iskazao kao iznimno zanimljiv, uspješan i raznovrstan redatelj koji se jednako dobro snalazi i u nezavisnoj ("Waking Life", "Tape"), i u komercijalnoj produkciji ("The School of Rock", "Bad News Bears"). Baš kao i prethodnim radovima, i ovim filmom je uspio osvojiti ponovno i jedne i druge. Publika mu je dala iznimno visoku ocjenu 7.3 na temelju 10549 glasova, a ni kritika nije bila ništa manje oduševljena. Tako su mnogi pohvalili fascinantnu režiju i fenomenalnu atmosferu, odličnu muziku, jednako odličnu glumačku ekipu, te scenarij koji je istovremeno zabavan, provokativan i uznemirujuć. Pohvale su naravno išle i na ruku vizualnog izgleda filma, pošto je rađen specifičnom tehnikom rotoskopije. Upravo je zahvaljujući takvom pristupu, prema riječima mnogih postignut efekt "drogiranosti". No, kao i uvijek, bilo je tu i nešto negativnih komentara. Tako su neki proglasili film iznimno napornim, konfuznim i nerazumljivim. Čak je tu bilo izjava tipa da ako je film o drogama, ne mora se onda i gledatelj osjećati kao da je nadrogiran.
Bilo kako bilo, ako vam se svidio "Waking Life", i ako ste obožavatelj pisane riječi Philip K.Dicka, ovo je pravi film za vas.

42. "Little Children"
- drama Todda Fielda o seksualnom manijaku/pedofilu iz predgrađa je naprosto oduševila publiku i kritiku, te su ga nerijetki neki proglasili najboljim filmom 2006, ili svakako barem među najboljima. Publika mu je dodijelila pohvalnu ocjenu 7.8 (4039 glasova), a kritika pohvalila izvrsnu Fieldovu režiju, zanimljiv scenarij, odličnu karakterizaciju likova, te fenomenalne glumačke izvedbe cijele ekipe, a posebice Kate Winslet i Jackie Earle Haleya za koje su oboje zaradili nominacije za Oscara u kategoriji najbolje/g glavne/og glumice, odnosno glumca. Neki su proglasili film izvrsnim "mješancem" filmova "American Beauty" i "In the Bedroom" (Fieldov prethodni film) koji prikazuje psihu Američkog predgrađa. Tak je tu i tamo ima neku zamjerku tipa da je priča na momente predvidljiva, da je film u cjelini malo rastegnut, te da je mogao biti kraći kojih pola sata ili da osim jako dobrih glumačkih izvedbi ne nudi apsolutno ništa drugo vrijedno pažnje.
Sve u svemu, film koji nije za svakoga, ali mnogi bi ipak mogli uživati gledajući ga, kao što većina i je.

43. "Harsh Times"
- kriminalistička policijska drama scenariste i redatelja debitanta Davida Ayera (napisao inače scenarij za "Training Day" i još neke policijske filmove) u kojoj gl. ulogu igra jedan od najtalentiranijih glumaca današnjice, Christian Bale je veliki miljenik publika koja mu je dodijelila zavidnu ocjenu 7.4 (2441 glasova). Kritika je ipak nešto podjeljenija u mišljenju, te su ga neki proglasili inteligentnim, mračnim, psihički i fizički nasilnim filmom koji je unatoč nekim manjim manama iznimno efektan i snažan u cjelini. Također pohvale su išle i u korist Balea i njegove izvedbe, te zanimljivog scenarija. No našlo se tu i mnogo onih koji su proglasili film iznimno predvidljivim, ne fokusirane radnje te pretjerano i bespotrebno nasilnim. A neki su izjavili i to da Baleova izvedba previše podsjeća na onu iz filma "American psycho", te da je to za njega bio rutinski posao.
Bilo kako bilo, ako ga publika tako dobro prihvatila, sigurno je imala jako dobar razlog za to.

44. "The Proposition"
- ovaj Australski antivwstern redatelja Johna Hillcoata za koji je scenarij napisao Nick Cave (a skladao je i muziku), je prema riječima mnogih svakako jedno od većih ugodnih iznenađenja prošle godine (iako je film zapravo iz 2005-e). Publika mu je sva oduševljena na temelju 5941glasova dodijelila fenomenalnu ocjenu 7.5, a kritika nahvalila na sva usta. Tako se tu našlo komentar tipa da je "The Proposition" predivan, iznimno brutalan, prljav, opak i fenomenalno odglumljen antiwestern koji se nimalo ne drži zadanih pravila žanra. A pohvalili su još mnogi i muziku koja pridonosi odličnoj atmosferi filma. Tek mu je tu i tamo netko prigovorio upravo zbog te (pretjerane) brutalnosti i nasilja, ali ništa više od toga.
Sve u svemu, prema riječima mnogih, (anti)western je živ i zdrav i "živi" u Australiji.

45. "The Illusionist"
- iako je prošao nešto slabije od svog tematskog suparnika, filma "The Prestige", i što se zarade tiče i što se dobrih ocjena tiče "Iluzijonistu" je na kraju ipak prihvatila jednako dobro i kritika i publika. Publika, njih 19799 mu je dalo jako dobru ocjenu 7.7, a kritika je pohvalila režiju, odličnu glumu Edwarda Nortona, jako dobar soundtrack, te iznimno zanimljiv scenarij koji u nekoliko navrata uspijeva navesti gledatelja na krivi put. Pohvaljena je i izvrsna atmosfera razdoblja u kojem se odvija film, te općenito vizualni izgled filma. A neki su ga pak opisali kao vizualno visokobudžetni film sa sa senzibilitetom nezavisne romantične drame. No nekima je bio prilično razočaravajuć, iznimno naporan i dosadan, te su još naglasili kako s obzirom da je to zapravo ljubavna priča, između Norton i Bielove nema nikakve kemije.
Sve u svemu, film koji na kraju krajeva ipak ima dosta toga dobroga za ponuditi.

46. "An Inconvenient Truth"
- dokumentarac o globalnom zatopljenju i problemima koje ono donosi u kojem "glavnu ulogu ima" bivši predsjednički kandidat Al Gore je plijenio pažnjom od samog početka, te stoga nimalo ne čudi da je jednako oduševio i kritiku i publiku te zaradio nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarnoga filma koju je na kraju krajeva i pretvorio u pobjedu. Publika mu je na temelju 11473 glasova dodijelila ocjenu 8.3, a kritika je proglasila film iznimno dojmljivim, inteligentnim te iznenađujuće zabavnim. Po mnogima je upravo ovo najvažniji prošlogodišnji film jer razotkriva pogrešne predodžbe o globalnom zagrijavanju te pruža dokaze koji dokazuju da globalno zatopljenje nije nikakav mit, kao što su neki prethodno govorili. Negativnih komentara gotovo uopće da i nema, barem ja nisam uspio pronaći ni jedan.
Sve u svemu, kažu neki ako namjeravate pogledati samo jedan prošlogodišnji film, onda to svakako nek bude "An Inconvenient Truth", nije možda najbolji prošlogodišnji naslov, ili najzabavniji, ali je svakako zastrašujuće važan.

47. "Lucky Number Slevin"
- komični krimi triler redatelja Paula McGuigana, kojemu je ovo druga suradnja sa Joshom Hartnettom je svojim zanimljivim i zabavnim zapletom koji iznimno podsjeća na rane radove Guya Ritchija, prepun otkačenih likova, britkih i smiješnih dijaloga te zabavnih i apsurdnih situacija osvojio posebice publiku, a onda i kritiku. Publika mu je dodijelila visoku ocjenu 7.8 (27171 glasova), dok je kritika opisala "Slevina" kao iznimno zabavnu, dinamičnu, stiliziranu noir posvetu "tvrdo kuhanim krimićima", koja je i duhovita i okrutna taman koliko treba i kad treba. Pohvale su išle i na ruku zanimljive i pametno napisane priče, glumačkih izvedbi te stiliziranog vizualnog izgleda filma. No neki su mu prigovorili to što film pomalo podsjeća Tarantinove ili Richieve filmove, te su naglasili kako je zaplet pretjerano za kompliciran, te djeluje isforsirano i već viđeno u radovima prije spomenutih redatelja i da film nema nikakvu svrhu.
Sve u svemu, ipak prema mišljenju mnogih, vrlo kvalitetan i dojmljiv triler vrijedna gledanja koji će vas zasigurno zabaviti i držati prikovane uz stolac do samog kraja.

48. "Slither"
- crna SF horror komedija mladog redatelja i scenarista James Gunn je podjednako oduševila i kritiku i publiku svojim "starinskim" i komičnim pristupom dobro poznatoj priči o izvanzemaljskoj invaziji. Publika je filmu dodijelila ocjenu 6.7 na temelju 8786 glasova, a kritika ga proglasila otkačenim, zabavnim i scarry filmom koji odlično kombinira crni humor, akciju i suspens te pruža publici nekoliko nezaboravnih i divljih scena i priziva dobra stara vremena kada su se snimali zabavni horror filmovi. Pohvaljena je i glumačka ekipa, posebice nastup Gregga Henrya, koji je prema mišljenju nekih doslovno "ukrao show" ostatku glumačke ekipe, kao i režija Jamesa Gunna, za kojeg tvrde da očito dobro poznaje horror žanre, te odlično rabi loše ali zabavne dijaloge, "jeftine" specijalne efekte i otkačenu priču kako bi nas nasmijao i odao hommage filmovima 50-ih. Začuđujuće, negativnih je komentara od strane kritike bilo jako male, tek mu je tu i tamo netko prigovorio to što su gegovi predvidljivi, likovi stereotipni ili ga nazvali odvratnim, no siguran sam da je to i bila namjera redatelja.
Sve u svemu, prema mišljenju nekih, najzabavniji horror film 2006-e godine koji svakako morate vidjeti.

49. "Stranger Than Fiction"
- komičar Will Ferrell je do sada svojim filmovima kao što su "Anchorman: The Legend of Ron Burgundy" ili "Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby" nekoliko puta "osvojio" publiku, ali ne toliko i kritiku, no ovim filmom mu je i to pošlo za rukom. Oko 8380 gledatelja je filmu dodijelio zavidnu ocjenu 7.8 a kritika je pohvalila film, naglasivši kako se radi o zabavnom ali i interesantnom filmu iznimno zanimljive priče koja kao da je izašla iz mozga Charliea Kaufmana. Pohvalila je kritika i režiju Marca Forstera, naglasivši kako čovjek ima izvrsno oko za detalje i vizualno. A ništa lošije od Forstera nije kod kritike prošao ni spomenuti Ferrell, koji je prema mišljenju mnogih ovdje ostvario izvrstan malo ozbiljniji nastup, te da bi trebao malo češće nastupati u takvim ulogama. A pohvale su dobili i sporedni glumci kao što su Dustin Hoffman, Queen Latifah, Maggie Gyllenhaal i Emma Thompson. No kao i gotovo uvijek, našlo se i nekih koji su izjavili da je film previše ozbiljan za jednu komediju, da scenarij pati od nekoliko rupa, te da Forster nije dorastao zadanom mu poslu. Našlo se tu čak izjava da je ovo Kaufamovski film za sve one koji su preglupi da bi shvatili Kaufmanove filmove.
Bilo kako bilo, veći dio publike, ali i kritike je ipak oduševljen filmom, te vam ga svakako preporuča za gledanje.

50. "Running Scared"
- prošla 2006-a godina je bila iznimno uspješna za mladog glumca Paula Walkera, jer su mu sva tri filma u kojima je nastupao ("Eight Below", "Flags of Our Fathers" i ovaj) dobili odlične ocjene i jako dobre pohvale, što od kritike što od publike. Tako je ovom naslovu publika na temelju 13618 glasova dodijelila i više nego zavidnu ocjenu 7.5 a kritika je pohvalila zanimljiv i napet zaplet, odličnu režiju i vizualni pristup redatelja Waynea Kramera, fenomenalnu akciju, te izvrstan nastup Paula Walkera, za koji su neki rekli da je mu je to čak i najbolja uloga karijere (za sada). Neki su ga opisali kao odlična spoj priče o "Ivici i Marici" te "Olivera Twista" kojeg se ne bi posramili niti Tarantino i Fincher. No mišljenje kritike je bilo dosta podijeljeno, pa su neki film proglasili lošom kopijom Tarantinovih uradaka, pretjerano brutalan i tehnički prebrz i prežestok.
No bilo kako bilo, definitivno jedna od kvalitetnijih izdanaka žanra, vrijedan gledanja, te miljenik većeg dijela publike.



I eto, to bi bilo sljedećih 25 naslova sa ljestvice 50 najboljih koje je kritika i svjetska publika izdvojila kao najbolje od najboljega iz 2006-e godine. Kao što se vidi iz priloženog, ima tu zaista žanrovski različitih filmova, mjuzikl, komedije, akcija, trileri, horrori...uglavnom, za svakoga ponešto. Naravno, ima tu još nekoliko naslova koji su također imali podjednak uspjeh i kod kritike i kod publike, ali na žalost nisu upali na ovu ljestvicu jer za to jednostavno nije bilo mjesta, no to ne znači d ih se ne može barem spomenuti. A to bi bili još sljedeći naslovi: "Hollywoodland", "The Last Kiss", "Scoop", "Notes on a Scandal", "Perfume: The Story of a Murderer" kao i još neki filmovi. I za kraj jedino što mi je još ostalo da zaokružim ovaj opsežan rezime 2006-e godine, jeste da vam predstavim svoje osobne prošlogodišnje favorite. Dakle, ako vas zanima koji su naslovi to i zašto baš ti...navratite uskoro pa će te saznati.

To be continued...

By Dragonrage

Zanimljivosti Vol 5.

26.02.2007.

And the Winner is...(Oscar 2007 - dobitnici)

Eto, dodjela Oscara je iza nas, i dobitnici su već naveliko poznati, pa mislim da bi bio red da i vidimo tko su oni, i koliko sam ja zapravo bio točan, odnosno netočan u svojim predviđanjima. Ali krenimo redom. Prvo nekoliko riječi o domaćinu, odnosno domaćici, Ellen DeGeneres, koja je bila jako dobra i odradila izvrstan posao te uspješno zabavila sve prisutne u dvorani a vjeruje i sve ispred malih/velikih ekrana, mene svakako je. Također moram priznati da je ove godine bilo podosta iznenađenja u pojedinim kategorijama, te su neki očiti favoriti na iznenađenje mnogih "popušili". Npr. "Pan's Labyrinth" za najbolji strani film, "Dreamgirls" za najbolju pjesmu (a imali su čak tri nominacije), "Children of Men" za najbolju kameru, "Cars" za najbolji animirani film i još neki.
Što se tiče popratnog zabavnog programa, posebno moram pohvaliti pjevački skeč Willa Ferrella, Jacka Blacka i John C. Reillya, kada su prva dvojica "prijetili" manje više svim nominiranima da će ih zatući, te opjevali kako su komičari podcijenjeni, a onda ih je Reilly smirivao i zapjevao s njima. Također mi se svidio i skeč DeGeneresove koji je izvela sa Clintom i Scorseseom, a imala je ona još nekoliko dobrih bisera. A pohvale imam i za plesače koji su svojim tijelima i sjenama predočavali nominirane filmove na platnu...odlično izvedeno. Također i Sound Effect zbor je imao iznimno zanimljiv i dojmljiv nastup, pa pohvale i njima.
Šta se tiče samih dobitnika, smatram da je "The Departed" ne zasluženo dobio tog Oscara, jer je tu bilo znatno jačih i boljih filmova, kao npr. moj favorit "Letters From Iwo Jima" ili "Little Miss Sunshine", koja je uz "Iwo Jimu" imala možda čak i mrvicu veće šanse za dobitak. Što se tiče ostalih važnijih dobitnika, Scorsese, Mirren, Whitaker i ostali...tu nije bilo baš pretjeranih iznenađenja, iako je po mom mišljenju Scorsese dobio Oscara prvenstveno kao "povrat duga" od strane Akademije, a tek onda zbog dobro obavljenog posla na filmu "The Departed". Na kraju krajeva i on sam se iznenadio kad je film dobio Oscara za najbolji film.
Govori nisu bili ništa posebno, uobičajeno bla, bla sranje, zahvaljujem ovom, zahvaljujem onom, jedino se je Al Gore koliko toliko izdvojio od ostalih, jer je održao govor sa jednom moralnom poukom i porukom, te Morricone, čiji me je "nastup" zajedno sa Clintom iznimno dirnuo. Inače, ovogodišnja dodjela je bila vjerojatno najinternacionalnija, jer su bili zastupljeni filmaši i filmovi raznih nacionalnosti, posebice Meksikanci, Španjolci, Japanci, Nijemci itd. Sve u svemu, dosta dobro i napeto moram priznati, neizvjesno do gotovo samog kraja u nekim kategorijama, ali pogledajmo detaljnije svaku kategoriju...

Image Hosting by PicsPlace.to

NAJBOLJI FILM
And the Winner is..."The Departed"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ne mogu reći da to nisam očekivao, jer jesam, ali sam nadao se da ga ipak neće osvojiti. Kao što sam spomenuo u uvodu, smatram da je "The Departed" ne zasluženo dobio tog Oscara, te da je on trebao otići ili u ruke producenata "Letters From Iwo Jima" ili u ruke producenata "Little Miss Sunshine", s tim da je ovaj drugi po mom mišljenju imao kao što rekoh, možda čak i mrvicu veće šanse za dobitak od "Iwo Jime". Razloga za moje nezadovoljstvo ima mnogo, a kao jedan od glavnijih koji ja nikako ne mogu prežaliti je taj da unatoč tome što se tu radi o kvalitetnom filmu, ipak je tu riječ o remaku koji nije ponudio ništa specijalno novo u odnosu na original. No što je tu je, Akademija je tako odlučila, i nije prvi puta da je ta odluka "nepravedna".

NAJBOLJI REDATELJ
And the Winner is...Martin Scorsese ("The Departed")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Iako je Scorsese svakako zaslužio svog Oscara za režiju, to prema mom mišljenju nije bilo sa ovim filmom. Kao što sam rekao, smatram da je Akademija "poklonila" ovu nagradu Scorseseu prvenstveno kao naplatu starih dugova za sve dugogodišnje propuste, a tek onda za njegov dobro obavljeni posao na ovom filmu, jer Scorsese zapravo i nije napravio nešto posebno kod ovoga filma. Naime, iako je on bio izjavio kako on nije snimio remake, već sasvim novi film koji je samo baziran na Kineskom originalu, to uopće nije istina, jer kao što rekoh, film ne nudi ništa novo u odnosu na taj original. Nema mnogo promjena u njemu, čak su i pojedini kadrovi identični, te Scorsese nije unio tu puno noviteta. On je zaslužio svog Oscara na nekim drugim filmovima kao što su "Goodfellas" ili "Raging Bull",no opet, bolje ikad nego nikad.

NAJBOLJI GLUMAC
And the Winner is...Forest Whitaker ("The Last King of Scotland")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ovdje nije bilo nikakvih iznenađenja, te se sve odigralo kao što sam i sam predvidio. Iako sam malo bio pogriješio u vezi Petera O'Toolea, jer se ispostavilo da mu je upravo on bio najveća konkurencija. No ni činjenica da mu je ovo bila osma nominacija, te da je on već čovjek u poznim godinama nisu išle na njegovu ruku, te je tako on i po taj osmi puta izgubio u "utrci" za svog Oscara. Šteta, jer čisto sumnjam da će mu se opet pružiti prilika, iako nikad ne reci nikad. A što se tiče ostalih nominiranih u toj kategoriji, teško da su imali šanse pored Whitakera.

NAJBOLJA GLUMICA
And the Winner is...Helen Mirren ("The Queen")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ni ovdje nije bilo nikakvih iznenađenja, posebice uz svu tu medijsku pompu koja je pratila njezinu nominaciju i njezin nastup. Bilo bi zaista veliko i vjerojatno neugodno iznenađenje da Oscar nije otišao k njoj. No mora se priznati da je konkurencija bila iznimno jaka, a tu joj je posebice najviše prema mišljenju nekih konkurirala Meryl Streep, kojoj je ovo čak četrnaesta nominacija. No za razliku od O'Toolea, ona je ipak u tih četrnaest puta, dva puta i uspjela osvojiti Oscara, dok Mirre nije još ni jednom, iako je bila dva puta nominirana. Dakle, moglo bi se reći, štete nema.

NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC
And the Winner is...Alan Arkin ("Little Miss Sunshine")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Još jedno od mojih predviđanja koje se je uspješno ostvarilo. No, iako sam kao favorita bio izdvojio Arkina, moram priznati da sam potajno navijao za Murrphya, koji je prema mišljenju mnogih bio najveći kandidat u ovoj kategoriji, uz Jackie Earle Haleya za kojeg sam se također prevario rekavši u predviđanjima da se on u ovoj skupini našao tek tako. Ispostavilo se da je on uz ovo dvoje spomenutih također imao najviše šanse za uspjeh. No kako je Arkin do sad bio dva puta već nominiran (ovo mu je bila treća nominacija), bio je i red da napokon osvoji Oscara, i to sasvim zasluženo.

NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA
And the Winner is...Jennifer Hudson ("Dreamgirls")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ni ovdje nisam fulao, a zapravo, nisam ni mogao pored tolike pozitivne kritike koja je pratila njezin nastup, pa je bilo veoma lako odabrati mogućeg pobjednika. No ona je zapravo pobijedila prvenstveno zahvaljujući svom izvrsnom glasu i činjenici da je postala omiljena i popularna među publikom zbog svog puta prema ostvarivanju Američkog sna, a tek onda zahvaljujući glumi. Jer, realno gledajući, glumački su ju vjerojatno sve ostale nominirane svakako nadigrale, te je svaka od njih zaslužila taj kipić, jednako, ako ne i više od Jeniffer Hudson.

NAJBOLJI ANIMIRANI FILM
And the Winner is..."Happy Feet"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ovo mi je moram priznati bilo blago iznenađenje. Nije da nisam možda očekivao to, tim više što je "Happy Feet" popratilo toliko izvrsnih i pohvalnih kritika, no "Cars" je bio definitivni favorit ovdje. Posebice zato jer je osvojio i nagradu Annie za najbolji animirani film, što je gotovo uvijek znak mogućeg budućeg dobitnika Oscara u ovoj kategoriji. No, rekao sam "mogućeg", jer na tome je i na kraju krajeva ostalo. Iskreno, iako "Cars" nisam još ni pogledao (a "Happy Feet" jesam), moram priznati da mi da mi se taj film ne čini nimalo privlačnim, te smatram da je nagrada otišla u prave ruke. Svaka čast Milleru, koji je napokon uspio ugrabiti svog Oscara (bio je naime već nominiran dva puta za "Lorenzo's Oil" i "Babe"), pa makar i za animirani film.

NAJBOLJI KRATKI ANIMIRANI FILM
And the Winner is..."The Danish Poet"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Kod ove kategorije niti sam šta očekivao niti sam se iznenadio ili razočarao vidjevši tko je dobitnik. Iako, moram priznati da je među nominiranim naslovima bilo znatno zanimljivijih i vizualni interesantnijih filmova, između ostaloga i moj favorit, "No Time for Nuts".

NAJBOLJI KRATKI IGRANI FILM
And the Winner is..."West Bank Story"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Iako će se sad to činiti kao neka vrsta moga "opravdavanja", ali moram priznati da sam se bio dvoumio između ovog naslova i "Éramos pocos" kojeg sam na kraju i izdvojio kao mogućeg dobitnika, prvenstveno zato jer je taj film bio osvojio pregršt nagrada na raznoraznim festivalima. No to očito nije nužan predznak za mogućeg pobjednika, jer sam se ja prevario u svom predviđanju.

NAJBOLJI DOKUMENTARAC
And the Winner is..."An Inconvenient Truth"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Kao što su vjerojatno i svi očekivali, Oscar je otišao upravo ovom dokumentarcu koji ljudima prenosi snažnu moralnu poruku o očuvanju okoliša. Tu nije bilo apsolutno nikakvih iznenađenja, jer je to bio 100% dobitnik nekoliko tjedana unaprijed. Bilo bi zaista neugodno iznenađujuće da ga nije osvojio. Moram tu odmah pohvaliti i govor Ala Gorea koji je održao kada je preuzeo nagradu, a izveo je i dosta dobar skeč, našalivši se na svoj račun i na račun svoje nominacije, odnosno ne nominacije za predsjednika SAD-a o kojoj ga posljednjih dana mnogi ispituju.

NAJBOLJI KRATKI DOKUMENTARAC
And the Winner is..."The Blood of Yingzhou District"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ovu kategoriju sam ja zapravo sasvim slučajno i nenamjerno izostavio iz svojih predviđanja, no zato sam na jednom forumu kao svog kandidata izabrao film "Recycled Life", i naravno fulao. Oscar je na kraju otišao po temi iznimno "teškom" dokumentarnom filmu o dječaku kojeg su gotov svi članovi obitelji ostavili zato jer ima SIDU.

NAJBOLJI STRANI FILM
And the Winner is..."The Lives of Others" (Njemačka)

Image Hosting by PicsPlace.to

- E ako ovo nije bilo iznenađenje na ovogodišnjoj dodjeli Oscara, onda ne znam šta je! Definitivni favorit na kojeg su svi polagali svoje nade i na koje su se vjerojatno mnogi kladili, "Pan's Labyrinth" je na kraju izgubio i tako vjerojatno mnoge razočarao. Da li je Njemački film "The Lives of Others" zasluženo dobio svog Oscara, ne bih znao reći jer nisam imao prilike pogledati taj naslov, no moram priznati da sam bio i više nego neugodno iznenađen tom spoznajom, i u jednu ruku razočaran. Definitivno jedno od većih, ako ne i najvećih iznenađenja večeri.

NAJBOLJI ADAPTIRANI SCENARIJ
And the Winner is...William Monahan ("The Departed")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Još jedna kategorija u kojoj je prema mom mišljenju "The Departed" ne zasluženo osvojio Oscara, jer sam scenarij nije ponudio pretjerano inovativnih situacija u odnosu na original. Sve one glavne sekvence, koje čine tu priču, radnju takvom kava je, a koje su bile preuzete iz originala su bile i ovdje. Tek su neke mizerne promjene uvedene u priču, ali one nisu učinile neku preveliku razliku u toku radnje u odnosu na original, i još su k tome svi ti "noviteti" samo "srozali" kvalitetu priče, tj., bili su nepotrebni. Smatram da je moj favorit "Borat" definitivno više zaslužio tu nagradu, no što je tu je, povratka nema.

NAJBOLJI ORIGINALNI SCENARIJ
And the Winner is...Michael Arndt ("Little Miss Sunshine")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ne mogu reći da sam ni najmanje iznenađen ovim izborom Akademije, iako je mnogima veliki favorit bio "Pan's Labyrinth". No zapravo i jedan i drugi film imaju iznimno originalne i zanimljive priče, te sam znao da moj favorit "Letters from Iwo Jima" u biti i nema pretjerano velike šanse pored ova dva naslova, no nadao sam se da će ga možda osvojiti. Ali ispostavilo se na kraju da su ponekad najjednostavnije priče ujedno i najbolje, u svakom slučaju, zaslužen Oscar.

NAJBOLJA KAMERA
And the Winner is...Guillermo Navarro ("Pan's Labyrinth")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ovo je po mnogima s jedne strane bilo veliko iznenađenje, jer je ovdje dosta veliki favorit bio "Children of Men", kojeg sam i sam izdvojio kao svog osobnog kandidata. No opet s druge strane, ne možemo reči da je i "Pan's Labyrinth" ne zasluženo osvojio Oscara za najbolju kaeru, odnosno fotografiju, jer se radi o vizualno odličnom i savršenom filmu u kojem kamera služi za narativno pričanje priče, dok je u "Children of Men" više onako realistična, iz ruke.

NAJBOLJA MONTAŽA
And the Winner is...Thelma Schoonmaker ("The Departed")

Image Hosting by PicsPlace.to

- I opet smatram da je "The Departed" nezasluženo dobio Oscara i u ovoj kategoriji. Po mišljenju mnogih, upravo je "United 93", film koji sam i ja osobno izdvojio kao sovg favorita u ovoj kategoriji trebao osvojiti ovog Oscara. Ili ako ne on, onda "Children of Men", jer su oni na području montaže bili znatno zahtjevniji od "The Departeda". U svakom slučaju, jedno neugodno iznenađenje za mene osobno, a vjerujem i za još mnoge druge.

NAJBOLJA GLAZBA
And the Winner is...Gustavo Santaolalla ("Babel")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Iako je moj razlog za izdvajanje ovog filma kao mogućeg dobitnika u ovoj kategoriji bio iznimno glup, a to je bilo da citiram sebe zato jer "film radnjom prati nekoliko različitih priča, koje se odvijaju u različitim dijelovima svijeta, pa je stoga i glazba zasigurno raznolika", moram priznati da sam ipak očekivao da ću pogoditi, a to se i ostvarilo. Film po tom pitanju zapravo i nije imao pretjerano velike konkurencije, osim možda "Pan's Labyrintha", kao što sam bio spomenuo u svojim predviđanjima.

NAJBOLJA PJESMA
And the Winner is...Melissa Etheridge - I Need to Wake Up ("An Inconvenient Truth")

Image Hosting by PicsPlace.to



- E ovo je također bilo jedno od "šokantnijih" iznenađenja večeri. Naime mjuzikl "Dreamgirls" na kraju nije uspio ni jednu od svoje tri nominacije pretvoriti u pobjedu, nego je Oscar za najbolju pjesmu otišao jednom dokumentarcu koji je tako svoje obje nominacije pretočio u pobjedu. Zbilja iznenađujuće, a dam se kladiti posebice za članove film "Dreamgirls". No opet, kad se usporedi kvaliteta pjesama, "I Need to Wake Up" nekako bolje "leži" u uhu od ovih tri iz "Dreamgirls", pa je Oscara na kraju možda i otišao u prave ruke. A Randy Newman i "Our Town" nije imao na kraju krajeva nikakve šanse.

NAJBOLJI ZVUK
And the Winner is...Michael Minkler, Bob Beemer, Willie Burton ("Dreamgirls")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ajd, ako već nije Oscar za najbolju pjesma, onda je barem za najbolji zvuk. Nisam se pretjerano iznenadio ovim izborom Akademije, iako su neki drugi naslovi u toj kategoriji bili znatno kvalitetniji po tom pitanju. No opet, pjevanje, mjuzikl, zvuk, imao to smisla.

NAJBOLJA MONTAŽA ZVUKA
And the Winner is...Alan Robert Murray, Bub Asman ("Letters From Iwo Jima")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Eh ovo sam fulao i nisam fulao. Naime na jednom forumu gdje smo također predviđali moguće dobitnike Oscara, ja sam u ovoj kategoriji izabrao upravo "Letters From Iwo Jima". No onda sam se tijekom pripremanja svog prethodnog teksta za blog iz nepoznatih razloga predomislio i kao mogućeg dobitnika izabrao "Flags of Our Fathers", iako zapravo i nisam bio tako daleko. U svakom slučaju zasluženo i očekivano, iako je konkurencija bila iznimno jaka, te su gotov svi imali jednake šanse u ovoj kategoriji.

NAJBOLJI VIZUALNI EFEKTI
And the Winner is...John Knoll, Hal Hickel, Charles Gibson, Allen Hall ("Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ovo nisam mogao fulati niti da sam htio, jedan od onih 100%-nih dobitnika. Kao što rekoh, nije da su ostala dva filma, "Poseidon" i "Superman Returns" bili nešto pretjerano lošiji po pitanju vizualnih efekata, ali se ipak nisu mogli mjeriti sa naspektakularnijim, a ujedno i najskupljim prošlogodišnjim filmom. Sasvim zaslužena i nadasve očekivana pobjeda "Pirata" u ovoj kategoriji.

NAJBOLJI UMJETNIČKI ODJEL
And the Winner is...Eugenio Caballero, Pilar Revuelta ("Pan's Labyrinth")

Image Hosting by PicsPlace.to

- E ovdje sam bio blago iznenađen, no ne i razočaran. Naglašavam još jednom "blago iznenađen", jer sam i u prethodnom tekstu bio spomenuo kako će upravo "Pan's Labyrinth" i "Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest" voditi glavnu bitku u ovoj kategoriji, te sam ja blagu prednost dao "Piratima", i ispostavilo se, mrvicu pogriješio. U svakom slučaju, sasvim zaslužen Oscar, te kao što rekoh, u jednu ruku i očekivan.

NAJBOLJA ŠMINKA
And the Winner is...David Martí, Montse Ribé ("Pan's Labyrinth")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ovo je još jedna od kategorija u nizu gdje je pobjednik bio i te kako siguran unaprijed bez neke pretjerane muke. Ajde, "Apocalypto" je bio kakva/takva prijetnja "labirintu", moram to priznati, no "Click" nikakva, te on nije imao nikakve šanse za dobitak. U svakom slučaju, sasvim zaslužen dobitak, i nadasve očekivan

NAJBOLJA KOSTIMOGRAFIJA
And the Winner is...Milena Canonero ("Marie Antoinette")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Kao što sam bio rekao, u ovoj kategoriji su svi filmovi imali podjednake šanse za dobitak, ali da vam budem iskren, nisam baš bio siguran u pobjedu "Kraljice", iako sam ju ja izdvojio kao svojeg favorita u ovoj kategoriji. Ali ispostavilo se kao što sam ja potajno i očekivao, da će tu dominirati malo raskošniji filmovi, kao što je u ostalom i kostimirana drama "Marie Antoinette". Bilo kako bilo, ne mogu nimalo reći da ova nagrada nije zaslužena.

I eto, to su svi ovogodišnji pobjednici. Neki su to postali sasvim zasluženo, kao npr. "Pan's Labyrinth" u nekoliko navrata, a neki potpuno nezasluženo, kao npr. "The Departed". Na kraju još valja svakako spomenuti i "šlag na tortu", Oscar poznatom i kultnom skladatelju Ennio Morriconeu za životno djelo kojeg mu je uručio njegov stari znanac i prijatelj Clint Eastwood koji je i prevodio publici njegov govor koji je ovaj držao na Talijanskom. Moram priznati da je to meni bio iznimno dirljiv trenutak, jer su obojica zapravo započeli svoje prave karijere na istom projektu i kod istog redatelja ("A Fistful of Dollars" Sergio Leonea), koji je takoreći od njih stvorio zvijezde "svog zanata" kakve su danas. Baš mi je to bio lijep trenutak vidjeti njih dvojcu zajedno. Inače, Morricone je do sada bio nominiran samo 5 puta, što je iznimno malo s obzirom da čovjek ima iza sebe preko 400-injka radova.
Sve u svemu, sasvim solidna dodjela Oscara, bez nekih većih grešaka ili propusta. Mislim da su sad manje više svi važniji računi Akademije podmireni.



And the Looser is...(Zlatna malina 2007 - dobitnici)

No nisu sad već prošli vikend dijeljeni samo Oscari, nagrade za najbolje od najboljih. Ne, prošli vikend su dodijeljene i nagrade za najgore od najgorih - Zlatna malina. Kao što je to običaj već godinama, večer uoči Oscara, dodjeljuje se nagrada koja je potpuna suprotnost Oscaru, i koja nije popraćena sa tolikim glamurom kao Oscar, i na kojoj zvijezde ne paradiraju na crvenom tepihu, zapravo, nitko od dobitnika se i ne pojavi, a sigurno ne nitko od njih niti ne veseli kada ju osvojio. A ovogodišnji dobitnik koji se nema apsolutno čemu veseliti je definitivno Sharon Stone i njezin film "Basic Instinct 2", nastavak uspješnog erotskog trilera iz 1992-e godine, koji je osvojio sve ukupno čak četiri maline. Tu su još i braća Wayans, Shawn i Marlon te njihova komedija "Little Man" sa tri osvojene maline kao i još pregršt drugih dobitnika, ali krenimo redom...

Image Hosting by PicsPlace.to

NAJGORI FILM
And the Looser is..."Basic Instinct 2"

Image Hosting by PicsPlace.to

- iako još nisam gledao ovaj film (a vjerojatno ni neću), a da vam budem iskren, nisam još u potpunosti pogledao ni original, već onako u dijelovima, jer me jednostavno nekako ne zanima i ne čini mi se kao nešto posebno, nimalo me ne iznenađuje što je osvojio malinu za najgori film 2006-e, i smatram da je to sasvim zasluženo. Iako je moj favorit za tu titulu definitivno bio ultra loš "Ultraviolet", definitivno najlošiji film koji sam ja gledao prošle godine, ako naravno izuzmemo "Bloodrayne", koji također nisam još pogledao i "Big Momma's House 2" koji sam na žalost pogledao. No "Ultraviolet" na moju žalost nije bio među nominiranima, iako je itekako trebao biti.

NAJGORI REDATELJ
And the Looser is...M. Night Shyalaman ("Lady in the Water")

Image Hosting by PicsPlace.to

- ovo je još jedan od filmova koje nisam pogledao, ali sam čuo dosta podvojenih mišljenja o njemu. Jedni su rekli da se radio o zanimljivoj modernoj bajci, dok su ga drugi proglasili užasno dosadnim i lošim. E sad, ova nagrada za najgoreg redatelja definitivno govori u korist onih koji smatraju film lošim. Inače, iznenađujuće je kako se je jedan redatelj kojeg su prije godinu/dvije smatrali jednim od najtalentiranijih i najoriginalnijih redatelja modernog Hollywooda tako srozao u očima publike i kritike samo jednim filmom. Nadajmo se samo da mu to neće postati navika i da nije "ispucao" svoj talent na prethodnim filmovima, jer bi to bila velika šteta. Inače, moj veliki favorit u ovoj kategoriji je definitivno bio Uwe Boll za režiju filma "Bloodrayne", te me malo čudi kako to da nagrada nije otišla k njemu kad njega gotovo svi proglašavaju najgorim redateljem 21. stoljeća!

NAJGORI GLUMAC
And the Looser is...Marlon Wayans & Shawn Wayans ("Little Man")

Image Hosting by PicsPlace.to

- ovo je bilo za očekivati, jer Braća Wayans nisu baš omiljena i popularna među kritikom i publikom. No opet, malo je moram priznati i iznenađujuće, jer je konkurencija bila iznimno jaka. Tako su među nominiranima još bili i Tim Allen, Nicolas Cage, Dan Whitney i Rob Schneider, pa me čudi kako netko od njih nije osvojio ovu nagradu, recimo Cage, ili moj favorit, Tim Allen za nastup u ultra glupoj komediji "The Shaggy Dog". Osobno bih toj grupici još pridodao i Martina Lawrencea za svoj nastup u predosadnoj i prelošoj komediji "Big Momma's House 2". Čudi me kako to da se on nije našao među nominiranima pošto je film nominiran za najgori nastavka.

NAJGORA GLUMICA
And the Looser is...Sharon Stone ("Basic Instinct 2")

Image Hosting by PicsPlace.to

- iako je kandidata, odnosno kandidatkinja za ovu nagradu definitivno bilo još (Kristanna Loken, Jessica Simpson itd.), mislim da je na kraju krajeva nagrada ipak otišla u prave ruke. Mislim, zbilja ne znam što je to bilo u glavi Sharon Stone kada joj je u 50 i nekoj godini života i nakon 15 godina od originala na pamet palo da snimi nastavak svog najpoznatijeg i vjerojatno najuspješnijega filma koji je još k tome erotski triler. Zar je ona zaista mislila da će taj film imati nekakav uspjeh kod publike, i da će današnja publika koja se pali na Jessicu Albu ili Angelinu Jolie pasti na "njezine čari". Mogla se ovaj puta Sharon skinuti i do gola, a ne samo pokazati međunožje kao u originalu, i opet ne bi postigla nikakav efekt kod vjerojatno većeg dijela publike. Baš glupo od nje, i baš dobro da joj se to odbilo u glavu.

NAJGORI SPOREDNI GLUMAC
And the Looser is...M. Night Shyalaman ("Lady in the Water")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Iskreno, malo mi je bez veze da je Shyalaman dobio Malinu za najgoreg sporednog glumca pored tako jake konkurencije kao što su Ben Kingsley za svoj nastup u filmu "Bloodrayne" ili Martin Short za svoj nastup u filmu "Santa Clause 3: The Escape Clause". Čovjek na kraju krajeva nije ni glumac, već redatelj, koji se do sada uvijek pojavio u nekoj maloj cameo ulozi u filmu. Osobno smatram da je nagradu za najgoreg sporednog glumca trebao odnjetu spomenuti Ben Kingsley. Mislim, glumčina njegovog kalibra si ne bi smio tako nešto dopustiti kao što je nastup u filmu Uwe Bolla.

NAJGORA SPOREDNA GLUMICA
And the Looser is...Carmen Electra ("Date Movie", "Scary Movie 4")

Image Hosting by PicsPlace.to

- S obzirom da je "glumila" (ako se to uopće može zvati glumom) u dva zaista katastrofalna prošlogodišnja filma, nimalo me ne čudi njezina pobjeda koju smatram svakako zasluženom i opravdanom. Mislim, žena je komad, to joj priznajem, ali zar baš stalno mora od sebe raditi budalu. E pa neka joj sada bude, što je htjela, to je i dobila .

NAJGORI SCENARIJ
And the Looser is...Leora Barish & Henry Bean ("Basic instinct 2")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Još jedan trijumf izvanrednog nastavka velikog hita Sharon Stone! Hehehe da,samo odostraga rekli bi neki. Ponovno smatram da je nagrada vjerojatno otišla u prave ruke, pa čak sam i sam "navijao" za ovaj film u ovoj kategoriji, no opet, mislim da je nagradu trebao jednako osvojiti i film "Bloodrayne". Tako uništiti jednu odličnu video igru, totalna katastrofa. No bilo kako bilo, zaslužena pobjeda "Basic instinct 2" ipak.

NAJGORI FILMSKI PAR
And the Looser is...Shawn Wayans & ili Kerry Washington ili Marlon Wayans ("Little Man")

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

- Iskreno, nisam uopće pogledao ni taj film, niti ne namjeravam u tako skorije vrijeme, jer je već i sam trailer koji sam imao prilike vidjeti obećavao katastrofalan film. Moj osobni favorit je bila Sharon stone i njezine viseće grudi, no izgleda da su ovdje ipak odlučili poštedjeti Stoneovu. Ja ne bih hehe...

NAJGORI REMAKE ILI BEZOBRAZNA KOPIJA
And the Looser is..."Little Man" (Rip-off of the 1954 Bugs Bunny cartoon "Baby Buggy Bunny")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Možda je ovo zasluženo, možda nije (vjerujem da je), ali svaki od nominiranih je jednako zaslužio pobjedu, i "The Pink Panther", i "Poseidon", i "Wicker Man", te posebice "The Shaggy Dog Story". Baš šteta što on nije pobijedio u ovoj kategoriji, jer je to ponovno bio moj veliki favorit.

NAJGORA NASTAVAK
And the Looser is..."Basic Instinct 2"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ista stvar kao i sa prethodnom kategorijom. I više sam nego siguran da je pobjeda "Basic Instinct 2" itekako zaslužena, ali ja bih rado ovdje bio vidio pobjedu filma "Big Momma's House 2". Taj film (ako se to uopće može zvati filmom) ne da ju je zaslužio, nego ju je zaslužio! A ništa bolji od njega nisu niti "Garfield 2: A Tail Of Two Kitties" te "Santa Clause 3", no "Debela mama" ih ipak sve tuče. Šteta što ljudi ne znaju što zbilja ne valja.

NAJGORI OBITELJSKI FILM

And the Looser is..."RV"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Pomalo nepravedno ako se mene pita, jer bih ja osobno ovdje nagradu dodijelio filmu "The Shaggy Dog". No, u biti tako je sve jedno koji je od nominiranih filmova ("Deck The Halls", "Garfield 2: A Tail Of Two Kitties", "RV", "Santa Clause 3" i The Shaggy Dog") osvojio Zlatnu malinu u ovoj kategoriji, jer su vjerojatno svi redom loši.


Na kraju krajeva moram izraziti svoje nezadovoljstvo time što "Big Momma's House 2" i "Bloodrayne" nisu osvojili baš ni jednu Zlatnu malinu, a trebali su. Bilo kako bilo, znajte da ove filmove koji su ovdje spomenuti svakako trebate izbjegavati. Nema veze što neki od njih nisu pobijedili, neka vam već sama nominacija bude upozorenje. Također, moram pohvaliti izbor nominiranih filmova i glumaca, zaista su ih sve redom pogodili. Naime nije bio rijedak slučaj da su se proteklih godina tu našli i filmovi ili glumci kojima tu nikako nije bilo mjesto, kao npr. Stallone kojeg su toliko puta bez veze nominirali (čudi me da se nije i ove godine našao među nominiranima, a imao je film, "Rocky Balboa". No i bolje da nije, jer nije ni zaslužio da se nađe među nominiranima). Ne, ove godine su ih pogodili ko prstom u...jelte, znate gdi hehe.

By Dragonrage

Zanimljivosti Vol 4.

23.02.2007.

And the Oscar go´s to...(Oscar 2007 - moja predviđanja)

Oscarovska groznica "trese" cijeli svijet već neko duže vrijeme, točnije unazad nekoliko mjeseci. Već su nam dobro poznati nominirani, favoriti, voditelji, odnosno voditeljica, komičarka Ellen DeGeneres, pa čak i prezenteri nagrada. Dakle, sve je poznato osim samih ovogodišnjih dobitnika. No prije nego što nam i oni postanu poznati u noći sa Nedjelje na Ponedjeljak, odlučio sam vam svima izložiti neko svoja predviđanja mogućih dobitnika. Dakle, tko će po mom skromnom mišljenju osvojiti Oscara i zašto. Konkurencija je ove godine zbilja jaka u svim jačim kategorijama, te gotovo svi imaju jednake šanse za dobitak, no neki naslovi ipak više od drugih, a koji su to prema mom mišljenju, saznati ćete u ostatku teksta. Krenimo redom, prvi u nizu i ujedno najvažniji je Oscar za...

Image Hosting by PicsPlace.to

NAJBOLJI FILM - nominirani su:
"Babel"
"The Departed"
"Letters From Iwo Jima"
"Little Miss Sunshine"
"The Queen"

And the Oscar go´s to..."Letters From Iwo Jima"

Image Hosting by PicsPlace.to

- E zašto baš "Letters From Iwo Jima" pored tako jake konkurencije i naslova kao što su "Babel" ili "The Departed" pitate se sada? E pa objašnjenje je sljedeće. Kao što rekoh, konkurencija je ove godina iznimno jaka u gotovo svim kategorijama, te imam osjećaj da će akademija pokušati "nagraditi" gotovo sve nominirane u nekoj od kategorija. Tako "Babel", iako iznimno jak favorit, kojeg voli i kritika, a i publika, ipak nema šanse u ovim važnijim kategorijama, jer tu prednjači "The Departed" i spomenuti "Letters From Iwo Jima", no zato bi mogao dobro proći u kategoriji najbolje sporedne glumice, gdje ima čak dvije nominacije, iako ne nužno. "The Departed" je vjerojatno i najjači favorit u ovoj kategoriji, No 1. mnogobrojnih kritičara i publike, ali isto tako je i "Letters From Iwo Jima", koji po tom pitanju ima i malu prednost, jer je osvojio nekoliko važnijih kritičarskih nagrada za najbolji film, što je često znak mogućeg dobitnika, tako da će zapravo njih dvoje voditi gl. bitku. Tu je još i "Little Miss Sunshine", veliko iznenađenje godine mogli bi smo reći, no prema mom mišljenju, ujedno i najveći gubitnik ovogodišnjih Oscara. Naime jako teško da će jedan nezavisan film osvojiti Oscara pored dva ovako jaka naslova, iako šanse uvijek postoje. I na kraju "The Queen", koji je i sam već ubrao nekoliko nagrada za najbolji film. No iako i on ima velike šanse za dobitak, mišljenja sam da će on "profitirati" u kategoriji najbolje glavne ženske uloge, tako da će ovdje ostati praznih ruku.

NAJBOLJI REDATELJ - nominirani su:
Alejandro Gonzales Inarritu ("Babel")
Martin Scorsese ("The Departed")
Clint Eastwood ("Letters From Iwo Jima")
Stephen Frears ("The Queen")
Paul Greengrass ("United 93")

And the Oscar go´s to...Martin Scorsese ("The Departed")

Image Hosting by PicsPlace.to

- E sad, zašto Scorsese a ne Clint ako već "Letters From Iwo Jima" dobiva Oscara za najbolji film? Odgovor je sljedeći. Scorsese i Eastwood vode Oscarovsku bitku već dvije ili tri zadnje godine, i Clint vodi sa 2:0, pa mislim da će Akademija ove godine ipak "popustiti" i nagraditi Scoresea za promjenu, prvenstveno kao jednu vrstu "isprike" za prethodne propuste (i time ne mislim samo na zadnje dvije tri godine, već općenito), a tek onda i za režiju, iako obojica itekako zaslužuju taj Oscar, pa bi bilo fer da ga jedan dobije za režiju a drugi za najbolji film. Naime, ne bi bilo prvi puta da Oscara ne dobiju i redatelj i film koji je on režirao. Sjetite se samo 2001. i "Gladiatora, koji je osvojio Oscara za najbolji film, no Ridley ga nije osvojio za najboljeg redatelja, već Steven Sodergbergh. Naravno, tu su još i Alejandro Gonzales Inarritu, Stephen Frears i Paul Greengrass, šta s njima? E pa Inarritu os njih troje ima još najveće šanse, no kao što rekoh, mislim da će taj film trijumfirati u drugoj kategoriji, jer ove prve dvije, ujedno i najvažnije su "rezervirane" za ova dva velikana. Stephen Frears isto tako nema šanse a Greengrass još manje. On se je u tom društvi unatoč dobro obavljenom poslu našao tek reda radi. Čudi me da na njegovom mjestu nisu Jonathan Dayton i Valerie Faris, redatelji "Miss", pošto imaju nominaciju za najbolji film.

NAJBOLJI GLUMAC - nominirani su:
Leonardo DiCaprio ("Blood Diamond")
Ryan Gosling ("Half Nelson")
Peter O'Toole ("Venus")
Will Smith ("The Pursuit of Happyness")
Forest Whitaker ("The Last King of Scotland")

And the Oscar go´s to...Forest Whitaker ("The Last King of Scotland")

Image Hosting by PicsPlace.to

- U ovoj kategoriji je najveći favorit svakako Leonardo Di Caprio, i čudi me da nije zaradio nominaciju za svoj nastup u "The Departedu" umjesto ove u "Blood Diamondu", iako se pričalo da će imati čak i dvije nominacije za oba filma. No ja sam mišljenja na će Oscara ove godine osvojiti crnac. Naime Whitaker je za svoj nastup pokupio mnoštvo izvrsnih kritika, ali bome i značajnih nagrada, kao npr. Zlatni globus za najbolju ulogu, što mu daje prednost pred ovim ostalima. A u stopu ga slijedi na sveopće iznenađenje također tamnoputi Will Smith koji je također zaradio mnoštvo pohvalnih kritika. Kao što sam bio već spomenuo ranije u jednom od svojih tekstova, osobno njemu nisam baš davao velike šanse, no nakon zadnjih statističkih istraživanja, dokazalo se da on ima i više nego odlične šanse za dobitak jer je čak za mrvicu vodeći na listi mogućih dobitnika. A ostala dvojica, Ryan Gosling i Peter O'Toole ipak nema nikakve šanse, i tu su tek tako. Bilo kako bilo, kao što rekoh, Oscar ove godine sigurno ide tamnoputom glumcu, sad da li će to na kraju biti Whitaker ili Smith, vidjet ćemo, no ja dajem malu prednost Whitakeru.

NAJBOLJA GLUMICA - nominirani su:
Penelope Cruz ("Volver")
Judi Dench ("Notes on a Scandal")
Helen Mirren ("The Queen")
Meryl Streep ("The Devil Wears Prada")
Kate Winslet ("Little Children")

And the Oscar go´s to...Helen Mirren ("The Queen")

Image Hosting by PicsPlace.to

- U ovoj je pak kategoriji najveći favorit definitivno Helen Mirren, a tome u prilog idu i pozitivne kritike koje prate njezinu izvedbu te mnoštvo već osvojenih nagrada, između ostaloga i Zlatni Globus te BAFTA za najbolji žensku ulogu. No ni ostatak kandidatkinja u toj kategoriji nije nipošto za odbaciti, te sve imaju jednake šanse za dobitak. Kao najveći konkurent joj se spominje Meryl Streep koja mrvicu zaostaje iza Mirrenove prema glasovima publike na jednom portalu, iako osobno mislim da joj su joj veća konkurencija Penelope Cruz i Kate Winslet, posebice ova druga, dok ju Judi Dench najmanje ugrožava. No bilo kako bilo, mislim da će Mireen ipak bez premca trijumfirati na ovogodišnjoj dodjeli, jer bi ja ta nagrada došla kao šlag na tortu pored svih ovih ostalih koje je već osvojila za tu hvaljenu ulogu

NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC - nominirani su:
Alan Arkin ("Little Miss Sunshine")
Jackie Earle Haley ("Little Children")
Djimon Hounsou ("Blood Diamond")
Eddie Murphy ("Dreamgirls")
Mark Wahlberg ("The Departed")

And the Oscar go´s to...Alan Arkin ("Little Miss Sunshine")

Image Hosting by PicsPlace.to

- U ovoj je kategoriji zapravo najteže izdvojiti mogućeg dobitnika jer su svi tu negdje, i nitko se zapravo ne izdvaja posebno, no ja sam malu prednost ipak dao Alanu Arkinu. E zašto baš njemu? E pa zato jer je ovo jedina važnija kategorija, uz onu za najbolji film gdje je nominirana "Little Miss Sunshine", a kako prema mom mišljenju u toj najvažnijoj kategoriji nema šanse, a rekao sam da imam predosjećaj da će Akademija pokušati nagraditi manje više sve nominirane, barem u jednoj od kategorija, onda je ovo jedina veća šansa za "Miss". Uz Arkina, najveću šansu za dobitak još ima Djimon Hounsou. Zapravo, možda ga na kraju čak i on osvoji, no nadam se da neće biti tako. Eddie Murphy je svakako najveće iznenađenje među nominiranima, te i on slovi kao jedan od najvećih favorita...zapravo, on i vodi na nekim Internet anketama. A tu je i Mark Wahlberg, koji iako je odigrao izvrsnu ulogu, prema mom mišljenju ipak neće osvojiti Oscara jer je taj njegov lik ipak previše prost i sirov za Akademiju. A najmanje šanse za dobitak ima svakako Jackie Earle Haley. Iako je vjerojatno ostvario zapaženu ulogu (ne bih znao jer nisam gledao film), mislim da se ipak ne može nositi sa ovako snažnim imenima.

NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA - nominirani su:
Ardiana Barraza ("Babel")
Cate Blanchett ("Notes on a Scandal")
Abigail Breslin ("Little Miss Sunshine")
Jennifer Hudson ("Dreamgirls")
Rinko Kikuchi ("Babel")

And the Oscar go´s to...Jennifer Hudson ("Dreamgirls")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Zapravo sam ovdje dosta nesiguran oko mogućeg dobitnika. Naime, "Babel" ima čak dvije nominacije, i nekako imam osjećaj da bi jednu od njih mogao pretvoriti u dobitak, jer je to ovdje najjači naslov, no opet, tu je i hvaljena Jennifer Hudson te Abigail Breslin. Ova prva je posebice jak favorit i zbog toga moj izbor, jer je upravo ona dobila gro pohvala od strane mnoštvo kritičara, a i osvojila je nekoliko nagrada za svoj nastup, pa se njoj ovaj Oscar nekako i najviše smiješi. Mala Abigale joj je prema mom mišljenju najveći konkurent, no s obzirom da je ona još klinka, i jedna od najmlađih kandidata ikada, sumnjam da će zaista i osvojiti tu zlatnu statuu. Ona će za to zasigurno imati još prilika. I na kraju je tu Cate Blanchett, "najjače" ime među kandidatkinjama, ali ujedno ako se mene pita i kandidatkinja sa najmanjom šansom za dobitak, ponajprije zbog toga, jer film za koji je zaradila nominaciju nije tako zvučan naslov kao ovi ostali.

NAJBOLJI ANIMIRANI FILM - nominirani su:
"Cars"
"Happy Feet"
"Monster House"

And the Oscar go´s to..."Cars"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ovdje sam se moram priznati dosta dvoumio između "Carsa" i "Happy Feet", dok ovom trećem, "Monster House" ne dajem nikakve šanse za dobitak, i smatram da se taj naslov nezasluženo nalazi među nominiranim pored toliko kvalitetnih prošlogodišnjih animiranih naslova kao što su "Ice Age 2: The Meltdown", "Over The Hedge" i "Flushed Away", no šta je tu je. Dakle vratimo se mogućem dobitniku. Odmah moram naglasiti kako "Cars" nisam još gledao, dok "Happy Feet" jesam, i oduševio me. Ne doduše kao ovi prije spomenuti naslovi koji nisu nominirani, ali ne mogu reći da je ne zasluženo nominiran. Iako su i jedan i drugi omiljeni i kod publike i kod kritike, te je "Feet" čak veći favorit od "Carsa" mnogima, malu prednost sam ipak dao "Carsima", prvenstveno zbog toga jer su doslovno rasturili dodjelu Annie nagrada, gdje je taj film osvojio sve što se dalo osvojiti u onim glavnim kategorijama, a osvojio je i još nekoliko drugih nagrada kao što su Zlatni Globus za najbolji animirani film i još neke. U ostalom, bilo bi čudno da ga ne osvoji.

NAJBOLJI KRATKI ANIMIRANI FILM - nominirani su:
"The Danish Poet"
"Lifted"
"The Little Matchgirl"
"Maestro"
"No Time For Nuts"

And the Oscar go´s to..."No Time for Nuts"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ovo je zapravo kategorija o kojoj ne znam gotovo ništa, jer ni jedan naslov nisam gledao, (osim ovog izabranoga), pa čak ni čuo ni za jedan od njih, pa neću puno duljiti sa svojim izborom. Nakon kratkog istraživanja na Internetu, svoj glas dajem za ovaj naslov.

NAJBOLJI KRATKI FILM - nominirani su:
"Binta and the Great Idea"
"Eramos Pocos"
"Helmer & Son"
"The Saviour"
"West Bank Story"

And the Oscar go´s to..."Eramos Pocos"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ista stvar kao i sa prethodnom kategorijom. Nisam ni čuo ni za jedan, ni gledao ni jedan od navedenih naslova, pa sam mogućeg dobitnika izdvojio isključivo na temelju dobrih kritika i visoku ocjena koje ga prate, a koje sam saznao sa Interneta.

NAJBOLJI DOKUMENTARAC - nominirani su:
"Deliver Us From Evil"
"An Inconvenient Truth"
"Iraq In Fragments"
"Jesus Camp"
"My Country, My Country"

And the Oscar go´s to..."An Inconvenient Truth"

Image Hosting by PicsPlace.to

- O naslovima iz ove kategorije također znam jako malo, i nisam gledao ni jedan, uključujući ni ovaj kojeg sam izdvojio kao mogućeg dobitnika. No za razliku od prethodne dvije kategorije, njega ipak nisam izdvojio samo na temelju dobrih ocjena i kritike, već prvenstveno zato jer se o njemu dosta pričalo u javnosti, a film je i jako dobro prošao na Sundanceu, te osvojio već nekoliko nagrada za najbolji dokumentarac, što ga definitivno "malo" izdvaja od ostalih. Također, film je na kraju krajeva postao i box office hit, što je zbilja iznenađujuće s obzirom da je u pitanju dokumentarac, a bome je i podigao dosta prašine zbog teme kojom se bavi - Globalno zatopljenje. Uz sve to, još je već i ušao u nastavne programe mnogih škola u SAD-u, Velikoj Britaniji, Portugalu i još nekim zemljama gdje ga prikazuju djeci u sklopu nastave. Dakle, zbog toga je to moj favorit, i mislim da će i pobijediti.

NAJBOLJI STRANI FILM - nominirani su:
"After the Wedding"
"Days of Glory"
"The Lives of Others"
"Pan's Labyrinth"
"Water"

And the Oscar go´s to..."Pan's Labyrinth"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ono što me posebno čudi kod ove kategorije je to, što se među nominiranima nije našao tako hvaljeni "Volver" Pedra Almodovara!? Tim više što je taj film do sada "ubrao" mnoštvo nagrada. No na stranu sad moje iznenađenje, usredotočimo se na mogućeg i po mom mišljenju, sigurnog dobitnika, "Pan's Labyrinth". Taj naslov je među navedenim kandidatima definitivno najjači tj, najpoznatiji naslov za kojeg su vjerojatno svi čuli, a prate ga i izvrsne kritike, te je već osvojio nekoliko nagrada, kao što je npr. BAFTA za najbolji film na stranom jeziku ili Zlatni Globus u toj istoj kategoriji, kao i još neke nagrade. Od ostalih naslova bih još jedino kao moguću "jaču" konkurenciju njemu izdvojio "Water". No i njegove šanse su iznimno male naspram "Labirinta", a druge naslove da i ne spominjem. U svakom slučaju, za ovo sam 100% siguran, i zbilja ću se iznenaditi ako ga ne osvoji!

NAJBOLJI ADAPTIRANI SCENARIJ - nominirani su:
"Borat: Cultural Learnings of America For Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan"
"Children of Men"
"The Departed"
"Little Children"
"Notes on a Scandal"

And the Oscar go´s to..."Borat: Cultural Learnings of America For Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Konkurencija je ovdje iznimno jaka, te gotovo svi osim vjerojatno "Notes on a Scandal" imaju jednako šanse za dobitak, posebice "The Departed" i "Children of Men", no ja imam neki osjećaj da bi tu ipak mogao trijumfirati "Borat", tim više što je ovo jedina kategorija u kojoj je taj film nominiran, a popratilo ga je toliko izvrsnih kritika, pa će možda Akademija to uzeti u obzir. Kao i činjenicu da je i taj film već osvojio neke nagrade (npr. Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u komediji ili mjuziklu). No opet, možda ipak "The Departed" bude pobjednik u ovoj kategoriji, jer se od njega to vjerojatno nekako najviše i očekuje...iako se ja nadam da neće biti tako.

NAJBOLJI ORIGINALNI SCENARIJ - nominirani su:
"Babel"
"Letters From Iwo Jima"
"Little Miss Sunshine"
"Pan's Labyrinth"
"The Queen"

And the Oscar go´s to..."Pan's Labyrinth"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Eh originalni scenarij...takvih je u zadnjih par godina zbilja malo, zar ne? Ovdje također svi imaju jednake šanse za dobitak, i zbilja mi je bilo teško odabrati mogućeg dobitnika kad se nitko ne izdvaja tako jako. Recimo da sam "Babel" i "The Queen" odbacio zato jer će oni prema mom mišljenju "trijumfirati" u nekim drugim kategorijama, iako to nije nikakvo "osiguranje" da se to neče dogoditi i u ovoj kategoriji. Gotovo ista stvar je i sa "Letters From Iwo Jima", "Little Miss Sunshine" te "Pan's Labyrinth", i zapravo mislim da će se između ta tri naslova "voditi" najveća bitka. Osobno sam se odlučio za ovaj zadnji, jer mi se on prema radnji i žanrovski čini nekako najoriginalniji od ovih ostalih ( imamo dramu, komičnu dramu i ratnu dramu, te fantasy horror dramu, pa sad vi recite što vam se čini najzanimljivijim i mrvicu originalnim u odnosu na ostalo). A uz to, kao što rekoh, 100% sam siguran da će osvojiti Oscara za najbolji strani film, pa zašto ne bi i za originalni scenarij?! Ali iskreno, ne bi me iznenadilo da Oscar u ovoj kategoriji i ode "Miss" ili "Iwo Jimi".

NAJBOLJA KAMERA - nominirani su:
"The Black Dahlia"
"Children of Men"
"The Illusionist"
"Pan's Labyrinth"
"The Prestige"

And the Oscar go´s to..."Children of Men"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Od svih navedenih naslova, smatram da "The Black Dahlia" ima najmanje šanse za dobitak. Nešto veće mogućnosti od "Dalije" ima "The Illusionist", no i to je relativno slabo u odnosu na ostala tri naslova. "The Prestige" mi mogao, no opet, ni on se ne ističe nešto posebno, i tako na kraju ostaje "Pan's Labyrinth" i "Children of Men". Ja sam se odlučio za ovog zadnjeg jer prema onome što sam imao prilike vidjeti i čuti (iako film nisam gledao), u njemu je kamera malo sirovija, dinamičnija, pa stoga i malo "privlačnija", iako to ne mora nužno biti pokazatelj za mogući dobitak, a opet...i može. Bilo kako bilo, jedno do to dvoje će svakako osvojiti Oscara u ovoj kategoriji, no ja svoj novac stavljam na "Children of Men".

NAJBOLJA MONTAŽA - nominirani su:
"Babel"
"Blood Diamond"
"Children of Men"
"The Departed"
"United 93"

And the Oscar go´s to..."United 93"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Prema mom mišljenju, u ovoj kategoriji najmanje šanse za dobitak ima baš "The Departed", jer po pitanju montaže ne nudi ništa "spektakularno". "Blood Diamond" nisam gledao, iako prema onome što sam vidio u traileru, film režijski nudi "štofa" za montažne "bravurije". No, ako ćemo gledati po tome, po tom pitanju nisu ništa lošiji ni ostali naslovi, zapravo, oni nude možda čak i više o "Diamonda" na području montaže. Tako mislim da "Babel", "Children of Men" i "United 93" imaju najveće i jednake šanse za dobitak. I iako nekako predosjećam da će Oscara ovdje vjerojatno osvojiti "Children of Men", izabrao sam "United 93" zbog njegove režijske forme poludokumentaca, koja ujedno zahtijeva i dosta posla u montaži. No kao što rekoh, neću biti iznenađen ako "Children of Men" osvoji Oscara u ovoj kategoriji, jer i on ima sličnu režijsku formu.

NAJBOLJA GLAZBA - nominirani su:
"Babel"
"The Good German"
"Notes on a Scandal"
"Pan's Labyrinth"
"The Queen"

And the Oscar go´s to..."Babel"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Osobno nisam čuo ni jedan soundtrack od ovdje navedenih, i ne znam kako zvuče, te ako se mene pita, svi imaju apsolutno jednake šanse za dobitak. No "Babel" sam izabrao i izdvojio isključivo zbog toga jer film radnjom prati nekoliko različitih priča, koje se odvijaju u različitim dijelovima svijeta, pa je stoga i glazba zasigurno raznolika. Znam, glup razlog, ali bolji nisam mogao izmisliti. Kao eventualno najveću konkurenciju "Babelu" ovdje vidim "Pan's Labyrinth", jer pretpostavljam da taj film krasi lijepa bajkovita, ali i scarry glazba, pošto se radi o fantasy horroru, pa to zasigurno isto lijepo zvuči. A za ove ostale naslove ne mogu si nikako "vizualizirati" glazbenu podlogu. Bilo kako bilo, tko će zaista biti dobitnik ovog Oscara, vidjet ćemo u Nedjelju, odnosno Ponedjeljak u jutro.

NAJBOLJA PJESMA - nominirani su:
I Need to Wake Up ("An Unconvenient Truth")

Listen ("Dreamgirls")

Love You I Do ("Dreamgirls")
*
Our Town ("Cars")
*
Patience ("Dreamgirls")
*

And the Oscar go´s to...Love You I Do ("Dreamgirls")

Image Hosting by PicsPlace.to

- Za razliku od prethodne kategorije, ovdje uopće ne moram čuti ni jednu od pjesama da bih znao da će tu trijumfirati film "Dreamgirls". Mislim, film je žanrovski mjuzikl, te ima čak tri nominacije u ovoj kategoriji, što ga definitivno izdvaja od ostalih. Bilo bi zaista iznenađujuće da baš ni jedna od te tri pjesme ne osvoji Oscara, zar ne? E sad, koja će od te tri pjesme osvojiti Oscar, ne bih točno znao, jer ni jednu nisam čuo, no ja sam izabrao "Love You I Do" jer mi po naslovu zvuči nekako "najzvučnije". Znam, znam, još jedan glup razlog, no zaista mi nije ništa pametnije palo na pamet. Bilo kako bilo, u jedno sam siguran, ovdje su "Dreamgirls" definitivno pobjednice.

NAJBOLJI ZVUK - nominirani su:
"Apocalypto"
"Blood Diamond"
"Dreamgirls"
"Flags of Our Fathers"
"Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest"

And the Oscar go´s to..."Flags of Our Fathers"

Image Hosting by PicsPlace.to

- I došli smo na ove "tehničke" kategorije, gdje obično pobjeđuju filmovi koji su malo zvučniji i spektakularniji, te imaju šta za ponuditi na tim područjima (zvuk, efekti, maska itd.). Najjači kandidat je ovdje zasigurno "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest", mega spektakl prepun mnoštvo raznoraznih glasnih efekata. No tu je i "Flags of Our Fathers", prema mom mišljenju njegov največi konkurent, kojeg sam ipak izdvojio pored mnogo "zvučnijih" "Pirata", jer je u pitanju ratni film, a znamo kako je u takvim filmovima zvuk važan i rasprostranjen. Od ostala tri naslova, kakvu-takvu šansu ima eventualno "Apocalypto", nešto manju "Blood Diamond", a najmanju "Dreamgirls", iako je u tom filmu zvuk također izuzetno važan. No opet, neću biti nimalo iznenađen ako Oscar za zvuk ode "Piratima", jer pošto je to bio najuspiješniji film prošle godine kojeg voli i publika i krtika, vjerojatno će ga i Aademija onda nagraditi.

NAJBOLJA MONTAŽA ZVUKA - nominirani su:
"Apocalypto"
"Blood Diamond"
"Letters From Iwo Jima"
"Flags of Our Fathers"
"Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest"

And the Oscar go´s to..."Flags of Our Fathers"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Kao i u prethodnoj kategoriji, ovdje su opet najveći favoriti "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest". No ako bi kojim slučajem "Flags of Our Fathers" osvojio Oscara za najbolji zvuk, vjerojatno bi osvojio i Oscara za najbolju montažu zvuka, iako ne mora nužno tako biti. Naravno, veliki favorit je i "Letters From Iwo Jima", no čisto sumnjam da bi ga osvojio pošto nije nominiran i u kategoriji za najbolji zvuk. "Apocalypto" također ima šansu, dok "Blood Diamond" definitivno ima najmanje šanse za dobitak u ovoj kategoriji. No opet, sve ovisi o prethodnoj kategoriji, to bude trijumfirao tamo, taj će trijumfirati o ovdje. "Pirat" ili "Flags"...vidjet ćemo uskoro.

NAJBOLJI VIZUALNI EFEKTI - nominirani su:
"Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest"
"Poseidon"
"Superman Returns"

And the Oscar go´s to..."Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest"

Image Hosting by PicsPlace.to

- E ovdje je pobjednik već poznat bez ikakvih pitanja. "Superman Returns" je doduše imao podosta kvalitetnih vizualnih efekata, te po tom pitanju izgled odlično, a ni "Poseidon" tu nije ništa lošiji, no on je pak zakazao po pitanju kvalitete filma kao cjeline, tako da on ipak ima najmanje šanse za dobitak. Ali bilo kako bilo, ni jedan ni drugi se ne mogu mjeriti sa najvećim od najvećih prošle godine, "Piratima 2", vizualno najzahtjevnijim i najimpresivnjim prošlogodišnjim filmom. Definitivni pobjednik!!

NAJBOLJI UMJETNIČKI ODJEL - nominirani su:
"Dreamgirls"
"The Good Shepherd"
"Pan's Labyrinth"
"Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest"
"The Prestige"

And the Oscar go´s to..."Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Najmanje šanse za dobitak ovdje dajem filmu "The Good Shepherd", a odmah iza njega po tom pitanju je "Dreamgirls". Ni jedan ni drugi film na tom području ne nude ništa pretjerano novo, već samo oživljavaju razdoblje u kojem se odvija priča, 70-e, odnosno 50-e. Nešto malo bolji od njih je "The Prestige", no mislim da je u odnosu na preostala dva naslova i on preslabi konkurent za mogući dobitak. Glavna bitka će se prema mom mišljenju tako voditi između "Pan's Labyrinth" i "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest". Ja sam malu prednost dao Pitarima, ponajviše zbog njihovog velikog prošlogodišnjeg uspjeha, no ni "Labirint" nije mačji kašalj ako je u pitanju prošlogodišnji uspjeh.

NAJBOLJA ŠMINKA - nominirani su:
"Apocalypto"
"Click"
"Pan's Labyrinth"

And the Oscar go´s to..."Pan's Labyrinth"

Image Hosting by PicsPlace.to

- Ako ga ne osvoji u prethodnoj kategoriji, onda će ga u ovoj definitivno osvojiti. Od preostala dva naslova, "Click" ima najmanje šanse za dobitak, zapravo me i čudi kako se je taj film našao tu, jer u odnosu na jedne "Pirate 2" ima znatno manje za ponuditi na tom polju. "Apocalypto" je relativno jaka konkurencija ovdje, no "Pan's Labyrinth" ga ipak ako se mene pita, naveliko tuče. Ipak je tu u pitanju fantasy film, koji upravo najviše svom vizualnom izgledu može zahvaliti odličnoj šminki i masci.

NAJBOLJA KOSTIMOGRAFIJA - nominirani su:
"Curse of the Golden Flower"
"The Devil Wears Prada"
"Dreamgirls"
"Marie Antoinette"
"The Queen"

And the Oscar go´s to..."The Queen"

Image Hosting by PicsPlace.to

- I evo nas kod zadnje kategorije, najbolja kostimografija. Iskreno, izbor je dosta težak, jer se svi navedeni filmovi ističu na tom polju. Posebice Kineski spektakl "Curse of the Golden Flower" koji je prepun mnoštvo raznoraznih raskošnih kostima. A odmah iza njega po pitanju raskošnosti je i kostimirana povijesna drama "Marie Antoinette". "The Devil Wears Prada" iako se bavi modom, ipak ne nudi ništa pretjerano novo, jer se tu radi o većinom modernoj odjeći, što baš i ne impresionira. "Dreamgirls" imaju raskošne kostime, i ima šanse za dobitak, kao i svi ostali, no na kraju sam ipak izabrao "The Queen", prvenstveno zato jer je to najjači naslov među ovdje navedenima, što naravno ne znači da mu to i osigurava dobitak. Unatoč mom finalnom izboru, nekako imam osjećaj da će Oscar za najbolje kostime ipak otići "Dreamgirls"...no vidjet ćemo.

Eto, to su moja predviđanja, koja se djelom temelje na nekom osobnom predosjećaju, djelom na informacijama koje prate pojedine naslove, a djelom onako na sreću. E sad, koliko su točna, odnosno netočna, saznati ćemo u Nedjelju, odnosno Ponedjeljak ujutro (iako iskreno mislim da ću fulati veći dio hehe). A do tada, uživajte u filmovima, i naravno dodjeli Oscara.

By Dragonrage

Zanimljivosti Vol 3.

14.02.2007.

Rezime 2006 Vol 3.

Najbolji filmovi 2006-e (prema izboru kritike i publike) - part I

U zadnja dva teksta u kojima sam se osvrnuo na filmsku 2006-u godinu, sam se pozabavio statističkim brojkama i zaradama pojedinih filmova. Dakle, koji film je koliko zaradio, koji naslovi su postali box office hitovi, koji box office gubitnici, i općenito, koliko je protekla godina bila uspješna u smislu zarade. No, ta statistička tablica nije imala gotovo nikakve veze sa samom kvalitetom filmova i mišljenjem kritike i publike jer se ispostavilo da su u većini slučajeva oni lošiji filmovi koje je kritike naveliko popljuvala prošli bolje na kino blagajnama, dok su oni kvalitetni, koji su dobili mnoštvo pohvalnih kritika i ocjena, s druge strane u većem dijelu neslavno propali što se zarade tiče. Zato da ne bi sve ostalo samo na tome, odlučio sam se još pozabaviti i samim mišljenjem publike i kritike. Razmišljanja publike i kritike naravno variraju od osobe do osobe, i svatko ima svoje neke favorite (kao u ostalom i ja sam), zato ću vam predstaviti listu top 50 najkvalitetnijih filmova iz 2006-e prema mišljenju publike i kritike, podijeljenu u dva dijela. Da bih sastavio tu listu poslužio sam se ljestvicom najbolje rangiranih filmova sa imdb-a, te ljestvicom najboljih filmova i kritikama mnogobrojnih kritičara iz raznoraznih časopisa i internet portala sa Roten Tomatoesa, ali i listama još nekih poznatih filmskih časopisa kao što su Total Film ili internet portal Moviefone, gdje sam izdvojio naslove koji se najčešće ponavljaju na tim listama te su favoriti mnogih. Treba odmah naglasiti da se ova top lista i ne razlikuje toliko previše od liste najuspješnijih filmova 2006-e, jer se gotovo svi naslovi sa te liste nalaze i ovdje, samo u nešto izmjenjenijem rasporedu i uz još neke dodatke, a raspored je sljedeći...

Prvih 25:

Image Hosted by ImageShack.us

1. "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest"
- ovaj zabavni pustolovno avanturistički spektakl je svakako najveći prošlogodišnji miljenik većeg dijela publike sa ocjenom od 7.3 i 59911 glasova, što je sveukupno najveći zbroj glasova publike od bilo kojeg drugog filma. Kritičari su ipak nešto manje skloni ovom naslovu, iako ni njima nije u potpunosti mrzak, te je gotovo od većine kritičara film redom pobrao petice. Film je to koji se ne predstavlja da je nešto više od onoga šta je, jedna velika lepršava popcorn zabava za široku publiku, te nije ni čudo da je baš njih tako i oduševio. Da je iznimno zabavan i lagan za gledanje mu priznaju i kritičari, nazivajući ga lakom, ali kvalitetnom zabavom, a pohvalili su posebno i još jednu fenomenalnu izvedbu Johnny Deepa u ulozi otkačenog i iznimno zabavnog kapetana Jacka Sparrowa, koji je gotovo sam iznio cijeli film na svojim leđima. No, opet s druge strane, kritika mu zamjerila pretjerivanja u akcijskim scenama, predugačko trajanje, a neki govore da je previše konfuzan i dosadan, te definitivno korak unazad u odnosu na original.
No, bilo kako bilo, kakvi negativni komentari su zbilja rijetki, i"Pirati 2" su ipak na kraju krajeva privukli pažnju na sebe prvenstveno svojom kvalitetom, količinom zabave koju nude, te su sasvim zasluženo postali miljenici publike.


2. "The Departed"
- krimi triler Martina Scorsesea je također među vodećima na većini top lista najboljih filmova 2006-e, sa iznimno visokom ocjenom na imdb-u, 8.3 i sa 56310 glasova. Njega podjednako obožava i veći dio publike i veći dio kritike, s tim da mu je kritika mrvicu naklonjenija od publike, te su ga neki čak proglasili i najboljim filmom protekle godine, te najboljim Scorseseovim filmom ikada. Kritika također posebno hvali odlične glumačke izvedbe, te odlične dijaloge i izvrstan izbor muzike. Kao što sam već spomenuo u jednom od tekstova ranije, "The Departed" je nominiran i za nagradu Oscar u nekoliko glavnih kategorija, između ostaloga i one dvije za najboljeg redatelja i najbolji film. Osobno se djelomično slažem sa mišljenjem publike i kritike, radi se izvrsnom filmu koji je zaista zaslužio sve te pohvale, što zbog odlične režije, što zbog odlične glumačke ekipe predvođene izvrsnim Leonardom DiCapriom i veteranom Jackom Nicholsonom. Ali, opet s druge strane, unatoč svim kvalitetama, "The Departed" je daleko od ponajboljih Scorseseovih radova kao što su "Goodfellas" "Taxi Driver" ili "Raging Bull" za koje je on također bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg redatelja. A uz to, film je remake jednog drugog fenomenalnog filma, kojemu remake nipošto nije bio potreban, pa čak i ovako kvalitetan i dobar remake, koji je ipak mrvicu lošiji od tog originala.
No bilo kako bilo, "The Departed" je unatoč svemu tome zasluženo uvršten u sam vrh najkvalitetnijih filmova Hollywoodske produkcije 2006-e godine.

3. "Superman Returns"
- iako možda nije postigao uspjeh kakav se je od njega očekivao, što komercijalni što umjetnički, tim više što je redateljsku palicu preuzeo iznimno talentirani Bryan Singer, zbog čega su očekivanja bila iznimno visoka, "Superman Returns" je ipak uspio djelomično osvojiti publiku, ali i kritiku, iako potonje ne u tako velikom broju, pa ga oni nešto manje navode na listama svojih favorita 2006-e. Prema imdb-ovoj statističkoj tablici, za taj film je do sada glasovalo čak 50416 ljudi iz cijeloga svijeta te mu ocjena iznosi solidnih 6.9. Kao što sam već rekao jednom prilikom ranije, mišljenja oko ovog filma su iznimno podijeljena, i od strane kritike i od strane publike. Jedni kažu da je film u cjelini malo predugačak i dosadan te da mu fali malo ritma, a drugi su ga pak proglasili izvrsnim filmom koji spaja izvrsnu atmosferu starih filmova sa novom tehnologijom, te se odlično nadovezuje na originalni Donnerov film. Također, kritika je naveliko pohvalila izvedbu Brandona Routha koji je prema riječima mnogih uspio prikazati malo "ljudskijeg" Supermana, kao junaka koji ne skriva svoje emocije iako je čovjek od čelika.
Bilo kako bilo, film ipak nije u potpunosti razočarao, i zapravo se svidio mnogima.

4. "Rocky Balboa"
- film za kojeg skoro pa nitko nije imao lijepih riječi ili ima ne daj Bože nekih većih očekivanja, te su ga gotovo svi unaprijed otpisali i proglasili velikim promašajem, ponajviše zbog jer je cijeli "Rocky" serijal, izuzev prvog film iz 1976-e godine na iznimno zlu glasu, te je gotovo svaki nastavak (ne zasluženo) zaradio barem nominaciju ako ne i osvojio samu Zlatnu malinu. No ostarjeli Sylvester Stallone, koji nakon nekoliko neuspješnih godina nije imao jednostavno šta za izgubiti, baš kao i njegov junak Rocky, je kao što rekoh jednom prilikom ranije, svima opalio šamar u lice, ili bolje rečeno, "nokautirao" sve skeptike i one koji su priželjkivali ili očekivali loš film, snimivši film koji je mnoge ugodno iznenadio i na kraju osvojio jednakim dijelom i publiku i kritiku koja ga obasipa samo hvalama i hvalospjevima. Publika mu je dala iznimno visoku ocjenu na imdb-u, čak 7.5 , što je zbroj 19803 glasova, a i kritičari nisu bili škrti na riječima, te su ga neki proglasili i najboljim film u tom serijalu, boljim i od samog Oscarom nagrađenog originala. Posebne pohvale idu Stalloneu i njegovoj izvrsnoj izvedbi, te načinu na koji je oživio tog junak i predstavio ga ponovno publici, sve u svemu sentimentalan i efektan film.
Bilo kako bilo, Stallone je ovim filmom prema riječima kritike uspio svima pokazati i dokazati svoju glumačku, redateljsku i scenarsitičku kvalitetu i umijeće koje mu već godinama mnogi toliko osporavaju i snimio iznimno kvalitetan film, koji je daleko više od praznoglave zabave koju su mnogi očekivali..

5. "Casino Royale"
- još jedan film u nizu kojem se i nije baš prednjevala blistava budućnost, ponajviše zbog problema vezanih uz cijeli projekt, od kojih se posebice ističe negodovanje fanova zbog izbora glavnog glumca, plavokosog Daniela Craiga. No kada se je film napokon pojavio u kinima, doslovno je istoga trena osvojio kritiku, a bome i skeptičnu publiku, iako se još našao tu i tamo koji nezadovoljnik. Sa visokom ocjenom od 7.9 i 49863 glasova, "Casino Royale" slovi kao najbolji film iz tog poznatog serijala (a ujedno i najunosniji) još od "Goldfinger" iz 1964. Kritika i publika posebne pohvale dijele upravo prije omraženom Craigu i njegovu izvrsnu izvedbu, te tvrde kako je odigrao malo ozbiljnijeg i osjećanijeg Bonda, Bonda koji nije samo ušminkani Britanac koji bez ogrebotine i uz pomoć svojim spravica skače iz pustolovine u pustolovinu te uspijeva odvući u krevet svaku ženu na koju naleti. Ne, njegov Bond je malo ljudskiji i realniji, čovjek kojem se potkradaju greške, čovjek koji krvari i osjeća bol, što fizičku, što psihičku. Također svi hvale to što je film unio malo svježine u taj već pomalo kvalitetom posustali i rutinski serijal, te ga skrenuo u jednom novom smjeru. Neki su išli tako daleko i proglasili ga najvećim iznenađenjem godine. Nakon svega što je prethodilo tome, mogli bi smo se zaista i složiti sa tom tvrdnjom.
Uglavnom, kvalitetan film kojeg je publika i kritika s pravom izdvojila kao jednog od najboljih iz 2006-e.

6. "X-Men: The Last Stand"
- iako i publika i kritika ima podijeljeno mišljenje o ovom filmu, on se je sa 48111 glasova i ocjenom 7.0 ipak uspio smjestiti među sam vrh prošlogodišnjih favorita te postati miljenik publike koja mu je iako kao što rekoh podijeljena u svojim mišljenjima, ipak nešto sklonija od kritike. No ni kritičari ne osporavaju u potpunosti kvalitete tog filma. Tako jedni hvale Ratnera i posao koji je on napravio, te njegovu sposobnost da balansira akciju, humor i dramu, dok drugi pak posprdno komentiraju kako su X-mani preživjeli sve, i mutaciju, i netrpeljivost ljudi, ali ne i Ratnera. Posebne primjedbe su upućene plitkoj karakterizaciji likova, prekratkom trajanju filma i pomalo zbrkanoj radnji.
Bilo kako bilo, film se je ipak premetnuo u veliki box office hit, i sudeći prema ocjeni i broju glasova, očito nije u potpunosti razočarao veći dio publike.

7. "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan"
- ova popularna i naveliko hvaljena komedija je također jedan do većih prošlogodišnjih miljenika jednakog dijela publike i kritike, te je sa 41424 glasova uspio pridobiti visoku ocjenu 7.8. Svi naprosto obožavaju ovaj film i ne štede na riječima pohvale, pa čak i Amerikanci koji su u ovom filmu prikazani kao potpune budale i netolerantan narod prepun raznoraznih predrasuda - homofobija, rasizam, antisemitizam, šovinizam itd. Naravno, to nije ništa novo, svi mi "Europljani" znamo kakvi su ustvari Amerikanci, no oni su to uvijek uspješno sakrivali pred očima javnosti, praveći se lijepi i krasni, ali Borat je otkrio način da ih razotkrije, i pri tome nas odlično zabavio. Kao što sam bio rekao, da će film biti hit, moglo se shvatiti već nakon početnog hipa i negativne reklame od strane Kazahstanskog premijera koja je tada pobudila veliki interes za film kod publike. Ali da će film postići takav uspjeh u Americi koju naveliko ismijava, te posebice uspjeh kod kritike koja ga je izvrsno prihvatila, to se sigurno nije moglo očekivati. I kritika i publika mu priznaje brutalan i na momente degutantan humor, ali s druge strane priznaju mu istovremeno i simpatičnost, iskrenost, jednostavnost i genijalnost. Film je već osvojio nekoliko nagrada, kao i sam Sacha Cohen Baron (npr. Zlatni globus za najbolju ulogu u komediji ili mjuziklu), a zaradio je i dvije nominacije za Oscara u kategorijama najbolji scenarij i najbolje adaptirani scenarij.
Sve u svemu, sasvim zasluženo je postao miljenik i publike i kritike.

8. "Little Miss Sunshine"
- ova topla i simpatična komična drama je svakako jedno od većih prošlogodišnjih iznenađenja, tim više što se radi o nezavisnom filmu. "Sunshine" je prvenstveno veliki favorit kritike koji za njega ima samo riječi pohvale, no nije mu ni publika nesklona, te je film sa 33302 glasova gledatelja cijeloga svijeta pridobio iznimno visoku ocjenu 8.1. Osobno film još nisam gledao, no ovakve brojke i činjenica da se film nalazi na većini top 10 lista najboljih filmova 2006-e, kao i činjenica da je nominiran za Oscara u nekoliko glavnih kategorija kao što su najbolji film, najbolji glumac i još neke, svakako ulijeva povjerenje da se zaista radi o iznimnom filmu koji je zaslužio sve najbolje. Kao što rekoh, "Miss" je veliki favorit kritike, te su ga mnogi proglasili najboljim filmom prošle godine. Mnogi hvale izvrstan mix drame i humora bez imalo vulgarnosti, te odličnu karakterizaciju likova i tragikomične situacije. A negativnih komentara gotovo da i nema.
Bilo kako bilo, prema riječima mnogih, veliko osvježenje 2006-e godine, i zasluženi favorit mnogih.

9. "Inside Man"
- redatelj Spike Lee je do sada često bio miljenik kritke svojim filmovima u kojima se bavio netrpeljivošću crnaca u Americi, rasizmom i drugim socijalnim problemima, a nije mi ni publika baš bila nesklona, no ovim malo drugačijim filmom, krimi trilerom je definitivno osvojio i jedne i druge, te postao jedna od mnogih favorita 2006-e i kod jednih i drugih. Publika, tj. njih čak 30607 mu je na imdb-u dala sveukupnu ocjenu 7.5, a kritika je prepuna pohvala, te su ga neki čak proglasili najboljim Lee-evim filmom ikada. Većina njih hvali izvrsnu glumačku ekipu predvođenu opuštenim i vidno raspoloženim Denzelom Washingtonom, kojeg pak slijedi nešto slabiji ali prema riječima mnogih efektan Clive Owen i ostatak ekipe. Također pohvale idu i odlično i pametno pisanom scenariju prepunom napetosti, iznenađenja i intrige. Negativnih kritika baš kao i u slučaju "Miss" gotovo da i nema. Tek tu i tamo netko spominje mane kao što su nedovoljna minutaža Jodie Foster ili mrvicu prespor ritam.
Bilo kako bilo, još jedna od filmova koji visoko kotira kao jedna od kvalitetnijih naslova 2006-e godine i koji se je sasvim zasluženo našao na tom mjestu.

10. "The Prestige"
- Redatelj Christopher Nolan je do sada nekoliko puta osvojio i kritiku i publiku svojim filmovima kao što su "Memento", "Insomnia" i "Batman Begins", a ništa lošije nije prošao ni ovaj naslov, ni kod jednih ni kod drugih. Publika je filmu dala visoku ocjenu 8.1, koju čini zbroj 29175 glasova, a film se je već našao i na imdb-ovoj ljestvici 250 najboljih filmova svih vremena, točnije na 168. mjestu. A ništa manje suzdržana nije mu ni kritika, te su ga mnogi kritičari svrstali među sam vrh dvojih favorita. Mnogi hvale odlične glumce i njihove izvedbe, posebice glavni duo Jackmana i Balea, a ništa lošije kod kritičara nije prošao ni Michale Caine. Jedino je Scarlett Johansson dobila mnoštvo negativnih kritika, i njezina izvedba je proglašena najslabijom u tom zvjezdanom ansamblu. A pohvaljena je naravno i Nolanova režija, koji je prema riječima kritike uspio tu kompleksnu priču tako efektno prenijeti na filmsko platno, i stvoriti izvrsnu atmosferu, suspens i iščekivanje. A neki pak navode kako je film previše predvidljiv, te da publika lako otkrije sljedeći "trik" i prije nego što je izveden.
Bilo kako bilo, zasluženo jedno od boljih filmskih ostvarenja u prethodnoj godini.

11. "Children of Men"
- Znanstvenofantastični triler redatelja Alfonsa Cuaróna sa Clive Owenom u glavnoj ulozi koji prikazuje totalitarističku budućnost u kojo žene ne mogu rađati, i čovječanstvo je osuđeno na propast je zahvaljujući 28218 glasova publike zaradio iznimno visoku ocjenu 8.1, te proglašen jednim od kvalitetnijih naslova prošle godine. A jednako misli i kritika koja posebno hvali vrlo dobru atmosferu, vrlo dobru režiju te solidne glumačke nastupe i vizualnost. Također pohvaljen je malo ozbiljniji pristup toj inače ozbiljnoj temi, i činjenica kako ovo nije film kojem je prvenstvena namjera da zabavi gledatelja, već da ga natjera da razmisli o svijetu i svojoj budućnosti ili budućnosti svoje djece. Negativnih kritika i nema previše, iako neki smatraju da na kraju ostaje previše neodgovorenih pitanja.
Osobno film još nisam imao prilike, no u cjelini zbilja sve to zvuči mnogo obećavajuće.

12. "United 93"
- Od ovog naslova je većina očekivala da bude loš, da će Hollywood snimi još jedan propagandni film prepun prenemaganja, pretjeranih emocijama, klišejima, te na kraju krajeva iskoristiti ljudsku tragediju kako bi zaradili malo para. No na kraju se dogodilo sasvim suprotno, film se svidio i publici i kritici. Kako onoj Američkoj, tako i ostatku svijeta te ih iznenadio svojom emocionalnošću. Publika, tj., njih 20618 mu je dalo visoku ocjenu 7,9, na imdb-u a kritika hvali što film nije otišao u patetiku i rodoljubni zanos te se fokusirao na pojedince, iako mu neki pak s druge strane zamjeraju što se nisu malo više pozabavili još i političkom pozadinom tog cijelog događaja. Također, pohvaljen je i realističan pristup redatelja i scenarista Paula Greengrassa i njegova efektivna "oda" poginulima, kao i izbjegavanje poznatih klišeja. te je rijetko tko imao kakav veći prigovor.
Bilo kako bilo, film se nalazi među vodećih 10 na mnogim kritičarskim top listama najboljih iz 2006-e.

13. "Babel"
- s obzirom da je u redateljskoj stolici ovog filma Alejandro Gonzalez Inarritu, čiji su filmovi "Love Dogs" i "21 Grams" iznimno prihvaćeni od strane publike i kritike, bilo je za očekivati da će zasigurno snimiti još jedan kvalitetan uradak. Film je naravno ispunio očekivanja mnogih, kako publike koja mu je dala visoku ocjenu 7,8 (17997 glasova), tako i kritike koji su posebno pohvalili fantastičnu glumu cijele postave, te naravno Gonzalesovu režiju i sposobnost da na očigled četiri zasebne priče uspješno spoji u jednu cjelinu. Većina ga je proglasila fascinantnim filmom, iznimno tužnim i prepunim emocija, a neki kažu da je pak previše patetičan, predugačak, dosadan i frustrirajući. No takvi komentari su rijetki. Na Canneskom festivalu 2006. Inarritu je proglašen najboljim redateljem,a film je priskrbio i mnoštvo nominacija za Oscara, točnije 7, između ostaloga i one u kategorijama kao što su najbolji redatelj, najbolja sporedna glumica (čak dvije nominacije u toj kategoriji) i najbolji scenarij. Barem jedan Oscar mu svakako ne gine.
Bilo kako bilo, još jedan od većih miljenika kritike.

14. "Pan's Labyrinth"
- da je odličan redatelj i pravi vizionar, Guillermo del Toro je dokazao još i filmovima kao što su "The Devil's Backbone", "Blade II" i "Hellboy". No ti filmovi iako kvalitetni, nisu baš najbolje bili prihvačeni od strane kritike, iako su to itekako zaslužili. No ovim film je del Toro definitivno pogodio u pravo mjesto, jer publika i kritika je oduševljena. Publika, njih 16817 mu je za sada dala itekako visoku ocjenu, 8.5, a kritičari su punih usta hvale, te govore da je "Labirint" savršen i oduševljavajući spoj horrora, fantasya i mračne drame. Hvale također i fenomenalnu bajkovitu i pomalo spooky atmosferu, emocionalnost, te vizualni izričaj filma i gotovo da nema negativnih komentara. Neki su ga čak proglasili prvim i najvećim remek djelom filma 21 st. Da se radi o iznimnom filmu dokazuje i to da je i on između ostaloga nominiran za Oscara u nekoliko kategorija kao što su između ostaloga i najbolji film na stranom jeziku te najbolji originalni scenarij.
Također veliki prošlogodišnji miljenik kritike i čest gost ljestvica 10 najboljih prošlogodišnjih filmova.

15. "Cars"
- kompanija Pixar i njihovi animirani filmovi su već nekoliko godina za redom miljenici kritike te posebice publike, a niša drugačije nije ni ovaj puta. Ovaj film je prema mišljenju publike i kritike ponovno dokazao premoć Pixara u svijetu animiranih filmova, koji je ponovno pomaknuo zadane granice u tehnologiji, te je stoga "Cars" predstavljen kao Pixarov najizazovniji i najambiciozniji projekt. Publika ga je ocijenila sa iznimno visokom ocjenom 7.7, a za njega je glasalo oko 20486 ljudi. Kritika je ipak bila nešto stroža od publike, te su neki spotaknuli filmu loš humor i spor ritam, posebice kad ga se usporedbi sa prethodnim Pixarovim filmovima koji su postavili visoke kriterije. Također, neki su rekli da filmu fali emocija, jakih i simpatičnih likova, jasan zaplet, uvrnuti i sjajni gegovi. No drugi su pak govorili da se radi o prilično blesavom, zabavnom i vizualno savršenom filmu tople priče koja će jednako osvojiti i velike i male, koji je doduše nešto slabiji od prethodnih Pixarovih radova, ali ipak zadovoljava i ispunjava očekivanja. Pohvale su išle i izvrsnom dizajnu, animaciji, dinamičnosti pojedinih sekvenci te naravno vizualnosti.
Bilo kako bilo, na kraju je film ipak postao miljenik i kritike i publike, koja ga ipak preferira nešto više od kritike.

16. "Miami Vice"
- od ovog naslova su mnogi očekivali puno, prvenstveno zato jer se radi o redateljskom projektu genijalca Michaela Manna, no na kraju su ostali razočarani. I to se većim dijelom odnosi na publiku, koja mu je dala tek skromnu ocjenu 6.0 (sveukupno 20921 glasova, za sada), dok je kritika bila ipak nešto više sklonija ovom filmu, te neki uopće nisu krili svoje oduševljenje filmom. Publika, posebice fanovi serije su mu prvenstveno zamjerili konfuznost u radnji, spor ritam, nedostatak humora, površnost i hladnokrvnost likova, predugačko trajanje kao i činjenicu da film osim naslova i likova gotovo da nema veze sa originalnom serijom. No kao što rekoh, kritika je bila nešto drugačijeg mišljenja, te su mnogi pohvalili Mannovu režiju, realističnu akciju, stvaranje napetosti, glumačku ekipu te posebice vizualni stilizirani izgled filma, i općenito Mannovu sposobnost da od danas jeftine i pomalo smiješne šarene trash serije 80-ih napravi ozbiljan punokrvan policijski triler.
Bilo kako bilo, film je na kraju ipak uspio uči na nekoliko lista najboljih filmova 2006-e, iako ima i onih koje je uvelike razočarao.

17. "Flags of Our Fathers"
- Clint Eastwood oduševljava i kritiku i publiku već nekoliko godina za redom svojim filmovima kao što su "Mystic River" i "Million Dollar Baby", a isto je napravio i sa ovim naslovom. Publika, točnije njih 8684 za sada, mu je dodijelila izvrsnu ocjenu 7,2, a ništa manje nisu oduševljeni i kritičari koji hvale izvrsnu Eastwoodovu režiju, te ga neki uspoređuju sa John Fordom i opisuju ovaj filma kao šokantno, izazovno, dirljivo, emocionalno i vizualno potresno ostvarenje. Također, pohvaljena je i glumačka ekipa i jedna određena doza provokacije koju ovaj film izaziva. Naravno, našlo se i par onih koji su filmu udijelili tu i tamo koji negativni komentar. Tako su neki izjavili kako film na momente previše podsjeća na već viđeno ili previše forsira na patriotizmu. No svi ti negativni komentari su gotovo zanemarivi. Film je osvojio nekoliko nagrada, kao i priskrbio nekoliko nominacija, pa tako i za Oscara u kategorijama za najbolji zvuk.

18. "Letters from Iwo Jima"
- kao da nije bilo dovoljno da mu to pođe za rukom sa "Zastavama", Eastwood je ponovio to isto, te i ovim filmom još jednom oduševio i kritiku i publiku, ovaj puta čak još i više nego sa "Zastavama". 3249 gledatelja je filmu dalo prilično veliku ocjenu 8.4, a kritika ga obasipa samo hvalospjevima, te su mu čak dodijelili nagradu Broadcast Film Critics Association Awards za najbolji strani film. A ništa lošije nije prošao i na Chicago Film Critics Association Awards, dodjeli Zlatnog globusa i još nekim kritičarkim nagradama. Uspoređujući ovaj film sa "Zastavama", kritičari kažu da je ovaj film više ekspresionistički i artistički, dok su "Zastave" film koji je više namijenjen zabavi. Drugi pak kažu kako je izazov režiranja filma isključivo na Japanskom jeziku sa glumačkom ekipom koja ne govori ni trunke Engleskog izvuklo najbolje iz Eastwooda. Također mnogi hvale Eastwoodovu hrabrost da se uhvati u koštac sa ovakvim projektom i njegov humanistički pristup cijeloj priči. Sve u svemu, po riječima mnogih, snažan i emocionalan film koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Tek mu tu i tamo netko zamjeraja malo slabiji kraj i mrvicu pretjerani patriotski ton. Film je također nominiran za Oscara i to u onim najvažnijim kategorijama, za najbolji film i najbolji režiju, te postoje velike šanse da osvoji barem jednoga, a tome u prilog idu i prije osvojene kritičarske nagrade.
Sve u svemu, veliki miljenik i publike, a posebno kritike.

19. "Apocalypto"
- nakon što je pomeo kino blagajne i osvojio kritiku i publiku prije tri godine filmom "The Passion of the Christ", očekivanja u svezi ovog filma su bila iznimno velika. No onda se dogodio incident kada je policija zaustavila vidno pijanoga Gibsona koji je tom prilikom poprilično (a neki će reći i zasluženo) izvrijeđao Židove. Zanimanje, a automatski i očekivanja za film su naglo splasnula, te se čak pozivalo na bojkot istoga, govoreći da se radi o filmu "kojeg nitko ne želi gledati, sa stotinu glumaca o kojima nitko nije čuo, a koji govore jezik koji nitko ne može razumjeti". I onda je film napokon zaigrao u kinima, i iznenadio mnoge, te ponovno pomeo kino blagajne. U trenu su svi zaboravili i incident i bojkot te pohrlili ne bi li pogledali najnovije redateljsko remek djelo Mela Gibsona. Publika, njih 16146 je filmu dalo iznimno visoku ocjenu 7.6, a ni kritika ga nije štedjela, te su ga čak nominirali i za Zlatni globus. Mnogi su pohvalili fenomenalnu produkciju filma, kameru, odličnu glazbu, fantastične setove, kostime i šminku te nazvali film izuzetnim epom o jednoj propaloj civilizaciji. Pohvale su naravno išle i na račun Gibsonove režije, te su tako mnogi izjavili kako je Gibson odlična pripovjedač, a nisu otsali razočarani ni ljubitelji nasilja. No naravno našlo se tu i nešto negativnih komentara, pa su mu tako neki zamjerili pretjerano sadističko nasilje i pretjerane akcijske scene, te ga čak proglasili kao "The Hills Have Eyes" smješten u džunglu.
Bilo kako bilo, nakon svega toga film se je našao među miljenicima publike, a posebno kritike.

20. "Snakes on a Plane"
- oko ovog filma se prije premjere podigla ogromna prašina ponajviše zahvaljujući ogromnom internet marketingu, te su ga mnogi očekivali s nestrpljenjem. Da će film biti loš, ali dobro loš se je svakako mogo očekivati, jer se tu i onako radi o malo skupljem trashu, i na kraju su ta očekivanja ispunjena. Film je automatski osvojio publiku, te mu je čak 33342 ljudi dalo više i nego solidnu ocjenu 6.8, dok je kritika naravno bila nešto stroža, i nije se dala tako lako zavesti svim tim reklama, no ipak nisu ni popljuvali film u potpunosti kao što je bilo za očekivati. Tako su mnogi izjavili da je film ispao točno onakav kako je bio i zamišljen, blesav, na momente vulgaran te naravno smiješan loš film koji se gleda sa užitkom i lakoćom, te da je sve to skupa moglo izgledati i mnogo, mnogo gore. Neki su pak pomalo posprdno izjavili kako je ovo najbolji film o zmijama u avionu ikada napravljen, a pohvale su išle i u korist Jacksonovog macho nastupa, koji je bio baš savršen za ovakvu vrtu filma. Naravno, bilo je tu i gro onih katastrofalnih komentara, što je bilo i za očekivati kako je film loš, prenapuhan, pa čak i depresivan, no publika se nije obazirala na to, te su stoga Zmije jedan od njihovih većih miljenika.

21. "Mission: Impossible III"
- Tom Cruise je izvodio kojekakve gluposti u javnosti protekle godine, i mnogi su ga zbog toga pomalo zamrzijeli, no filmovi su mu bivali sve bolji i bolji. Ova "Misija" je doživjela mnoštvo problema tijekom produkcije, i očekivanja publike, a posebice kritike baš i nisu bila pretjerano velika, te je sve mirisalo na propast, posebice zbog prije spomenutih Tomovih ispada u Javnosti. No, onda je film zaigrao u kino dvornama i ugodno iznenadio većinu gledatelja i kritičara, te su ga automatski neki prozvali i najboljim nastavkom u toj popularnoj akcijsko špijunskoj franšizi. Publika ga je nagradila sa solidnom ocjenom 6,9 (30794 glasova), a kritičari su pohvalili kako je je film uzbudljiv od samog početka pa do samog kraja, zatim su hvalili akcijske sekvence koje su bile vizualno atraktivne i uzbudljive, ali istovremeno i realistične koliko je to bilo moguće. Također pohvale su išle i u korist emocionalnog naboja među likovima, količine zabave koju film pruža, kao i u korist Hoffmanove izvedbe, koja je po riječima nekih uvelike "spasila" filma. Drugi pak nisu bili tako oduševljeni te su proglasili film prilično zatupljujućim, dosadnim, donekle zabavnim filmom kojeg će te ubrzo nakon gledanja zaboraviti.
Bilo kako bilo, film ipak kotira dosta visoko i kod publike i kod kritike što se tiče favorita iz 2006-e godine.

22. "Ice Age 2: The Meltdown"
- originalni film je uz "Shreka" postao kultni animirani film gotovo odmah po izlasku, te su očekivanja od nastavka bila iznimno velika, a nastavak je baš kao i "Shrek 2" postao ogroman hit, te prema većinskom mišljenju publike i kritike, premašio original što se kvalitete tiče. Publika mu je dala ocjenu 6.9 (16461 glasova), a kritika je pohvalila inteligentan humor, zabavne i pametne dijaloge, izvrsnu animaciju, dražesne likove koji osvajaju svojim karakterima i gotovo svi su baš kao i u originalu obožavali vjevericu koja muku muči sa svojim žirom. Naravno, neki su izjavili kako film ne nudi ništa novo u odnosu na original, te da se ne može nimalo mjeriti sa standardima koje je postavio Pixar, što na području animacije, što na području pričanja priče i humora.
Bilo kako bilo, ispostavilo se da film u cjelini na kraju ipak nije gotovo nikoga razočarao, već sasvim obratno, oduševio, te je postao jedan od pet prošlogodišnjih animiranih miljenika jednakog dijela publike i kritike.

23. "Happy Feet"
- redatelj George Miller nije već duže vrijeme režirao ništa novo, no dokazao je da je itekako sposoban snimiti izvrstan obiteljski film, prvo 1998-e filmom "Babe: Pig in the City", a zatim 2006-e ovim filmom. Da će se film donekle svidjeti ljudima je bilo za očekivati zbog pristupačnosti i simpatičnosti teme i životinja kojima se bavi (pingvini koji pjevaju i plešu), ali da će baš tako jako osvojiti publiku, a bome i kritiku, to mislim da nije nitko očekivao. Ti simpatični pingvini koji plešu i pjevaju iz srca i ljubavi su doslovno osvojili srca publike koja je pohrlila u kina, te filmu dodijelila ocjenu 6.8 (8973 glasova), a kritika je pak pohvalila odlične songove, dirljivu temu, odličnu vizualnost te ga proglasili najboljim animiranim filmom još od "Izbavitelja", izvrsni animirani mix filmova "Moulin Rouge" i "March of the Penguins". Također hvalili su kritičari i odličnu i dinamičnu režiju te animaciju, a nisu štedjeli riječi pohvale ni za moralnu poruku koju prenosi djeci. No neki su pak film proglasili dosadnim, napornim i definitivno predugačkim mjuziklom sa ljigavim pop pjesmicama.
Bilo kako bilo, film je na kraju uspio zaraditi i nominaciju za Oscara u kategoriji najbolji animirani film, a i osvojio je nekoliko kritičarskih nagrada za najbolji animirani film, te je najžešći protivnik "Carsima" na ovogodišnjoj dodjeli Oscara. Ne bi bilo nimalo iznenađujuće da ga i osvoji.

24. "Over The Hedge"
- još jedan animirani film u nizu koji je jednakom mjerom osvojio i kritiku i publiku svojim izvrsnim i pametnim humorom, te jednako zabavnim scenarijem. Publika mu je sa ukupno 12182 glasova za sada dala visoku ocjenu 7.1, a kritičari naveliko hvale odlične karaktere likova, pametan scenarij i priču koja se na zabavan način bavi jednim od najvećih problema današnjice, kapitalizam i potrošačko društvo koje na neki način ismijava. Izdvojili su oni kao pluseve još i dobre fore, jako dobru animaciju i dramsko zaplet. No našlo se tu i nešto negativnih komentara, pa su tako neki kako će film vjerojatno biti zanimljiv manjoj djeci, posebice divlje, lude i blesave scene potjera. Također, neki su spoticali filmu nedostatke u zapletu i površnost.
Bilo kako bilo, i ovaj animirani film se je našao u odabranom društvu miljenika, češće nego rjeđe.

25. "The Devil Wears Prada"
- Istoimeni roman spisateljice Lauren Weisberger je doživio veliki uspjeh, i preveden je do sada na 27 jezika, te je sljedeće u nizu naravno bilo za očekivati filmsku ekranizaciju. No da će film zaista postići i tako veliki uspjeh, što na kino blagajnama, što kod publike, što kod kritike, e to je bilo poprilično iznenađenje. Publika je na temelju 17362 glasova dala filmu ocjenu 6.7 (pretpostavljam da su veći dio te publike bile žene), a kritika je pohvalila odličnu glumu Meryl Streep, koja je za svoj nastup u ovom filmu čak zaradila i nominaciju za Oscara u kategoriji najbolja ženska uloga, a osvojila je i Zlatni globus u kategoriji najbolje ženske uloge u mjuziklu ili komediji. Neki su izjavili da se radi o prilično zabavnoj adaptaciji istoimenog romana koja podsjeća na malo bolju i opakiju verziju neke od epizoda serije "Sex and the City". No našlo se u i podosta loših kritika, te su tako neki kritičari izjavili da je film zabavan sve ukupno svega 30-ak min, ili da se radi o lošem spoju serije "Sex and the City" i filma "The Princess Diaries" koji je u cjelini dramski anoreksičan.
Bilo kako bilo, film je ipak osvojio nekoliko priznanja, kao i veći dio ženske publike.


Evo, to je dakle prvih 25 najžešćih favorita prema izboru kritike i publike. Kao što je vidljivo iz priloženog, veći dio tih filmova je jako dobro rangirani što se ocjena tiče, a mnogi od njih su do sada pokupili i nekoliko priznanja, odnosno nagrada. U sljedećem tekstu ću vam prezentirati sljedećih 25 naslova, kao i još neke bonus naslove koje nisam nikako mogao ugurati na tu listu.

To be continued...

By Dragonrage

Recenzija/komentar - Film: Love Actually

13.02.2007.

Zapravo ljubav

Eng. Love Actually
God. 2003.
Redatelj: Richard Curtis
Scenarij: Richard Curtis
Trajanje: 135 min.
Žanr: Komedija, Romansa, Drama
Glume: Hugh Grant, Alan Rickman, Emma Thompson, Laura Linney, Liam Neeson, Colin Firth, Martin Freeman, January Jones, Rowan Atkinson, Martine McCutcheon, Andrew Lincoln, Bill Nighy, Chris Marshall, Keira Knightley, Rodrigo Santoro, Thomas Sangster, William Wadham, Billyj Bob Thornton, Denise Richards...itd.

Trailer

Image Hosted by ImageShack.us

Radnja:
Ljubav je svuda oko nas, a ovaj film to najbolje dokazuje i prikazuje. Smještena u cijelosti u London, u Božićno vrijeme, radnja ovoga filma prati nekoliko različitih priča koje imaju jednu zajedničku stvar - Ljubav.
Centralni lik film je David, koji je tek od nedavno postao premijer, i već se je prvog radnog dana zaljubio u svoju asistenticu Natalie, a bome i ona u njega. No i jedno i drugo se pravi kao da ne postoji nikakve kemije između njih. Tu je i Davidova sestra, Karen koja je oženjena za Harrya, urednik lokalnih novina kojem se konstantno nabacuje njegova tajnica Mia, pa je on nesiguran da li da se upusti u tu vezu i prevari ženu ili da joj ostane vjeran. Karenin prijatelj Daniel je pisac koji je nedavno postao udovac i ima 11-godišnjeg sina koji se zaljubio u jednu djevojčicu iz Amerike, te traži oca za savjet. Također tu je i Jamie, još jedan pisac koji je napustio svoju djevojku nakon što ju je je uhvatio kako ga vara, te je otišao na putovanje u Francusku kako bi napisao roman, ali tamo se zaljubi u mladu spremačicu Aureliu koja ne govori Engleski, već samo Portugalskim, pa je primoran nekako priječi preko te jezične barijere. Također, Harryeva suradnica sa posla, Sarah, pokušava se usredotočiti na svoju moguću ljubavnu vezu sa uredskim kolegom Karlom, no njezini osobni problemi ju sprječavaju u tome. Tu su još i Juliet i Peter, koji su se tek nedavno vjenčali, ne znajući da je njegov najbolji prijatelj Mark zaljubljen u nju još od prvog trenutka kada ju je upoznao. Također jedna od priča prati i britanca Colina, koji odlazi u Ameriku jer se želi samo poševiti s Amerikankom, ali prijatelj mu govori da nema šanse jer je Britanac pa je zbog toga očajan. John i Just Judy se pak zaljube jedno u drugo na snimanju erotskog filma. I na kraju, tu su još ostarjela rock zvijezda Billy Mack koji se pokušava povratiti na stare staze slave i njegov menađer Joe, ujedno i njegov najbolji prijatelj.
Uglavnom to je samo jedna mali djelić ovog zapleta prepunog ljubavnih spletki i romanse. Tko se spoji s kim, tko se zaljubi u koga i tko na kraju krajeva od svih tih ljudi uspije započeti vezu...pogledajte sami...

Image Hosted by ImageShack.us

Recenzija:

GLEDAJTE NEŠTO LJUBAVNO…

Vrijeme je Valentinova, vrijeme zaljubljenih. Povodom ovog popularnog zapadnjačkog blagdana naše nacionalne tv kuće su odlučile počastiti nas hrpom romantičnih komedija. Tako će za Valentinovo na HRT-u biti, po meni jedna od najboljih romantičnih komedija uopće, "Nothing Hill", Na Novoj TV već nekoliko dana prikazuju romantične komedije. U nedjelju ste mogli pogledati "Francuski poljubac", a u ponedjeljak "Zapravo ljubav". Vidio sam da će kasnije biti i "Bolje ne može", "Kad muškarac voli ženu",… Idealna prilika da svi vi muškarci koji imate djevojke pokažete da ste i osjećajni i spremni s njima provesti mirnu, romantičnu večer uz njihov najmiliji ljubavni film. Budući da je opće poznato da se u SAD-u zadnjih nekoliko godina nije snimila poštena romantična komedija (zadnja koja me je donekle impresionirala je "Something's Gotta Give" sa Jackom Nicholsonom i Diane Keaton) nego se uglavnom vrhuncem romantičnog stvaralaštva u zadnje vrijeme smatraju upucavanje i "Američke pite" (čast iznimkama i starim romantičnim komedijama). Ukratko, što više vulgarnosti, guzica i sisa. S druge strane bare, međutim, Britanci pokazuju iz godine u godinu da im itekako dobro leže romantične komedije (čak i osrednji "Wimbledon"). Britanski scenaristi upravo pokazuju kako znaju napraviti idealnu mješavinu sladunjave radnje i onog dobrog starog britanskoga humora. Zasigurno najpoznatiji i, po meni najbolji, pisac romantičnih komedija je Richard Curtis, koji je za svoj redateljski debi odabrao, a šta će drugo, nego romantičnu komediju. I to kakvu! Film koji prati 9-10 samostalnih priča koje se povremeno isprepliću i konačno sjedinjuju na kraju filma.
Iako kod scenarija romantične komedije ne možete puno izmišljati, jer je osnovna koncepcija svugdje ista, Curtis je svojim ranijim scenarističkim uradcima pokazao kako zna držati zanimanje gledatelja na film bez obzira kako predvidljiva radnja bila (to uglavnom postiže odličnim humorom). Dakle, glavna os radnje romantičnih komedija je to da se dvoje ljudi prvo vidi ili upozna, ali se ništa ne dogodi. Nakon nekog vremena jedna osoba, najčešće muška, se zaljubi u drugu i prolazi razne nedaće da joj to pokaže i da osvoji drugu osobu. Nakon nekog vremena osvoji tu istu osobu i oni uživaju u svojoj novootkrivenoj ljubavi. Nakon nekog vremena dođe do prekida, najčešće zbog pogreške muške individue ili nesporazuma. Par biva razdvojen i neko vrijeme se ne vide i ne čuju. Za to vrijeme muška osoba shvaća da voli žensku osobu i shvaća svoju pogrešku, a ženska preispituje svoju odluku i misli dali je pogriješila. Dok ženska razmišlja, muškarac prelazi najnevjerojatnije prepreke i uza sve nedaće koje ga obaraju dolazi do svoje voljene i izjavljuje joj ljubav. Žena neko vrijeme šuti, muškarac pomisli da nema tu kruha, sprema se otići, a onda ženska kaže nešto tipa: «You had me at hello!» ili tak nešt, oni se strastveno poljube i svi sretni i zadovoljni osim malih Iračana.

Image Hosted by ImageShack.us

Pogledate li malo bolje ovu shemu, vidjet ćete da je ovaj recept manje-više primijenjen u svim romantičnim komedijama, te da se sve manje-više svodi na taj završni pomirbeni razgovor. Curtis je to primijenio i u filmu "Zapravo ljubav" u kojem tih 9-10 priča pokazuju da je, kako kaže Hugh Grant kao premijer: «Ljubav je zapravo svuda oko nas.» Ona postoji između braće i sestara, očeva i sinova, majki i kćeri, prijatelja, strastvenih ljubavnika, male djece, kolega na poslu itd. Ovaj film, uz jako dobar scenarij, obiluje odličnim glumačkim ostvarenjima plejade vrhunskih britanskih glumaca, od spomenutog Hugha Granta preko Emme Thompson, Alana Rickmana, Rowana Atkinsona, Billa Nighyja, Colina Firtha, Kiere Knightely, Liama Neesona, Claudije Schiffer, Laure Linney, Denise Richards, Billyja Boba Thorntona i još mnogih drugih. Posebno bih izdvojio Hugha Granta kojemu romantične komedije odlično pašu. Naprosto osvaja kadar svojim dobroćudno-smušenim nastupom. Svi likovi su odlično odglumljeni uz par odličnih humorističnih odmaka sa Rowanom Atkinsonom u ulozi prodavača nakita, Denise Richards kao zgodne Amerikanke i Claudiom Schiffer koja je odlična fora utkana u sam film. Iako neki tvrde da su priče previše sladunjave, a likovi nedovoljno karakterizirani, svi se slažu da se nakon gledanja filma čovjek osjeća bolje. Zapamtite, ovo nije samo romantična komedija. Ovo je ujedno i jedna drama koja nam govori da ljubav pokreće svijet i da bez ljubavi mi nismo ljudi. Svijetu treba ljubavi. Kako kaže poznata pjesma: «All you need is love!» Kad sam već kod pjesama, moram spomenuti jako dobar soundtrack koji je ispunjen odličnim ljubavnim pjesmama kao i božićnim uspješnicama (radnja se dešava u mjesec dana prije Božića). Curtis kao redatelj suvereno vodi likove kroz priče. Ono što me je jako dojmilo jest to da svaka priča ima neku posebnost, bila to scena, kadar, rečenica, pogled, fora ili nešto deseto. Tako najromantičnije dijelove filma bih izdvojio činjenicu da Jamie (Firth) i Aurelia se savršeno razumiju iako ne govore istim jezikom (on engleskim, ona portugalskim), Odnos premijera Davida (Grant) i njegove tajnice Natalie koja ga potpuno zbuni i na kraju natjera da je traži po Londonu i dovede do sukoba sa SAD-om. Emma Thompson savršeno portretira ženu patnicu koja sumnja da je muž vara sa mladom i zgodnom tajnicom. Laura Linney je presmiješna u ulozi do ušiju zaljubljene Sare koja očajnički pokušava zavesti zgodnog Karla. Odušak smijeha očekuje u liku Colina Drissela koji je uvjeren da će više jebati ako ode u Ameriku jer će tamo biti: «kao princ William, ali bez uvrnute obitelji.» ili u liku prodavača nakita kojeg glumi Rowan Atkinson ili pak u liku ostarjeloga pjevača Billyja Macka koji se nastoji vratiti na stare staze slave u interpretaciji Billa Nighyja.

Za kraj, samo ću reći da je ovaj film jako dobar, ali nije kao Curtisovi najbolji filmovi ("Četiri vjenčanja i sprovod", "Nothing Hill"). Ukoliko ste ga propustili gledati na TV-u u vrijeme Božića ili uoči Valentinova, podignite ga u videoteci i nećete požaliti, jedino vas u početku možda zbuni kompleksna radnja, ali na kraju se sve to pokonta i napravi osmijeh na licu jer počnete vjerovati da ljubav postoji na ovom svijetu. Savršen za gledanje u paru, ali i ako ste samac kao ja i u doba Valentinova počnete osjećati tugu jer nemate curu ili dečka, ovaj film će vam vratiti vjeru u ljubav. Sigurno ćete se poistovjetiti s jednim likom, a koji će to lik biti, to ovisi samo o vama. Uživajte!

Ocjena: 4/5

By Leone @filmski.net

Galerija fotografija:


Recenzija/komentar - Film: Duel

09.02.2007.

Predgovor

Evo, od danas "Film Freak" blog ima novog člana, ili bolje rečeno, suradnika, tako da bih ga sad zapravo mogao preimenovati u "Film Freak´s", što ću vjerojatno i učiniti, jer nas frikova sada ovdje ima više hehe. Uglavnom, da ne duljim...radi se o mladom i nadasve pametnom i obrazovanom filmofilu pod nadimkom Leone, koji je kao što i njegov nadimak kaže, veliki obožavatelj filmova Sergia Leonea. No jednako obožava i filmove Francisa Forda Coppole, Stevena Spielberga , Stanleya Kubricka kao i filmove mnogih drugih legendarnih i kultnih redatelja i glumaca. A povrh svega toga, još je kao i ja osobno veliki obožavatelj Clinta Eastwoda, a stari kultni naslovi poput "12 žigosanih", "Dobar, loš, zao", "Kum Trilogy" kao i još mnogi drugi, su mu posebna strast. Za svoj "debi" na "Film Freak" blogu je odabrao jedan od tih kultnih i legendarnih naslova, Spilebergov "Dvoboj"...



Dvoboj

Eng. Duel
God. 1971.
Redatelj: Steven Spielberg
Scenarij: Richard Matheson
Trajanje: 90 min.
Žanr: Akcija, Mistery, Triler
Glume: Dennis Weaver, Jacqueline Scott, Eddie Firestone, Lou Frizzell, Gene Dynarski, Lucille Benson, Tim Herbert, Charles Seel, Shirley OHara, Alexander Lockwood, Amy Douglass, Dick Whittington, Carey Loftin, Dale Van Sickel, Shawn Steinman...itd.

Trailer (nema)

Image Hosted by ImageShack.us

Radnja:
Biznismen David Mann žuri na sastanak u svom crvenom Valiantu (marka auta) pustim cestama Kalifornije koje se protežu uzduž i prijeko pustinje. Iznenada ispred sebe na cesti ugleda ogromni pomalo oronuli kamion, koji se kreče prilično sporo, te ga David odluči prestići, jer mu se žuri. No kada napokon krene preticati taj kamion, vozač kamiona mu to ne dopusti tako što se "nasadi" nasred ceste, tako da ga ovaj ne može zaobići. David na to "sjedne" na trubu, ne bi li se ovaj maknuo, što kamiondžija i učini nakon nekog vremena. David tada u miru pretekne kamion i nastavi svoju mirnu vožnju čudeći se "što je to do vraga bilo??". No ubrzo u retrovizoru svoga malenoga automobila ugleda kako se ta ogromna i ružna grdosija od kamiona kojeg je malo prije ostavio iza sebe, sve više i više približava, i to velikom brzinom. David ubrzo shvaća da mu se život nalazi u opasnosti, te da ga je kamiondžija "uzeo na pik", i da ga neće samo tako olako pustiti na miru. I tako se Davidovo putovanje pretvori u najgoru noćnu moru, u dvoboj između Davida i Golijata, u napetu i preokreta prepunu igru miša i mačke u kojoj može pobijediti samo jedan...


Image Hosted by ImageShack.us

Recenzija:
Ja osobno želim da se u Hollywoodu uvede neka vrst zakona koji će prvi film nekog redatelja ograničit na manji budžet. Mislim, je ti fora snimiti film sa budžetom od par-sto milijuna dolara. Jebeš to, to mogu i ja. Neka im se uvede da im budžet može biti samo 20-30 milijuna, pa da ih onda vidim. Neka one studijske glavešine lijepo kažu: «Dobro, gospodine X, pošto vam je ovo prvi film, mi vam baš i ne vjerujemo, pa evo izvolite smislit neku dobru priču, nađite neke dobre, ali jeftine glumce, imate mjesec dva da film i snimite i ćao đaci.» Onda bismo barem bili pošteđeni svih onih blentavih redatelja kojima se daju tolike pare da snime svoj prvijenac jer su, šta ja znam, osvojili prvo mjestu na natjecanju za najbolji film o njihovu rodnu mjestu slikovitog imena Hicksville, ili su osvojili glavnu nagradu na "America's Funniest Home Video", ili mu se film prikazao na emisiji "Ups, Drele". Kako su najbolji redatelji krenuli? Ni od čega! Pogledajte Spielberga, Leonea, Kubricka, Lucasa, Tarantina, Rodrigueza i još mnoge. Lucas je svoj prvi film ("THX-1138") manje-više sam financirao, Leone je svoj prvi zapaženiji film ("Za šaku dolara") snimio za 200 000 dolara, istina da je to tada bila dobra svota, ali je morao koristiti tada nepoznatog Clinta Eastwooda jer su ga odbile zvijezde kao što su Charles Bronson i Henry Fonda, a da ne govorimo da mu je scenarij bio prerada, zlobnici bi rekli plagijat Kurosawinog filma "Yojimbo". Kubrickovi prvi filmovi ("The Killing" i "Paths of Glory") su bili snimani u crno-bijeloj tehnici, nisu imali Bog zna kakvu glumačku ekipu, ali je režija bila maestralna. Tarantino i Rodriguez su posebna priča. Prvi se učio filmu gledajući filmove u videoteci po cijeli dan, napisao scenarij za film "Prava romansa", prodao scenarij za 1000 dolara, sa tih 1000 dolara htio je iznajmiti kameru i snimiti "Reservoir Dogs" sa svojim prijateljima u glavnim ulogama. Rodriguez je nekako nakapao 10 000 dolara i odlučio snimiti film o pjevajućem osvetniku, a da bi što više uštedio, sam je režirao, skladao glazbu, montirao i napisao scenarij (a vrlo vjerojatno bi i glumio da nije morao držati kameru). Spielberga ću spomenuti kasnije budući da je ova recenzija o njegovu prvom filmu. Svi ovi primjeri pokazuju da talent, a ne raskošna produkcija razlikuju prave redatelja od nadri-redatelja. Primjere nadri-redatelja neću nabrajati zato što neću pisati nešto formata "Rat i mir" – Tolstojevo prošireno izdanje sa izbačenim scenama i bonus knjigom s dodacima. No da se vratim na ovaj film: Dakle prvo da vam ponovno ukratko opišem radnju. Trgovački putnik David Mann (Dennis Weaver) putuje bespućima unutrašnjosti Kalifornije na hitan poslovni sastanak. Na putu mu se nađe spori i ogromni kamion. Mann ga pretekne, ali tada se kamion pretvori u ubojito oružje od 40 tona koje ima samo jedan cilj: Ubiti Davida Manna. Eto vidite šta je priča. Da li ona zahtijeva sto sati specijalnih CGI efekata? Ne. Da li ona zahtijeva užasno skupoga koreografa borbenih sceni? Ne. Da li ona zahtijeva milijarde statista? Ne. Šta onda ona zahtijeva? Jedan auto, jedan oveći i orunjali kamion, dovoljno goriva, dva glumca, kameru, ton i redatelja. I Upravo to gore navedeno ima.

Image Hosted by ImageShack.us

Spielberg je angažirao Dennisa Weavera (poznatog po seriji "Gunsmoke") da glumi Davida Manna. Vozač kamiona se ionako ne vidi pa ga ne treba ni spominjati. Kako je Spielberg prikazao ovu priču? Na jedan poprilično jednostavan način. To je tkz. jen-dva ritam. Imamo red akcije, pa red razrade priče, pa opet red akcije, pa red razrade itd. do kraja kada se to može i poremetiti, ali to je do redatelja. Tako u ovom filmu krećemo s razradom: David Mann ide na poslovni sastanak. Pa onda akcija: David Mann prestigne kamion i kamion ga krene lovit. Pa red razrade: David Mann se zaustavi i misli što mu se događa pa red akcije itd. Naravno, kad ja to ovako izlažem, to se čini jednostavno, ali nije. Budući da vi ne možete puno improvizirati na scenama potjere kamiona i auta (iako će mnogi reći: A jesi vidio "Brzinu" kad se Reeves tamo spusti ispod autobusa da deaktivira bombu i te fore. Ali tu nema bombe, imate dva auta jedan iza drugog koji jure užasno brzo, nešto slično situaciji na auto-cesti Zagreb-Split, ali bez bure i Masleničkog mosta). Dakle, morate paziti da radnje ne postane dosadna. Spielberg to lijepo razrađuje tako što sa svakom novom potjerom pogoršava situaciju za Manna. Prvo mu auto neće dovoljno ubrzati, pa ostane bez goriva, pa mu krepa hladnjak, pa zaglavi ispod školskog autobusa, pa mu gefufne getriba, pa mu se spelobrtna zaglavi o alnaser i zdrajsa karike na ausboreru. Uglavnom, vidite što mislim. Sve to pojačano laganim poniranjem u psihu glavnog lika kada lijepo vidimo njegovu tjeskobu, ali i čujemo njegov unutarnji monolog (Ti monolozi su glavni dio govora u filmu). Spielberg je donio super odluku kad je odlučio da ne prikaže vozača kamiona. Time je gledatelju pobudio maštu i utjerao u njega tjeskobu jer se učini da bilo koji kamion može naprosto odjednom vas početi ganjati. To je isto napravio u "Raljama", a prije njega je to učinio Hitchcock, doduše ne na baš isti način, kad je predstavio Normana Batesa i uveo pojam serijskog ubojice koji se ni po čemu fizički ne razlikuje od nas. Nakon "Psiha" ljudi sa sumnjom gledali na sve oko sebe, tražeći psihopata u svakoj osobi. Nakon "Ralja" ljudi su se bojali ići kupati bojeći se ogromne psine koja vreba na njih, Nakon dvoboja je vjerojatno bilo poprilično puno poziva policiji jer se nekome neki kamion činio baš sumnjičav, ne zato što je prošao kroz crveno, nego zato što se ozbiljno bio približio nekome kao da će ga lupit. Tu je Spielberg pogodio ravno u sridu. Režija je jako dobra u totalu, ali posebno bih izdvojio režiju akcijskih scena, čitaj potjera, u kojima Spielberg pokazuje kako na jednostavan način, uz uporabu osnovnih kadrova za aute (pogled preko haube, iz «prvog» lica auta, pogled na retrovizor, sa strane da se vide kotači, pogled sa zadnjeg branika, itd.) Scene u restoranu, na benzinskoj pumpi i ostale «statične» scene su slabije kvalitete, ali svejedno dobro odrađene uz par jako dobrih iznimki (recimo scena kada Mann gleda tko od gostiju nosi kaubojke jer je vidio da vozač kamiona nosi kaubojke). Sve to gledano u cjelini, Spielberg nam je donio jedan pravi triler koji gledatelju ne da mira niti jedne sekunde. Za glumačke nastupe nemam šta reć, jer ih nema puno. Jedini jasno definirani lik je David Mann, kojeg je Weaver dobro odglumio, ostali likovi su pozadinski, a vozača kamiona niti čujemo, niti vidimo.

Za kraj, reći ću samo da ovaj film pokazuje kako se treba snimati prvi film. Sve je snimljeno u 13 dana, za neki jako mali budžet, svega 450 tisuća $. Spielberg je kasnije dokazao svoj talent snimivši "Ralje", ili "Čvalje" kako ih ja volim nazivat, i dokazati da je jedan od najnadarenijih redatelja u Hollywoodu sa odličnim nosom za spektakle. Vidite, draga djeco, što čine dobri temelji. Danas Spielbeg može snimati šta hoće, s glumcima koje hoće, sa budžetom koji hoće i kada god hoće. Današnjim redateljima se daje previše slobode. Trebalo bi njima reći: «De stani malo. Nemoš ti meni doći postavljati zahtjeve, ja tebi dajem pare.» pa da vidimo tko je talentiran, a tko nije.

Ocjena: 5/5

By Leone @filmski.net

Galerija fotografija:

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to
Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

Zanimljivosti Vol 2.

08.02.2007.

Rezime 2006 Vol 2.


Iznenađenja, razočarenja i teški flopovi

Eto, nakon što smo vidjeli koji su to najbolji od najboljih, bilo da su u tu skupinu ušli zasluženo, bilo ne zasluženo, pogledajmo i ostatak ljestvice. Koji su nas naslovi iznenadili prošle godine, što neugodno, što ugodno, koji su nas razočarali, te koji su totalno propali na box officu, iako možda i nisu trebali, ili pak jesu. Krenimo dakle prvo od iznenađenja, i to onih neugodnih, koja su na žalost nekako prednjačila ispred onih ugodnih.

Neugodna iznenađenja

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

Prvi na toj listi neugodnih iznenađenja je svakako film "Scary Movie 4", iznimno loš nastavak tog horror parody serijala, koji je uspio zaraditi čak 90,7 mil.$, iako je već i treći nastavak bio popljuvan i od strane kritike i od strane publike. Zašto je publika toliko hrlila u kina gledati ovaj katastrofalan film ostati će trajna nepoznanica.
Tom neugodnom iznenađenju možemo pridružiti još jedno, romantičnu i prilično glupavu komediju "Failure To Launch" sa Matthew McConaugheyem i Sarom Jessicom Parker koja je zasigurno iznenadila mnoge (mene svakako je) zaradivši čak 88,7 mil.$.
Kao još jedno neugodno iznenađenje, mogli bi smo spomenuti i komediju "The Santa Clause 3 The Escape Clause", koja je unatoč katastrofalnim kritikama i ocjenama zaradila čak 84,5 mil.$, vjerojatno je za sve bilo "krivo" Božićno vrijeme kada se je film prikazivao. Nadajmo se samo da producenti potaknuti ovim uspijehom neče snimiti i četvrti nastavak.
Sljedeći film bi smo s jedne strane mogli nazvati i neugodnim iznenađenjem ali i zasluženim flopom. Radi se naime o najnovijem nastavku Pink Panther serijala nazvan jednostavno "The Pink Panther", koji je svojim producentima uspio priskrbjeti čak 82,2 mil.$, a u pripremi je navodno i još jedan nastavak. E sad, zašto iznenađenje i zašto flop kad je uspio utržiti sasvim solidnu svotu. E pa, neugodnim iznenađenjem bi smo ga mogli proglasiti zbog toga je se film ne može uopće mjeriti sa originalnim serijalom iako U biti to niti nije baš tako loš filmić. No kad se uzme u obzir da mu je budžet iznosio 80 mil.$. zarada na kino blagajnama od 80-ak mil.$ se i ne čini kao neki preveliki uspjeh jer jedva pokriva uloženo. Ali producenti su očito bili zadovoljni, jer kao što rekoh spremaju novi nastavak.
Sljedeći u nizu neugodnih iznenađenja je treći nastavak mega popularne i unosne horror franšize, "Saw 3", koji je baš kao i njegovi prethodnici ponovno postigao veliki uspjeh na box officu, zaradivši čak 80,3 mil.$, što je zapravo i bilo za očekivati nakon uspjeha prethodnika. Producenti su na uloženih 40-ak mil.$ uspjeli zaraditi još toliko iako je kvaliteta tog serijala upitna još od samog početka, a svakim nastavkom još sve više i više srozava. No doklem god je unosna bit će i novih nastavaka, tako je za ovu godinu već najavljen i novi nastavak, "Saw 4".
Još jedan horror nas je neugodno iznenadio (barem mene je), a radi se o filmu "Final Destination 3". Osobno volim taj serijal, posebice drugi nastavak koji je i bolji od originala, no ovaj treći jednostavno ne nudi ništa novo, a i vizualno je lošije napravljen. No unatoč svemu, uspio je utržiti solidnih 54,1 mil.$, što je zapravo jako dobar rezultat ako se uzme u obzir da mu je buđet iznosio 34 mil.$.
Kao još jedno do mnogobrojnih neugodnih prošlogodišnjih iznenađenja mogli bi smo izdvojiti i najnoviju obiteljsku komediju Robina Williamsa, "RV", koja je unatoč katastrofalnim kritikama uspjela utržiti čak 71,7 mil.$. To zapravo i nije neka pretjerana zarada s obzirom da je budžet 65 mil.$, no opet s obzirom na loše kritike i ocjene film, začuđujuće je da je film uopće uspio ovako dobro proći na box officu.
Iako sam do sada spomenuo nekoliko zbilja neugodnih iznenađenja 2006-e godine, ali ovaj sljedeći naslov u nizu svakako prednjači ispred svih njih. radi se o ultra lošoj komediji "Big Momma's House 2", koja je na ne znam koju foru unatoč i lošim kritikama i lošim ocjenama uspjela utržiti čak 70,2 mil.$, i to mogu osobno potvrditi potpuno ne zasluženo, jer se radi o jednom od najlošijih filmova 2006. godine, uz naravno "Scary Movie 4" i još neke naslove o kojima će tek biti riječi.
A kad smo već kod najgorih filmova 2006. koji su ne zasluženo i iznenađujuće dobro prošli na box officu, valja svakako još spomenuti i filmove "The Shaggy Dog" koji je utržio 61,1 mil.$, "The Benchwarmers" Roba Schneidera koji je utržio 59,9 mil.$, zatim "Little Man" braće Wayans koji je utržio 58,7 mil.$ te "Date Movie" koji je utržio 48,6 mil.$. Sve te cifre vam se možda i ne čine prevelike, ali kad se uzme u obzir kako su neki od tih filmova zbilja loši, i to je previše i potpuno ne zasluženo.
A loš film koji je neugodno iznenadio na box officu je svakako i horror "Hostel", koji je na uloženih 4 i pol mil.$ uspio zaraditi čak 47,3 mil.$. Taj uspjeh osobno smatram ne zasluženim, jer iako je film imao zanimljivu i obećavajuću radnju, ona je uništena traljavom redateljskom izvedbom od strane redatelja Elia Rotha.

I time bi smo zapravo mogli zaključiti tu listu neugodnih iznenađenja, odnosno listu filmova koji su unatoč tome što su loši i što su ih popratile katastrofalne i u najmanju ruku loše kritike i ocjene ipak uspjeli zaraditi i više nego solidne novce, te tako oduzeti prednost nekim drugim naslovima koji su svakako zaslužili bolji uspjeh.


Ugodna iznenađenja

S druge strane, pojavilo se i nekoliko ugodnih iznenađenja, iako su ona nekako u manjini naspram onih neugodnih, ali ih ipak ima. To su sve redom manje/više zanimljivi i kvalitetni filmovi od kojih se i nije očekivao pretjerano veliki uspjeh, no oni su svojom kvalitetom ipak uspjeli osvojiti publiku, ali i kritiku.

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

Prvi u tom nizu ugodnih iznenađenja je svakako krimi triler "Inside Man", nešto drugačiji redateljski projekt Spike Lee-a sa Denzelom washingtonom i Clive Owenom u glavnim ulogama koji je uspio zaraditi čak 88,5. Zapravo, to možda toliko i nije iznenađenje koliko zasluženi uspjeh s obzirom da se radi o kvalitetnom i inteligentnom filmu, ali kako Spikovi filmovi do sada baš i nisu imali preveliki uspjeh na kino blagajnama, mogli bi smo ga onda nazvati ugodnim iznenađenjem. Uz solidnu zaradu, film je pridobio i odlične kritike i ocjene.
Pomalo je iznenadila i glazbena komična drama "Dreamgirls" sa Jaime Foxxom, Eddie Murpheyem i Beyonce Knowles u gl. ulogama koja je zaradila čak 87,3 mil.$, te priskrbila i nekoliko nominacija za Oscara, između ostaloga i onu za najbolju sporednu ulogu Eddie Murphya. Stoga ne bi bilo nikakvo čudo da do kraja Veljače taj film dosegne i cifru od 100 mil.$. Da li je film zaista tako kvalitetan kao što mu statistika ide u prilog, moći ćemo i samu provjeriti uskoro kada se film pojavi u našim kinima.
Još jedno iznenađenje, ali i ovaj puta prilično ugodno je bio i film "Eight Below" sa Paulom Walkerom u glavnoj ulozi koji je zaradio čak 81,6 mil.$. Ta topla ljudska priča o prijateljstvu između životinje i čovjeka je uspjela osvojiti i publiku i kritiku, i to sasvim zasluženo, iako je film daleko od neke savršenosti.
Zabavna komedija namijenjena prvenstveno djeci, "Charlotte's Web" je svojim producentima uspjela priskrbjeti solidnih 79,0 mil.$, što je s jedne strane bilo i za očekivati, jer životinje koje pričaju i dječja publika su uvijek išli jedno s drugim ("Babe", "Racing Stripes" itd.).
Nakon što su 2002 poharali kino blagajne filmom "Jackass: The Movie", Johnny Knoxville i ekipa su to uspjeli ponovno i prošle godine filmom "Jackass Number Two" zaradivši i više nego solidnih 72,8 mil.$, što je čak i više nego što je zaradio prethodnik (64 mil.$). A kad se još uzme u obzir da je u ovaj projekt uložena neka sića od možda nekoliko tisuća dolara, to je i više nego zadovoljavajuće. "Jackass 2" možemo stoga svrstati među ona ugodna iznenađenja godine.
"Barnyard" redatelja i scenarista Stevea Oedekerka, najpoznatijeg po režiji filmova "Ace Ventura: When Nature Calls" i "Kung Pow: Enter the Fist", je još jedan animirani film u nizu koji je zaradio također solidnih 72,7 mil.$. Možda se moglo i očekivalo više, no s obzirom da je budžet filma iznosio nekih 50-ak mil.$, producenti mogu i ovako biti zadovoljni jer nisu na gubitku, već na dobitku.
Povijesna drama Olivera Stonea, "World Trade Center", za koju se je očekivalo da će ispasti teška patetična oda Amerikancima, je na kraju uspjela ubrati podosta dobrih kritika, ali je i relativno dobro prošla na box office, zaradivši 70,3 mil.$. Očekivanja producenata su zasigurno bila i veća, s obzirom na temu kojom se film bavi i na činjenicu da je u film uloženo čak 60-ak mil.$, ali na kraju krajeva, mislim da svi mogu biti zadovoljni.
Kao jedno od ugodnih iznenađenja, svakako bih spomenuo i treći film iz Fast And Furious franšize, "Fast And Furious 3:Tokyo Drift", koji je na sveopće iznenađenje bez i jedne zvijezde (Walker, Diesel) zaradio čak "62,5", ali se ujedno ispostavilo i da se radi o najzabavnijem nastavku u tom serijalu. Osobno sam očekivao da će unatoč uspjehu prethodnih filmova ovaj nastavak neslavno propasti na kino blagajnama, no to se nije dogodilo, iako nije ni zaradio kao njegovi prethodnici. Ali opet, iznenadio je daleko više od očekivanoga.
Ugodno je iznenadila i sportska drama "Glory Road", barem što se kritika i ocjena tiče, no ni zarad nije baš tako loša, 42 mil.$
Kao ugodno iznenađenje navest ću i "Underworld 2: Evolution", nastavak popularnog horror akcića iz 2003-e koji je na box officu utržio solidnih 62,3 mil.$. Iako je original bio veliki kino hit, osobno nisam očekivao da će nastavak uspjeli ponoviti isto, no uspio je, iako su kritike bile podijeljene. Ja osobno sam na strani onih kojima se film svidio.
Iako je film s početka bio jedan od najočekivanjih naslova, nakon Gibsonovog incidenta sa pijanstvom, "Apocalypto" se je brzo premetnuo iznimno rizičan projekt kojem prijeti propast. No on je mnoge iznenadio svojom kvalitetom, te priskrbio sebi mnoštvo izvrsnih kritika kao i sasvim solidnu zaradu od 50,3 mil.$, iako bi vjerojatno zaradio i više da nije bilo tog incidenta.
A jedno od meni najdražih ugodnih iznenađenja je "Rocky Balboa", najnoviji i posljednji nastavak te unosne franšize 80-ih, koji je uspio zaraditi sasvim solidnih 68,8 mil.$. Taj uspjeh je tim više veći kad se zna da je buđet filma iznosio tek 24 mil.$ i da su mu svi prednjevali totalnu propast te prognozirali katastrofalan film. A "Rocky VI" je uz odličnu zaradu pridobio i fenomenalne kritike i ocjene, gotovo sa svih strana, tako da Stallone može otići u penziju sa stilom, iako moramo još vidjeti kako će proći "Rambo 4".

I eto, Rockyem zaključujemo ovu kratku listu ugodnih iznenađenja. Možda bi smo toj listi mogli pridodati još koji naslov, no čisto sumnjam, jer mnogi filmovi koji su zaslužili daleko bolji uspjeh od onog finalnog, nisu u tome uspjeli, što nas dovodi do razočarenja i flopova.


Razočarenja

Naravno da ne mogu svi biti najbolji, netko mora biti i zadnji i najlošiji. No žalosno je to, što se u toj skupini nalaze i neki iznimno kvalitetni filmovi, koji su svakako trebali biti među prvih 20 što se zarade tiče, ili barem prvih 30, no iz tko zna kojeg razloga, to im nije pošlo za rukom. A opet, ima tu i dosta filmova koji se zasluženo nalaze na dnu dna, pa krenimo redom, da vidimo tko je razočarao s razlogom, a tko bez razloga.

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

Animirani film "Open Season", koji se je reklamirao još od samog početka 2006. je sigurno razočarao svoje producente zaradivši "samo" 84,3mil.$. Kažem "samo" zato jer tim iznosom "Open Season" jedva pokrio svoj budžet koji je iznosio 85 mil.$, zapravo, još im i fali par tisućica do te cifre. No prema nekim kritikama i ocjenama koje ga slijede, možda nije više ni zaslužio, te je čak dobro i prošao. Osobno to ne bih znao potvrditi jer ga još nisam imao prilike pogledati.
Jedna od obećavajućih ali ne i pretjerano uspješnih filmova je bila i komedija "Nacho Libre" sa Jackom Blackom u glavnoj ulozi koja je uspjela zaraditi 80,2 mil.$, što zapravo i nije loše s obzirom da je u nju uloženo svega 32 mil.$, ali imam osjećaj da su producenti nakon posljednjih Blackovih kino hitova kao što su "The School of Rock" i "Shallow Hal" očekivali barem da će film priječi cifru od 100 mil.$. No i ovako mogu biti sasvim zadovoljni.
No, producenti filma "You, Me And Dupree" gdje je glavnu ulogu igra sada veoma popularan Owen Wilson su svakako očekivali više, posebice nakon uspjeha pred prošlogodišnjeg sleeper hita "Wedding Chrashers" koji je zaradio i više nego solidnih 209 mil$. No ni ovako ne bi smo mogli reći da u prošli loše, jer su zaradili solidnih 75,6 mil.$, iako oni tako ne misle. No, unatoč tek solidnoj zaradi, izostale su i solidne ili dobre kritike i ocjene.
Još jedan od animiranih filmova od kojeg se je svakako očekivalo više je i "Monster House", koji je na kraju krajeva ipak uspio zaraditi također solidnih 73,7 mil.$, no producenti su sigurno razočarani jer je budžet iznosio čak 75 mil.$. No opet s druga strane i nemaju razloga za razočaranje, jer je film unatoč tek solidnoj zaradio uspio priskrbjeti nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma, iako je malo vjerojatno da će ga osvojiti.
A jedno od većih prošlogodišnjih razočarenja, i što se tiče zarade i što se tiče izostanka dobrih kritika, barem za producente, je svakako fantasy spektakl "Eragon", ekranizacija istoimenoga fantasy romana koja je unatoč jakoj glumačkoj ekipi koju sačinjavaju John Malkovich, Jeremy Irons, Djimon Hounsou, Robert Carlyle itd., zaradila tek 73,3 mil.$. Pa iako se to nama ovako na prvi pogled čini mnogo, ja sam siguran da su producenti svakako razočarani jer su uložili u film čak 100 mil.$ koje nisu uspjeli povratiti na Američkom tržištu, a očekivali su sigurno barem još toliko. No čini se kako interes za fantay žanr polako opada i da se je publika već zasitila toga, pa su upitne i ekranizacije ostalih književnih dijela iz tog serijala koje su producenti imali u planu.
Od sljedećeg filma na listi se je također zasigurno očekivalo i više, barem u financijskom smislu, iako i zarad od 70,5 mil.$ nije loša. Radi se o SF trileru "V For Vendetta" braće Wachowski, autora mega popularnog "Matrixa". No kao što rekoh, to ni nije tako loša zarada s obzirom da je film koštao nekih 50-ak mil.$, a popratile su ga i više nego izvrsne kritike i ocjene, pa bi na kraju krajeva svi trebali biti zadovoljni, ili barem tek blago razočarani.
Redatelj Tony Scott i producent Jerry Bruckheimer koji je "pljunuo" čak 80 mil.$ za film "Deja Vu" svakako imaju razloga za nezadovoljstvo, jer je film unatoč tome što se radi o prilično kvalitetnom filmu kojeg su popratile solidne ocjene i kritike do sada utržio tek skromnih 63,7 mil.$, što je nedovoljno da uopće pokrije troškove buđeta, a kamo li i nešto više. Šteta, jer se kao što rekoh radi o solidnom filmu koji je zaslužio bolje.
A još jedan naslov koji je zaslužio bolji uspjeh, te koji je zasigurno razočarao producente, ali djelomično i publiku je jako dobar ali i 135 mil.$ težak krimi triler "Miami Vice" Michaela Manna, koji je sa utrškom od 63,5 mil.$ nije uspio povratiti niti pola budžeta. Žalosno je to da je jedan loš film, kao što je spomenuti "Scary Movie 4" uspio bolje proči na kino blagajnama od ovog duplo i troduplo kvalitetnijeg filma, zbilja žalosno iako kvalitetne ocjene i kritike nisu izostale.
A toj skupini kvalitetnih flopova možemo pridružiti i "The Prestige", najnoviji redateljski projekt iznimno talentiranog i kvalitetnog redatelja Christophera Nolana sa iznimno jakom glumačkom ekipom (Jackman, Bale, Caine itd.)koji je pobrao sve redom fenomenalne kritike i ocjene, i to sasvim zasluženo, no na box officu je zaradio svega 53,1 mil.$. Potpuno ne zasluženo neuspjeh na kino blagajnama.
Također, mnogo veći uspjeh se je očekivao od, a bome je to i zaslužio film "Blood Diamond", koji je untaoč odličnim glumačkim izvedbama (DiCaprio je čak zaradio nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje gl. uloge za ovaj film) i kritikama utržio tek 52,8 mil.$.
Jedan od ne zasluženih gubitnika je i animirani film "Flushed Away" sa zaradom od 63,5 mil.$. Taj iznimno inteligentan i zabavan animirani film je unatoč svojoj kvaliteti je ostao nadigran od strane slabijih i manje kvalitetnih naslova, što igranih, što animiranih.
Romantična drama "The Holiday" poznate redateljice Nancy Meyers sa prilično jakom glumačkom ekipom, Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law i Jack Black je također zasigurno razočarala producente jer je na uloženih 85 mil.$ zaradila svega 63,2 mil.$.
Iako je u njega uloženo čak 160 mil.$, te mnogo truda i živaca redatelja Wolfganga Petersena, "Poseidon" se je na kraju premetnuo u jedan od najvećih ovogodišnjih box office flopova, zaradivši samo 60,7 mil.$. A ni kritičari nisu bili baš blagi prema njemu.
Pomalo je razočarao i triler "Firewall", koji je trebao Fordu vratiti potamnjeli zvijezdani sjaj nakon nekoliko uzastopnih neuspjeha, i u tome je djelomično uspio, jer je "Firewall" svakako ispao bolji film od "K19" i "Hollywood Homicide", no veća zarada je ipak izostala, tek 48,8 mil.$.
"Silent Hill", ekranizacija popularne videoigre je unatoč solidnim kritikama od strane kritičara, naletjela na neodobravanje od strane publike, te tako zaradom od 47 mil.$ tek jedva pokrila troškove buđeta (50 mil.$).
Više se je svakako očekivalo i od najnovijeg uratka jednog od najinteligentnijih modernih Hollywoodskih filmaša, M. Night Shyamalana, "Lady In The Water", koji osim što je zaradio tek 42,3 mil.$ (uloženo 75 mil.$), je pokupio i mnoštvo iznimno loših kritika.
A jedan od najrazvikanjih naslova koji nije pobrao namijenjenu mu slavu je svakako zabavan trash horror "Snakes On A Plane" koji je unatoč velikoj Internet reklami koja ga je popratila utržio tek skromnih 34,0 mil.$, iako se vjerojatno očekivalo barem preko 80-ak mil.$, ako ne i više.

Filmova koji su razočarali na ovaj ili onaj način, ima naravno još, no njih bi smo već mogli nazvati i teškim flopovima, jer su njihovi (ne)uspjesi na kino blagajnama zbilja poražavajući. E pa krenimo redom...


Teški flopovi i box office gubitnici

Neke flopove i krahove smo već spomenuli u prijašnjem odlomku, no to nisu bili ni približno tako veliki box office gubitnici kao naslovi koje ću sada spomenuti. I da stvar bude još bolja, veći dio tih filmova nije nipošto zaslužio da se nađe ovdje na dnu dna, iako ima i nekoliko onih koji su to i više nego zaslužili. E pa pogledajmo koji su to.

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

Dakle, prvi u toj skupini, i svakako zasluženi bi bio "The Wild", jedan od gorih animiranih filmova u posljednje vrijeme. Ne duhovita priča o životinjama u divljini koja uvelike podsjeća na mnogo zabavniji "Madagascar" je sasvim zasluženo zaradila tek 37,4 mil.$, a ništa bolje nije prošao ni "The Ant Bully" sa zaradom od 28,2 mil.$.
Tu je još i 40 mil.$ vrijedan remake "The Wicker Man", koji je utržio tek 23,7 mi..$ i priskrbio sebi titulu najgoreg remakea prošle godine u kritičarskim krugovima.
E sljedećem naslovu tu definitivno nije mjesto, prvenstveno zbog odlične glumačke ekipe i jako dobrih kritika, radi se o filmu "The Illusionist" koji se je sa zaradom od 39,9 mil.$ premetnuo u jedan od većih box office krahova.
Ništa bolje od njega nije prošao ni "The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning", prequel istoimenoga i mnogo uspješnijeg remakea iz 2003-e sa zaradom od 39,5 mil.$.
Još jedan nastavak mnogo uspješnijeg remakea nije uspio ponoviti jednak uspjeh, radi se o filmu "The Grudge 2" koji je uspio zaraditi tek 39,2 mil.$, što je u usporedbi sa zaradom prvog filma (110 mil.$) jako slabo. A ovaj nastavak nisu popratile bapš ni najbolje kritike, tako da izostanak zarade ne čudi.
Skupini zasluženih teških box office krahova mogu se pridružiti i "Man Of The Year" sa zaradom od 37,3 mil.$, te "The Sentinel" sa zaradom od 36,3 mil.$.
Film koji svakako nije zaslužio da se nađe na ovom dnu dna je ratna drama Clinta Eastwooda "Flags Of Our Fathers", kojoj nisu pomogle ni fenomenalne kritike ni nominacije za Oscara da zaradi više od 33,6 mil.$
A tom filmu možemo pridružiti i "United 93", koji je također pokupio izvrsne kritike i ocjene, te si priskrbio nominacije za Oscara, ali zarad nije bila veća od 31,5 mil.$. Iako opet s druge strane, i to bi se moglo smatrati uspjehom, jer je buđet iznosio skromnih 15 mil.$.
SF drama "Children Of Men" je također dobila mnoge pohvalne kritike i fenomenalne ocjene, ali joj to nije pomoglo da povrati uloženo (72 mil.$), te je zaradila samo 31,1 mil.$.
Još jedan odličan film je trebao svakako zaraditi i više, iako ni 27,9 mil.$ nije loše s obzirom da je uloženo 12 mil.$. Radi se o izvrsnom akciću "Crank" koji je baš kao i prethodno spomenuti naslovi također pokupio izvrsne kritike, ali je veća zarada na žalost izostala.
Među box office gubitnicima se nalazi i veliki ovogodišnji konkurent za Oscara u nekoliko važnijih kategorija, drama "Babel" sa mizernom zaradom od 27,4 mil.$.
Hvaljeni horror redatelja Neila Marshalla, "The Descent", nije također unatoč pohvalnim kritikama zaraditi više od 26,0 mil.$, iako je svakako mnogo bolji od jednog "Saw 3" koji je zaradio i 3X više.
Jedna od najnepotrebnijih nastavaka prošle godine je bio svakako "Basic Instinct 2", koji je sasvim zasluženo propao i zaradio samo 25,9 mil.$. Zašto se je Sharon Stone sa svojih 50-ak godina odlučila snimiti ovo, i još bolje, zato je mislila da će film biti gledan i uspješan, neće mi nikada biti jasno.
Veliki neuspjeh na box office u je doživio i najnoviji skupi projekt (50 mil.$ buđeta) redatelja Briana De Palme, noir krimi triler "The Black Dahlia" koji je zaradio svega 22,6mil.$, a nije mu baš ni kritika bila naklonjena.
Iako su Azijski filmovi uvelike bolji od većeg dijela Hollywoodske produkcije, neovisno o žanru, u Americi baš i ne prolaze najbolje. Kao primjer tome može poslužiti i izvrstan povijesno borilački ep Jet Li-a "Fearless" koji je zaradio svega 24,7 mil.$
Proslavio se baš nije ni Kevin Smith sa svojim filmom "Clerks 2", nastavkom kultnog istoimenog filma iz 1994-e. Naime, nastavak je zaradio samo 24,2 mil.$, iako, s obzirom da je buđet filma iznosio još mizernijih 5 mil.$, a kad se tome još pribroje i izvrsne kritike, možda ipak i nije tako loše, te ovo možemo ujedno tretirati i kao jedan veliki uspjeh, ovisno kako se gleda na sve to.
Još jedna film u nizu koji je oduševio kritiku, ali i publiku, no zarada je ipak nekako izostala. Radi se o zabavnom i inteligentnom krimiću "Lucky Number Slevin" utržio samo 22,5 mil.$, iako je zaslužio daleko više od toga.
SF komedijom "My SuperEx-Girl friend" je redatelj Ivana Reitman trebao povratiti svoj nekadašnji status hit makera, no to na svoju žalost nije baš uspio unatoč tome što mu je u filmu glumila Uma Thurman. Filmić je zaradio tek 22,6 mil.$, no kako ga prate užasne kritike, možda je to baš i zasluženo.
E sljedeći film svakako zaslužuje da se nalazi u ovoj skupini box office gubitnika, i to najviše od svih njih. Radi se o SF akciću "Ultraviolet" redatelja Kurta Wimmera, poznatog po izvrsnom filmu "Equilibrium". Taj ultra loš i glup film je sasvim zasluženo zaradio samo 18,6 mil.$, iako osobno smatram da je i to previše, jer nešto tako loše nisam već dugo, dugo gledao...svakako propustite.
Od poznatijih naslova tu su još i "Flyboys", avanturistička ratna drama teška čak 60 mil.$ koja je totalno skrahirala na kino blagajnama zaradivši svega mizernih 13,1 mil.$. Da li je film zaista tako loš kao što kaže statistika, ne bih znao reći jer ga nisam još imao prilike pogledati.
A u toj skupini gubitnika se nalaze čak dva filma Hugha Jackmana, SF "The Fountain" koji je utržio jedva 10,1 mil.$ a koštao je 35 mil.$, te komedija "Scoop" sa zaradom od 10,5 mil.$. Da stvar bude još bolja oba filma prate izvrsne kritike, pa im je uspijeh zasigurno trebao biti i bolji. No Jackman nema razloga za brogu, jer se je on protekle godine imao i podosta uspjeha ("X-man 3"), te se njegovi filmovi protežu kroz cijelu listu, od najboljih pa do najgorih (naravno, što se zarade tiče, ne govorimo o kvaliteti).
Prokušani i uspješni tandem, Scott - Crowe zasigurno nije očekivao da će njihov posljednji zajednički projekt, komična drama "A Good Year" proći tako loše na kino blagajnama zaradivši svega 7,5 mil.$. Možda bi bilo bolje da su snimili toliko spominjani nastavak "Gladijatora" hehehe.
Jednako veliki ali i neočekivani neuspjeh je doživio i Sean Peen sa filmom "All The King's Men". 55 mil.$ težak projekt krcat glumačkim zvijezdama kao što su Jude Law, Anthony Hopkins, Kate Winslet je zaradio katastrofalnih 7,2 mil.$
I zadnji u ovom nizu je ponovno Clint Eastwood i njegov hvaljeni i nagrađivani film "Letters From Iwo Jima". Nastavak film "Flags Of Our Fathers" je zaradio mizernih 5,1 mil.$, te mnoštvo nominacija za Oscara, i to u svim najvažnijim kategorijama, za najboljeg redatelja i za najbolji film. Nadajmo se da će barem tu mati više uspjeha kad već nije imao na kino blagajnama.

Naravno, naslova koji su neslavno propali na box officu, što zasluženo, što ne zasluženo ima još, ali svi važniji naslovi su već spomenuti, te nema potrebe nabrajati i ostale, jer i onako vjerojatno niste čuli za njih. Dakle, to je bio veći dio prošlogodišnje Hollywoodske produkcije u brojkama što se zarade tiče, a u sljedećem tekstu ću se pozabaviti mišljenjem publike i kritike što se tiče kvalitete filmova.

To be continued...

Zanimljivosti Vol 1.

05.02.2007.

Predgovor

Pozdrav svima!!!!
Evo, napokon sam se vratio nakon nekoliko mjeseci izbivanja i ne pisanja. "Napunio sam baterije" i ponovno sam spreman za kako se to ono kaže "nove bitke". Prije svega bih želio zahvaliti svima koji su posjećivali ovaj blog i dok mene nije bilo, čitali stare tekstove i komentirali, iznimno sam vam zahvalan na tome. Za one koji ne znaju, glavni razlog moje neaktivnosti na blogu su bili tehnički problemi, koje sam djelomično sredio, kao i zauzetost poslom i gubitak volje za pisanjem, iako je bilo zanimljivih tema i jednako zanimljivih filmova o kojima sam htio pisati. No kao što rekoh, sad se sve vraća na staro, te se stoga nadam da će te i dalje posjećivati ovaj blog i komentirati tekstove i filmove o kojima budem pisao. Inače, uz sad već dosadašnje teme o kojima sam pisao, a to su "recenzije filmova", "najave filmova" i "dosjei filmskih legendi", što glumaca, što redatelja, što skladatelja i ostalih za film važnih djelatnika, unosim i neke novitete. A to su "zanimljivosti", tekstovi u kojima ću pisati o općenitim temama vezanim uz film, bilo o određenim filmskim žanrovima, filmskim djelatnostima, listama najboljih filmova, soundtrackova i svega ostaloga što općenito ima veze sa filmom. A tu će još biti i nagradne igre u kojima će posjetitelji bloga moći osvojiti neki film na DVD-u, ili možda i neku drugu filmsku nagradu, ovisno o mogućnostima, stoga pozorno pratite blog, jer će vrlo vjerojatno neka pitanja biti vezana i uz same tekstove ili filmove o kojima budem pisao...a možda i ne budu hehe. Nagradna igra će se pojaviti postepeno, ne znam još kada, stoga kao što rekoh, svakodnevno pozorno pratite što se zbiva na blogu jer to možda bude već sutra. Također, od ove godine ću napokon pokrenuti i rubriku vijesti, gdje ću se potruditi da vam svakodnevno serviram barem jednu novu zanimljivost iz svijeta filma.
Bilo kako bilo, nadam se da će te i dalje pratiti zbivanja na blogu, te naravno komentirati, jer na kraju krajeva, ne radim ja sve ovo zbog sebe...već zbog svih vas...a sad, bacimo se napokon na posao...


Rezime 2006 Vol 1.

Eto, već smo naveliko zagazili u 2007. godinu, kako ju ja od milja zovem "James Bond godinu", Siječanj je već iza nas a bliže se i Oscari, o kojima će biti riječi i ovdje za nekoliko dana, pa bi se stoga valjalo malo osvrnuti na proteklu godinu, napraviti nekakav presjek, što osobni, što opći, da vidimo tko je bio najbolji, tko je bio najgori a tko je bio osrednji, tko je zaradio a tko krahirao na boxofficu. Osobnog sam mišljenja da je protekla 2006. godina bila iznimno uspješna godina u odnosu na prijašnje, i što se tiče kvalitete i kvantitete, a tome u prilog ide i statistika. Bilo je tu opet dosta financijski uspješnih filmova, što očekivanih, što iznenađenja, te nešto manje flopova nego prijašnjih godina, iako ih je bilo, ali bilo je i kvalitetnih naslova koji su imali što ponuditi publici željnoj dobrog filma. Započet ću ovaj rezime sa općim osvrtom, dakle da vidimo što kažu statistike i svjetska publika, tko je najbolji a tko je najgori u 2006. godini??
Dakle prema statistici, kao što rekoh ova je godina što se zarade tiče bila daleko uspješnija od prijašnjih godina, a posebice u usporedbi sa pred prošlom, iako je tu magičnu brojku od 100 mil.$ prošlo "svega" 18 filmova, od kojih je čak 6 prošlo i granicu od 200 mil.$, što je sve ukupno manje u odnosu na pred prošlu i prijašnje godine, iako su sve te brojke tu negdje i razlike između njih su mizerne. Npr. usporedbe radi, u 2005-oj je brojku od 100 mil.$ prošlo 19 filmova, a brojku od 200 mil.$ 8 filmova, 2004-oj je brojku od 100 mil.$ prošlo 19 filmova a brojku od 200 mil.$ samo 5 filmova, a 2003-oj čak 25, odnosno opet 5 filmova itd. Ali kada se sve to zbroji ispada sljedeće, a to je da je 2006. prikazano najviše filmova od 2000-e, njih čak 604 i zarađeno sve ukupno 9,209,4 bilijuna $, što je skoro pa najviše do sada, i jedino je 2004-a uspješnija od 2006- što se zarade tiče. Evo, opet usporedbe radi, u 2005-oj je prikazano 547 filmova i zarađeno 8,840,4 bilijuna $, 2004-e je prikazan 551film i zarađeno 9,418,3 bilijuna $, 2003-e je prikazano 508 filmova i zarađeno 9,185,9 bilijuna $ itd. Ali na stranu sad sve te usporedbe i brojke, pogledajmo tko su ovogodišnji pobjednici, odnosno prvih 10 naslova koji su rasturili box office:

Pirates Of The Caribbean 2 - 423,3 mil.$
Cars - 244,1 mil.$
X-Men 3 The Last Stand - 234,4 mil.$
The Da Vinci Code - 217,6 mil.$
Night At The Museum - 217,3 mil.$
Superman Returns - 200,1 mil.$
Ice Age 2 The Meltdown - 195,4 mil.$
Happy Feet - 192,0 mil.$
Casino Royale - 165,4 mil.$
Over The Hedge - 155,0 mil.$

Kao što se može vidjeti, top 10 listu najboljih predvode sve visokobudžetni blockbusteri od kojih se je i očekivao veliki uspjeh na kino blagajnama i u koje je utrošeno mnogo novaca, te čak četiri animirana filma.

Veliki hitovi

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

1. "Pirates Of The Caribbean 2", zabavna i lepršava pustolovna avantura je svakako ispunila velika očekivanja mnogih, a posebice producenata, te se baš i kao njegov prethodnik ovaj nastavak premetnuo u veliki financijski blockbuster hit 2006-e godine zaradivši preko 400 mil.$ samo u Americi, ne računajući još i svjetsku zaradu. A nisu izostale ni odlične kritike i ocjene od strane publike i kritičara, iako je ovaj puta bilo i onih negativnih, no u zbilja maloj mjeri. Sve u svemu mogli bi smo reći da je uspjeh "Pirata 2" svakako zaslužen, ali i očekivan.
2. "Cars" je pak još jednom dokazao premoć Pixara na području animiranih filmova koji je još jednom porazio konkurenciju, koja je prošle godine bila iznimno jaka, jer je 2006-e prikazano čak 15-ak animiranih filmova od kojih su kao što spomenuh, čak 4 zauzela pozicije među top 10 najuspješnijih filmova, a predvodi ih naravno "Cars". Osobno taj film još nisam gledao, a ni očekivanja ni nisu bila baš pretjerano velika, no očito je dobar, jer da nije, ne bi bio tu gdje je.
3. "X-Men 3 The Last Stand" je pak bio iznimno rizičan projekt, ponajviše zbog toga što je Bryana Singera u redateljskoj stolici zamijenio malo manje kod publike omiljeni Brett Ratner. No na kraju se je ispostavilo da je Ratner ipak obavio i više nego zadovoljavajući posao, barem što se uspjeha na box officu tiče, jer je mišljenje publike i kritike iznimno podijeljeno. Jedni ga smatraju odličnim završnim poglavljem jedne odlične strip trilogije, a drugi ga pak smatraju katastrofalnim filmom koji baca sijenu na prijašnja dva kvalitetna filma. No bilo kako bilo, mislim da uspjeh na box officu govori dovoljno sam za sebe.
4. "The Da Vinci Code" je svakako jedan od najkontroverznijih filmova prošle godine (iako ih je bilo još par), oko kojeg se je diglo dosta (nepotrebne) prašine i buke. I upravo mu je ta velika strka i frka prvenstveno donijela ovako veliki uspjeh na box officu, jer sam film je zapravo zaradio podosta loših kritika i razočarao mnoge, ali ne i producente mogli bi smo reći. "Da Vinci" je vjerojatno jedan od rijetkih filmova kojemu možda i nije mjesto među top 10 najuspješnijih, barem što se kvalitete tiče, pa bi smo mogli reći da je ne zasluženo zaradio tako visoku poziciju.
5, "Night At The Museum" je noviji projekt koji se je tek nedavno počeo prikazivati, negdje oko Božića ako se ne varam, i u roku od samo tjedan, dva je zauzeo visoku poziciju na box office listi, zaradivši čak preko 200-njak mil.$, a postoji velika mogućnost da prestigne i "Da Vincia" te zasjedne na četvrto mjesto najuspješnijih filmova 2006-e. Kritike ovog filma su iznimno loše, no publika ga očito voli, a da li je zbilja tako dobar ili loš od nedavno možemo i sami provjeriti u domaćim kino dvoranama.
6. "Superman Returns" je uz "Pirate" vjerojatno bio najočekivaniji prošlogodišnji blockbuster od kojeg se je mnogo očekivalo i što se kvalitete tiče i što se financijskoga uspjeha tiče, ponajviše zbog toga što je redateljsku palicu preuzeo Bryan Singer, koji je zbog tog filma i odustao od "X-Mena 3". Film je kod publike i kritike pobudio podijeljena mišljenja, a i zarada nije ispala kao što se možda očekivalo, iako 200 mil.$ i nije malo. No kada se uzme u obzir da je budžet iznosio oko 150 mil.$, moglo bi se reći da 50 mil.$ + i nije nešto. Ali opet, kad se tome pridoda svjetska zarada i uzme u obzir da film zapravo i nije krahirao na box officu nakon svih tih dugogodišnjih problema vezanih za taj projekt, što je gotovo uvijek loš predznak, i nije sve tako crno. Osobno, smatram ovog Supermana kvalitetnim filmom koji je vratio tog posustalog super junaka ponovno publici u velikom stilu uz neke sitne mane.
7. "Ice Age 2 The Meltdown", nastavak velikog i sad već kultnoga animiranoga hit filma iz 2002. godine, je bio mogli bi smo reći prvi naslov koji je označio početak uspješnog ljeta 2006, otvorivši se početkom Svibnja i rasturivši box office zaradom od skoro 200 mil.$. A uz dobru zaradu, nastavak je pokupio i odlične kritike, neki su ga proglasili čak i boljim od samog originala, a i ja osobno se slažem sa tim kritikama. Iskreno, ostao sam oduševljen ovim animiranim filmom, koji mi je skinu sa trona najboljih 3D animiranih i "Shreka" i "The Incredibles" i "Finding Nemo". Odličan mix tople priče prepune emocija sa otkačenim humorom za sve uzraste.
8. "Happy Feet" je treći animirani film na listi, koji se je toj vodećoj desetorici pridružio tek od nedavno, baš kao i "Night At The Museum". Najnoviji redateljski projekt Georga Millera se je otvorio istog vikenda kada i "kontroverzni" "Casino Royale" negdje sredinom Prosinca i doslovno pomeo box office i porazio Bonda "za dlaku" što se zarade tiče. Američku, ali i svjetsku publiku su doslovno osvojili pingvini koji plešu i pjevaju. A uz sve to, zaradio je i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma, zajedno sa "Carsima" i "Monster House". Da li će ga i osvojiti, vidjet ćemo uskoro
9. "Casino Royale" je bio kao što rekoh još jedan kontroverzan projekt, baš kao i "The Da Vinci Code", oko kojeg se je diglo mnogo galame i prašine prije i tijekom snimanja, i od kojeg se zapravo i nije mnogo očekivalo, jer je bio osuđen na propast i prije nego što je snimljen, ponajviše zbog ne zadovoljstva Bond fanova izborom novog Bonda, Daniela Craiga. No "Casino Royale" je ipak na kraju svima opalio šamar u lice, te se premetnuo u jedan od najboljih, ako ne i najbolji film o Jamesu Bondu, te ujedno i najunosniji u cijelom serijalu. Bitku sa "Pingvinima" je kao što rekoh doduše izgubio, no bitku sa kritikom i publikom je svakako dobio, i to u velikom stilu, posramivši sve one koji su govorili i mislili drugačije.
10. "Over The Hedge", zanimljivi animirani film pametne priče, koja upozorava na današnje potrošačko društvo na malo komičniji način je uspjela potući žestoku konkurenciju, kao što su "Mission: Impossible 3", "Borat", "Miami Vice" i još neki naslovi, te se izboriti za posljednje mjesto top 10 ljestvice. Uz naravno dobru zaradu, ni ovaj puta nisu izostale i odlične kritike i ocjene. Mogli bi smo reći i ovaj puta, zaslužena pobjeda.

Malo manji hitovi

Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to Image Hosting by PicsPlace.to

Dakle, to je prvih 10, od kojih su neki zasluženo a neki ne zasluženo zauzeli svoju poziciju na toj ljestvici. No naravno, ima tu još jednako kvalitetnih ako ne i kvalitetnijih naslova koji na žalost nisu uspjeli uči na ovu top 10 ljestvicu, no to ne znači da i oni nisu bili uspješni jer su i oni prošlu tu brojku od 100 mil.$.
Tako se na 11. mjestu sa zaradom od 153,3 mil.$ nalazi "The Pursuit Of Happyness", komična drama Willa Smita koja mu je čak priskrbila i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg glavnog glumca. Da će tog Oscara i osvojiti je vrlo malo vjerojatno, no da je miljenik box offica, bez obzira u kakvom filmu glumio, bilo akcija, bilo komedija, bilo drama, to je svakako sigurno, jer je do dana današnjega gotovo svaki Smithow film prešao granicu od 100 mil.$, te čovjek niže hit za hitom. Jedini koji nisu uspjeli u tom naumu od 1996-e naovamo su bili naslovi "The Legend of Bagger Vance" i "Ali".
Na 12. mjestu sa zaradom od 148,2 mil.$ se nalazi još jedna urnebesna komedija Willa Farrella, "Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby", koja je još jednom dokazala Farrellovu komičarsku veličinu i umijeće, kao i to koliko publika obožava njegov smisao za humor. Ovo je jedan od filmova od koje se je i očekivao poveliki uspjeh.
Na 13. mjestu sa zaradom od 137,4 mil.$ se nalazi još jedna komedija još jednog popularnog komičara, "Click" Adama Sandlera, kojom je on nastavio svoj uspješni niz započet još 1998-e filmom "The Waterboy", svojim prvim box office hitom. On je od tada, baš kao i Will Smith naredao sve samo box office hitove, i tek jedan veći krah, "Little Nicky", a ovaj puta nas je i iznenadio dramskim elementima kojima obiluje ovaj film.
Na 14. mjestu sa zaradom od 134,0 mil.$ se nalazi "Mission: Impossible 3", posljednji u nizu visokobuđetni spektakl Toma Cruisea, koji unatoč tom što je zaradio 100 i nešto mil.$, ipak nije ispunio očekivanja producenata, tim više što je u njega uloženo oko 150 mil.$, pa su to neki čak proglasili i flopom, te je zbog toga Paramount i prekinuo dugogodišnji ugovor sa Cruiseom. Mnogi smatraju daje glavni razlog toga bilo nedolično Tomovo ponašanje izvan velikih ekrana, odnosno u privatnom životu. No unatoč tome, dobre kritike i ocjene ovog filma ipak nisu izostale, te su mnogi upravo ovaj nastavak proglasili i najboljim u cijeloj toj poznatoj franšizi, a i ja osobno se slažem sa tim tvrdnjama.
Na 15. mjestu sa zaradom od 127,9 mil.$ se nalazi još jedan kontroverzan film, oko kojeg se je digla povelika buka i strka, radi se naravno o komediji "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan" komičara Sache Barona Cohena. Da će taj film postići uspjeh, se je svakako moglo očekivati nakon početnog hipa, no da će postići toliki komercijalni uspjeh u Americi, ali i dobiti mnoštvo kritičarskih priznanja i nagrada, mislim da to nije nitko očekivao, tim više što se film "sprda" sa Američkim narodom i njihovim načinom življenja i razmišljanja. U svakom slučaju, zaslužen uspjeh jer se radi o na momente degutantnoj ali ipak pametnoj i kvalitetnoj komediji.
Na 16. mjestu sa zaradom od 125,5 mil.$ se nalazi krimić "The Departed" redatelja Martina Scorsesea. Remake Kineskoga filma "Infernal Affairs" koji je uz odličan box office uspjeh pridobio i mnoštvo dobrih kritika i nagrada, te si priskrbio čak i nekoliko nominacija za Oscara, između ostaloga i one za najbolji film, te najboljeg redatelja. Iako je konkurencija iznimno jak ove godine u obje kategorije, postoje velike mogućnosti da "The Departed" osvoji Oscara barem u jednoj ako ne i u obje kategorije. Osobno smatram da se radio o kvalitetnom filmu, ali slabijem od Kineskog originala "Infernal Affairs", te da bi Oscar u kategoriji najboljeg filma bio ne zaslužen, ali šta će se dogoditi i tko će odnijeti tu titulu, vidjet ćemo kroz nekoliko tjedana.
Na 17. mjestu, sa zaradom od 124,8 mil.$, nakazi se jedan sleeper hit, "The Devil Wears Prada", koji je također uz dobru zaradu priskrbio mnoštvo dobrih kritika kao i nominaciju za Oscara glumici Meryl Streep u kategoriji najbolje glumice. Osobno film nisam gledao, a niti me ne zanima tematski previše, no publika očito nije bez veze toliko gledalal ovaj film.
Na 18. mjestu sa zaradom od 118,7 mil.$ se nalazi posljednji prošlogodišnji film koji je prešao cifru od 100 mil. $, a to je romantična komedija "The Break-Up", koju bi smo također mogli prozvati sleeper hitom. Uspijeh tog filma leži prvenstveno u tome što je to bio prvi projekt Jennifer Aniston nakon njezinoga razvoda od Brad Pitta, i činjenice da se na snimanju spetljala sa Vinceom Vaughnom, koji su tada postali novi vrući Hollywoodski par, što je privuklo publiku, jer dobre kritike su izostale unatoč dobroj zaradi..

Dakle, to su bili najbolji od najbolji, prvih 18 filmova koji su uspjeli prijeći cifru od 100 mil.$, što zasluženo što ne zasluženo, iako bi smo u većini slučajeva mogli reći da je to bilo zasluženo. Ali zanimljivo, na toj listi se većinom nalaze naslovi od kojih se je i očekivao takav uspjeh, tek dva ili tri iznenađenja, što se ne bi moglo reči za ostatak liste. Naime, ostatak prošlogodišnje ljestvice se sastoji većinom od naslova koji su ili postigli ne očekivane (i ne rijetko ne zaslužene) rezultate ili koji su svakako trebali postići i bolje box office rezultate, iako više prevladavaju ovi prvi. A njima ćemo se malo detaljnije pozabaviti u sljedećem tekstu.

To be continued...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0